Γλέντι στο twitter

Θεωρήθηκε ξαφνική, άγαρμπη, άτεχνη και… μισή, αλλά η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σηματοδοτεί ουσιαστικά την επιστροφή και του ΣΥΡΙΖΑ στη σκληρή αντιπολίτευση του πεζοδρομίου.

Ανεξαρτήτως δε εάν αυτή η επιστροφή έχει τις εμφανείς και κραυγαλέες αντιφάσεις, σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική, που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια, το μήνυμα που στέλνει η Κουμουνδούρου είναι ότι θα επιδιώξει επανασύνδεση με τα κοινωνικά κινήματα και θα αντιμετωπίσει την κυβέρνηση με «σκληρό ροκ» σε όλα τα μέτωπα και ακραία πόλωση.

Έτσι κι αλλιώς τις τελευταίες εβδομάδες η αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας κινείται στα «κόκκινα» και απορρίπτει συνολικά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα.

Έχει λησμονήσει μάλλον ο Τσίπρας πως ως πρωθυπουργός διέλυε τις ειρηνικές πορείες για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, συλλαμβάνοντας μάλιστα και πρώην συντρόφους του.

Ξεχνάει επίσης ο Τσίπρας την αναίτια επίθεση των ΜΑΤ, πέρυσι, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, μετά την ολοκλήρωση της ειρηνικής πορείας, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν διαδηλωτές.

Γι’ αυτό άλλωστε και η κίνηση του κ. Τσίπρα πυροδότησε μία οξεία πολιτική σύγκρουση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα πάντως που η αμηχανία και η παραδοξότητα αυτής της παρουσίας ήταν περισσότερο από φανερές.

Με κορυφαίο παράδειγμα ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν άντεξε καν να πάει μέχρι το τέλος της πορείας, δηλαδή την αμερικανική πρεσβεία, αλλά εγκατέλειψε τους διαδηλωτές στο Σύνταγμα, περίπου στη μέση της!

Ο κ. Τσίπρας εντάχθηκε στο μπλοκ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας κοντά του και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως τον γραμματέα Πάνο Σκουρλέτη, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, την πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον Θοδωρή Δρίτσα και άλλους. Στην πορεία συμμετείχαν επίσης μεταξύ άλλων οι Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Φίλης, Νίκος Τόσκας, Στέλιος Παππάς, Θάνος Μωραΐτης κ.α..

Πιθανόν πάντως η αποχώρηση του κ. Τσίπρα να έγινε από προνοητικότητα, αφού γενικά το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και τόσο αποδεκτό από τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Μάλιστα όταν το μπλοκ έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία υπήρξαν γιουχαΐσματα σε βουλευτές του κόμματος, ενώ κάποιοι πέταξε εναντίον τους και αντικείμενα.

Το αιχμηρό σχόλιο της ΝΔ αφορούσε όχι μόνο στη συμμετοχή, αλλά κυρώις στην αποχώρηση του κ. Τσίπρα, με την Πειραιώς να χαρακτηρίζει «τουρίστα»: «Η πορεία είχε προορισμό την αμερικανική πρεσβεία. Ο Αλέξης Τσίπρας σταμάτησε κάπου στη Μεγάλη Βρετανία. Ίσως πήγε για απογευματινό τσάι. Πήγε, είδε, έφυγε. Τουρίστας και στις διαδηλώσεις. Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ σε μια εικόνα» ήταν το σχόλιο πηγών της ΝΔ

Source link