«Τσαντισμένη» φαίνεται να είναι η τουρκική πλευρά τόσο από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, όσο και για την στήριξή του προς την ελληνική πλευρά.

Το κλίμα οργής της γείτονος χώρας μετέφερε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ ο οποίος δεν δίστασε να εκτοξεύσει νέες πολεμικές απειλές προς την χώρας μας. Παράλληλα φάνηκε ιδιαίτερα οργισμένος και από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ και στην Κύπρο.

«Δεν βοηθούν την περιφερειακή ειρήνη η επίσκεψη στην Κυπριακή Δημοκρατία και μετά η επίσκεψη και στην Ελλάδα και οι δηλώσεις υποστήριξης. Αυτό επισκιάζει την πολιτική της ουδετερότητας. Πιστεύουμε πως οι ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψουν στην ισορροπημένη πολιτική» δήλωσε ο Τσελίκ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επίσκεψη στην ελληνοκυπριακή πλευρά μονομερώς «σημαίνει υποστήριξη της πολιτικής αδιεξόδου της ελληνοκυπριακής πλευράς», ενώ για τις δηλώσεις υποστήριξης προς την Ελλάδα «ουσιαστικά δείχνουν πως τους κατευθύνουν σε λάθος πορεία».

O Tσελίκ πρόσθεσε πως «η Τουρκία είναι μια χώρα διαβουλεύσεων. Αν θέλουν να επιλύσουν τα ζητήματα στο τραπέζι θα το λύσουμε εκεί. Αν όμως θέλουν να επιλύσουν τα θέματα στο μέτωπο θα το κάνουμε στο μέτωπο».

Η στήριξη Πομπέο στην Ελλάδα που ενόχλησε την Τουρκία

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή» τόνισε νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σούδα, εκφράζοντας παράλληλα και την στήριξή του στην χώρα μας και την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Πομπέο -ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε το πρωθυπουργικό ζεύγος για τη φιλοξενία του- είπε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας Αμερικανός ΥΠΕΞ έρχεται στην Ελλάδα δύο φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση» Ελλάδος-ΗΠΑ -αργότερα ανακοινώθηκε ο ελλιμενισμός αμερικανικού ελικοπτεροφόρου στη Σούδα – και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας αλλά και ότι είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίζουμε την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης και τη στρατιωτική ηγεσία.

Source link