Η καταπολέμηση της ανεργίας και η δημιουργία νέων ευκαιριών στην αγορά εργασίας κυρίως για τους νέους και τις γυναίκες συνιστά ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της σημερινής Κυβέρνησης.

Προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί για πολλές νέες καλά αμειβόμενες δουλειές και ένα μεγάλο παραγωγικό κομμάτι του πληθυσμού επένδυσε στα λεγόμενα του και το επιβεβαίωσε την ώρα της κάλπης. Τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά και τα σχετικά ποσοστά φαίνεται ότι μειώνονται, ενώ  το αρμόδιο υπουργείο κάνει φιλότιμες προσπάθειες με στοχευμένες πολιτικές.

Το ποσοστό κυμαίνεται στο 16,5% για τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, χρειάζεται  ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια κυρίως για να βελτιωθεί σημαντικά το ισοζύγιο μεταξύ full time-part time απασχόλησης, να ενισχυθούν οι πολιτικές άμεσης στήριξης των επιχειρήσεων, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και να δοθούν περαιτέρω κίνητρα στις επιχειρήσεις που εντάσσουν στο δυναμικό τους μόνιμο προσωπικό.

Γιατί σημασία δεν έχουν μόνο οι αριθμοί, αλλά η ποιότητα της απασχόλησης ώστε να αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο η κοινωνική συνοχή, όπως ταιριάζει σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Οι επιδόσεις της Κυβέρνησης σ’ αυτό τον τομέα θα κρίνουν πολλά…

Source link