Σε ακόμη μία δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, που την κάνει ακόμη δυσκολότερη η ευρεία διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού, η λοκομοτίβα της εγχώριας οικονομίας πραγματοποιεί εντυπωσιακή –τηρουμένων πάντα των αναλογιών– ανάκαμψη.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν λείπουν οι αισιόδοξες προβλέψεις να ξεπεραστεί στο τέλος της σεζόν ο στόχος του 50% των τουριστικών εσόδων που είχε η Ελλάδα το 2019. Ωστόσο, η αισιοδοξία ψαλιδίζεται όσο υπάρχουν κακές υγειονομικές εξελίξεις, όπως αυτές των προηγούμενων εβδομάδων στη Μύκονο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν επί δεκαήμερο στο Νησί των Ανέμων προκάλεσαν ζημιά συνολικά στη χώρα, δεδομένου πως ότι συμβαίνει στη Μύκονο, τον πιο γνωστό ελληνικό προορισμό στην οικουμένη, μεταδίδεται αστραπιαία από όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Μάλιστα έπειτα από το εκ νέου άνοιγμα της προηγούμενης εβδομάδας ο Νίκος Χαρδαλίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «ξανακλειδώσει» το νησί αφού εκτιμάται ότι είναι υγειονομικά βρίσκεται πάλι στο «κόκκινο».

Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν ευθύνες για όλους όσοι έλαβαν την απόφαση να μπει «λουκέτο» στη Μύκονο, χωρίς προηγουμένως να είχε γίνει κάποια άλλη προσπάθεια να αποφευχθεί το μίνι lockdown. Όσο για τo restart της Μυκόνου, αυτό δεν έγινε επειδή η υγειονομική κατάσταση του νησιού είναι πολύ καλύτερη από ό,τι όταν «έπεσαν» οι περιορισμοί, αλλά επειδή πάρθηκαν άλλα μέτρα που κάποιοι άργησαν να επιβάλουν πριν την απόφαση να ανάψουν «κόκκινο» στη διασκέδαση.

Απλώς οι καταστηματάρχες, οι ξενοδόχοι και όλοι όσοι εμπλέκονται επαγγελματικά με τον τουρισμό στη Μύκονο λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα προστασίας και ελέγχου. Έτσι, φτάσαμε να δούμε μέχρι και κέντρα ελέγχου COVID ακόμη και μέσα στα δημοφιλή και πολυπληθή beach bar της Μυκόνου. Μήπως, τελικά, το παράδειγμα της ναυαρχίδας του ελληνικού τουρισμού αναγκάσει τους αρμόδιους να σκέφτονται διαφορετικά;

 

Source link