ιεθνή χρηματοδότηση για την ενίσχυση του στόλου της με ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα εξασφάλισε η Avis, επιτυγχάνοντας χρηματοδότηση ύψους 130 εκατ. ευρώ με μέσο επιτόκιο που έπεσε κάτω από το 1,4% μέσω έκδοσης που καλύφθηκε στο σύνολό της από τρεις διεθνείς θεσμικούς επενδυτές.

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Αυτοί ήταν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) που «μπήκε» στο πρότζεκτ της Avis με 43 εκατ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που συμμετέχει στη χρηματοδότηση με 37 εκατ. ευρώ και ένας θεσμικός επενδυτής από την Ολλανδία που «εισφέρει» 50 εκατ. ευρώ, έχοντας εξασφαλίσει την εγγύηση του EIF.

Μπορεί σε κάποιους το ύψος της «ζεστής» διεθνούς χρηματοδότησης που προσέλκυσε η Avis να φαντάζει… μικρομεσαίο, αλλά γιγαντώνεται από το γεγονός ότι επιτυγχάνεται σε μία πρωτόγνωρη συγκυρία που η υγειονομική κρίση μετεξελίσσεται σε οικονομική. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, η κορυφαία εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων στην Ελλάδα συνεχίζει να «τρέχει» εντατικά την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου της, που περιλαμβάνει την πράσινη κινητικότητα και τη δραστική μείωση του περιβαλλοντικού εταιρικού αποτυπώματος.

Με τη μέγιστη δυνατή αξιολόγηση

Πίσω στα οικονομοτεχνικά της χρηματοδότησης, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση ενεργητικού (Asset-Backed Securitization, ABS) που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα εκτός του τραπεζικού τομέα, τοποθετώντας παράλληλα την Avis ανάμεσα στις ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις που διαθέτουν την ικανότητα να αντλούν κεφάλαια, εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με διεθνώς ανταγωνιστικούς όρους.

Τονίζεται ότι η εν λόγω τιτλοποίηση αποτελεί την πρώτη συναλλαγή που αξιολογείται στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας (Investment Grade), μετά το 2010, στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η συναλλαγή αξιολογήθηκε από τους δύο κορυφαίους οίκους, Fitch και S&P, με αξιολόγηση BBB+. Αυτή η  αξιολόγηση βρίσκεται δύο βαθμίδες πάνω από το όριο του Investment Grade και είναι η μέγιστη δυνατή, με δεδομένη την τρέχουσα αξιολόγηση της χώρας (BB). Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της σύνθετης συναλλαγής πιστοποιεί τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της Εταιρείας και το υγιές και χαμηλού κινδύνου χαρτοφυλάκιό της.

Η τιτλοποίηση αποτελεί την πρώτη συναλλαγή που αξιολογείται στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας (Investment Grade), μετά το 2010, στην Ελλάδα

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΑΠΡΑΝΤΖΗΣ (CEO AVIS): «Απόδειξη εμπιστοσύνης στην ικανότητα της Avis να αναπτύσσεται βιώσιμα»

Σχολιάζοντας τη σημαντική συναλλαγή ο διευθύνων σύμβουλος της Avis, Ανδρέας Ταπραντζής, εξέφρασε κατ’ αρχάς την ευαρέσκειά του για τους εξαιρετικούς όρους της διεθνούς χρηματοδότησης, «εταιρικό επίτευγμα που πετύχαμε αυτήν τη σημαντική συναλλαγή παρά τη δύσκολη συγκυρία», όπως το χαρακτήρισε. Όπως τόνισε ο κ. Ταπραντζής, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική χρηματοδότηση επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία, η οποία «καλύφθηκε αποκλειστικά από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, όπως το EIF και η EBRD, που έδειξαν εμπιστοσύνη τόσο στην ικανότητα της Avis να αναπτύσσεται βιώσιμα, με σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία μας, όσο και στην προσπάθεια της χώρας μας να ανακάμψει μετά την κρίση».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ο Christian Kettel Thomsen, επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευση του ομίλου να επιταχύνει επενδύσεις που συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση εκπομπών άνθρακα.

«Αυτή η νέα άμεση και μέσω παροχής εγγύηση συμμετοχής με €93.000.000 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, θα επιτρέψει σε εταιρείες σε όλη την Ελλάδα να μισθώνουν ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα και να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα μέσω πράσινων επενδύσεων», είπε ο κ.  Thomsen και κατέληξε:

«Αυτή η συναλλαγή των €130.000.000, η μεγαλύτερη χρηματοδότηση μέσω τιτλοποίησης που έχει πραγματοποιηθεί στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει τόσο την υψηλή ποιότητα των επενδυτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα όσο και την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Το ορόσημο αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και διεθνών χρηματοοικονομικών εταίρων».

Τέλος, η αναπληρώτρια διευθύντρια Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων της EBRD, Dariga Sambayeva, ανέφερε ότι η επιτυχία της έκδοσης στέλνει ένα δυναμικό μήνυμα στην αγορά, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση ενεργητικού που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα εκτός του τραπεζικού τομέα και την πρώτη που έχει ως επίκεντρο τη βιωσιμότητα και την πράσινη ανάπτυξη.

«Η συναλλαγή αυτή επιδεικνύει με ποιον τρόπο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναδιοργάνωσης και Ανάπτυξης μπορεί να συνεισφέρει στη στήριξη των προσπαθειών του ιδιωτικού τομέα, να βελτιώσει το περιβαλλοντικό του ισοζύγιο και να υποστηρίξει περαιτέρω την ελληνική οικονομία στον απόηχο της κρίσης λόγω του Covid-19», κατέληξε το υψηλόβαθμο στέλεχος της EBRD.

Source link