Στην ΕΡΤ μίλησε ο Ηρακλής Τσαγκάρης, Καθηγητής Πνευμονολογίας, για την πορεία του κορωνοϊού και την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.

“Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα και είναι μια πίεση που θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες. Aναμένουμε την κορύφωση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ γύρω στις 20 Δεκεμβρίου”, ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι μας περιμένει ένας “καυτός” Δεκέμβριος από πλευράς κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο Διευθυντής της Μ.Ε.Θ. Νοσοκομείου “Αττικόν” εκτιμά ότι θα ξεπεράσουμε τις 800 ή ακόμη και 1.000 εισαγωγές ασθενών με Covid-19 σε μονάδες Εντατικής Φροντίδας.

Να γίνει άμεσα η τρίτη δόση
“To 800 ήταν ένα νούμερο που φτάσαμε στην προηγούμενη έξαρση. Όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εξέλιξη της πανδημίας”, δήλωσε ο κ. Τσαγκάρης.

Όπως δήλωσε, οι εισαγωγές στο Αττικόν μπορεί να αφορούν κατά βάση ανεμβολίαστους, σε ποσοστό 85% αλλά υπάρχουν και ορισμένοι εμβολιασμένοι. Και όπως τόνισε, “θέλω να προσέξουν οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας ότι όσο πλησιάζουν στο εξάμηνο, τόσο λιγότερη προστασία έχουν. Το μήνυμα  είναι πρώτη και τρίτη δόση για όσους δεν την έχουν κάνει”.

Για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων που ξεκινά σταδιακά σε ορισμένα νοσοκομεία της χώρας ο κ. Τσαγκάρης επισήμανε ότι “ο ρόλος τους είναι για ανθρώπους που έχουν θετικοποιήσει την PCR δοκιμασία, είναι στις πολύ πρώτες ημέρες της νόσησης και ουσιαστικά δεν έχουν μπει στο νοσοκομείο. Σε καμία περίπτωση τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν είναι εναλλακτική προσέγγιση για το εμβόλιο που παραμένει ο Α και το Ω στην συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας”.

Παίρνοντας θέση στη συζήτηση για τυχόν αυστηροποίηση των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού ο καθηγητής Πνευμονολογίας  εξέφρασε την άποψη ότι πιθανόν θα χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

“Θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε την επιπλέον αυστηροποίηση αν σαν κοινωνία δείξουμε σύνεση. Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε κάτι που έχει κοινωνικό και οικονομικό κόστος”, επισήμανε.

Τέλος, σολιάζοντας τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας ο κ. Τσαγκάρης δήλωσε ότι είναι αυξημένοι οι αριθμοί. “Βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα. Βρισκόμαστε σε ένα παρατεταμένο πλατό στα κρούσματα. Είναι απολύτως αναμενόμενοι οι αριθμοί. Το φρένο στην κοινωνική δραστηριότητα θα πρέπει να το πατήσουμε μόνο όταν χρειάζεται και μόνο εφόσον παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να μη συνεχιστεί το φαινόμενο”.

Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here