Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών  μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε σήμερα.

Εκτός από το αρνητικό διεθνές κλίμα που πυροδότησε ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας, οι παροχές της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, δείχνουν να μην ικανοποιούν την αγορά.

Οι ξένοι ανησυχούν για μια ευρύτερη πτώση τους ερχόμενους μήνες εφόσον δεν σημειωθούν γρήγορα οι εθνικές εκλογές. Επιπλέον, οι χθεσινές παροχές Τσίπρα φέρνουν δυσαρέσκεια στους ξένους επενδυτές διότι βλέπουν το trade τους να εξαρτάται απο το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,10% στις 743,01 μονάδες.

Οι επενδυτές βλέπουν πως οι εκλογές έχουν αρχίσει και προκαλούν αβεβαιότητα, με το ύψος των δημοσιονομικών επιπτώσεων από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης να μην έχει ακόμα μετρηθεί, ενώ άγνωστη παραμένει και η αντίδραση των θεσμών.

Βουτιά -7,60% για τη μετοχή της Πειραιώς. Η Εθνική Τράπεζα έχασε 1,55% στα 1,922 και η Eurobank έκλεισε με απώλειες 4,26%.

Στο -4,32% η πτώση στην Alpha bank, -3,13% στην Aegean, και στο 2,38% για την ΓΕΚ-Τέρνα.

Μόνη μετοχή με άνοδο η ΔΕΗ στο +2,2%.

Την ίδια στιγμή, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς καταγράφει άνοδο της τάξης των έξι μονάδων βάσης, στο 3,44%, μακριά από τα χαμηλά 14 ετών. Ανοδικά και το 5ετες με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,3%, μακριά από τα ιστορικά χαμηλά του 2,17% που είχε επίσης αγγίξει τον Απρίλιο.

Yπό το μηδέν και πάλι οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, ενώ συνεχίζεται να μειώνεται το κόστος δανεισμού και της περιφέρειας.

Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος, στο -0,05%. Όσο για την Ιταλία είδε αρχικά την απόδοση του δικού της ομολόγου αναφοράς να υποχωρεί κατά δύο μονάδες βάσης σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στο 2,60%. Στη συνέχεια ωστόσο μετά και τις δηλώσεις Τρία η απόδοση απογειώθηκε.Source link