Αρχική Οικονομία Βουλγαρικό κομμάτι στη μετοχική «πίτα» της GASTRADE • Tvkosmos

Βουλγαρικό κομμάτι στη μετοχική «πίτα» της GASTRADE • Tvkosmos

Τις υπογραφές της Ελμίνας Κοπελούζου, ιδρύτριας μετόχου και προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της GASTRADE Α.Ε., και του Βλάντιμιρ Μαλίνοφ, διευθύνοντα συμβούλου της BULGARTRANSGAZ, φέρει πλέον το deal εισόδου της Βουλγαρίας στο μεγαλεπίβολο πρότζεκτ τους σταθμού LNG στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αφού το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ ενέκρινε τη συμμετοχή της εταιρείας που διαχειρίζεται το βουλγαρικό σύστημα φυσικού αερίου με ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής ενεργειακής εταιρείας.

Σχετικές Ειδήσεις

Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου Βορείου Ελλάδας που αναπτύσσεται στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης από τη συμφερόντων Κοπελούζου GASTRADE αποτελείται από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) με αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και μέγιστη δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκατομμυρίων κυβ. μέτρων ημερησίως, η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χλμ. ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης, καθώς και από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ. εκ των οποίων τα 24 χλμ. θα είναι υποθαλάσσια και τα 4 χλμ. χερσαία.

O σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης αποτελεί Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια της νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και την υλοποίηση Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου στην περιοχή.

Το έργο υποστηρίζει και συμπληρώνει το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στον οποίο συμμετέχει τόσο η βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgarian Energy Holding όσο και η ΔΕΠΑ, η οποία έχει ήδη υπογράψει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE με ποσοστό επίσης 20%. Ο αγωγός IGB θα διοχετεύει φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και από εκεί προς τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, αλλά και την Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η παραπάνω επενδυτική απόφαση του βουλγαρικού Υπουργικού Συμβουλίου κινείται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης ενεργειακής στρατηγικής της γειτονικής χώρας εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω του τερματικού σταθμού της πρωτεύουσας του νομού Έβρου που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η τελετή υπογραφής των όρων της συμφωνίας μεταξύ της GASTRADE και της BULGARTRANSGAZ που έλαβε χώρα στις 8 Ιανουαρίου έγινε παρουσία της υπουργού Ενέργειας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Τεμένουζκα Πέτκοβα.

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, ο CEO της GASTRADE, K. Σπυρόπουλος, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την BULGARTRANSGAZ στο έργο και είμαστε ευτυχείς που θα συνεργαστούμε στην ανάπτυξή του. Το έργο θα εμπλουτίσει τις πηγές και τις οδούς παροχής ενέργειας στη Βουλγαρία, μειώνοντας τελικά το κόστος ενέργειας για τους Βούλγαρους καταναλωτές ενώ η εμπειρία και το μέγεθος της BULGARTRANSGAZ θα συμβάλουν στην επιτυχημένη λειτουργία του έργου».

Source link

Ροή Ειδήσεων

Παρέμβαση της συζύγου του Πάμπλο Γκαρσία (pic) • Tvkosmos

Δημόσια παρέμβαση με την οποία τονίζει ότι ο σύζυγός της είναι έτοιμος να αναλάβει την τεχνική  ηγεσία του ΠΑΟΚ, έκανε η σύζυγος του Πάμπλο...

«Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ρεσάλτο στην εξουσία»

“Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται με ένα τελείως διαφορετικό τρόπο” σχολίασε με φόντο τις αποκαλύψεις στην υπόθεση Καλογρίτσα ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας...

«Σφήνα» Ρεάλ για Σλούκα • Tvkosmos

Από Μ. Δ. 11:49 - 07/07/2020 Τελευταία Ενημέρωση 11:49 - 07/07/2020 Κίνηση για την απόκτηση του Κώστα Σλούκα σκοπεύει να κάνει η Ρεάλ Μαδρίτης σύμφωνα με την...