Αρχική Οικονομία Το αλμανάκ των αλλαγών σε συντάξεις και εισφορές

Το αλμανάκ των αλλαγών σε συντάξεις και εισφορές

Ημερομηνίες-σταθμούς περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο (των 104 άρθρων και 170 σελίδων!), το οποίο αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Σχετικές Ειδήσεις

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Αναδρομικές αυξήσεις των κύριων συντάξεων με όριο την 1η Οκτωβρίου του 2019 επιφυλάσσει το νέο «γαλάζιο» ασφαλιστικό για τους δικαιούχους που έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 33 χρόνια ασφάλισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις παλαιές κύριες συντάξεις, αυτές θα επανυπολογιστούν με βάση τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης και το ποσό της αύξησης θα δοθεί σε δόσεις έως το 2024, αφού προηγηθεί ο συμψηφισμός τους με την προσωπική διαφορά. Ορόσημο είναι η 1/10/2019 και για τις επικουρικές συντάξεις οι οποίες επανέρχονται στα επίπεδα που ήταν το καλοκαίρι του 2016. Γι’ αυτές τις συντάξεις η καταβολή θα είναι εφάπαξ και αναμένεται να γίνει πράξη τον Απρίλιο.

Κατά τα λοιπά, στις πρόνοιες του νέου ασφαλιστικού νόμου διατηρείται η πρόβλεψη της ανά τριετία, υποχρεωτικής εκπόνησης αναλογιστικών μελετών από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, οι οποίες επικυρώνονται από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο την εξέλιξη της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης. Οι συντάξεις θα ανακαθορίζονται με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Διατηρείται, επίσης, ο αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης ελλειμμάτων για τις επικουρικές συντάξεις.

Οι αλλαγές στις εισφορές 

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου θα εφαρμοστούν οι αλλαγές στις εισφορές κύριας ασφάλισης των μη μισθωτών. Οι ασφαλισμένοι κατατάσσονται με ελεύθερη επιλογή τους σε μία από τις 6 ασφαλιστικές κατηγορίες. Η κατάταξη σε μία από τις έξι είναι υποχρεωτική. Αν ο ασφαλισμένος δεν επιλέξει, τότε κατατάσσεται υποχρεωτικά στην πρώτη, ενώ με αίτησή του μπορεί να αλλάξει κατηγορία.

Οι νέοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με ασφάλιση έως 5 έτη θα μπορούν να καταβάλλουν 136 ευρώ τον μήνα εντασσόμενοι στην υποκατώτατη κατηγορία εισφορών. Από την 1η Ιανουαρίου του 2023, οι εισφορές αυξάνονται κατ’ έτος. Έως τον Απρίλιο, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, θα πρέπει να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να υπαχθούν για φέτος.

Ημερομηνίες-κλειδιά

>Από την 1η Μαρτίου 2020 θα αρχίσει η διαδικασία ενοποίησης του ΕΦΚΑ με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ. Σημειώνεται ότι πλέον δημιουργείται Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης για περίπου 4 εκατομμύρια ασφαλισμένους και σχεδόν 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους.

>>Έως τις 30 Απριλίου 2020, όλα τα ασφαλιστικά δεδομένα μεταβιβάζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα ΑΤΛΑΣ, ενώ έως τις 31 Ιουλίου η Ενιαία Αρχή πληρωμών θα αποστείλει στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

>>Από την 1η Ιουνίου 2020 του τρέχοντος έτους θα ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς, η οποία θα φθάσει τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας.

>>Από την 1η Ιουλίου 2020, όλοι οι υπόχρεοι εργοδότες θα υποβάλλουν την ΑΠΔ, ηλεκτρονικά.

Εξάλλου από την 1η Ιανουαρίου του 2021 δίδεται η δυνατότητα προαιρετικής υπαγωγής στο ΕΤΕΑΕΠ, όλων όσοι εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ. Αναδρομικά από την αρχή του τρέχοντος έτους, οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ κατατάσσονται σε τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες, των οποίων το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αντιστοιχεί σε €26, €31 και €37. Η κατάταξη σε μία από τις τρεις κατηγορίες είναι υποχρεωτική, αλλά η επιλογή κατηγορίας είναι ελεύθερη. Αν ο ασφαλισμένος δεν επιλέξει ασφαλιστική κατηγορία, κατατάσσεται υποχρεωτικά στην πρώτη. Από το 2023 και μετά, το ύψος των εισφορών αυξάνεται κατ’ έτος.

Από την ίδια ημερομηνία, για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών κλάδου υγείας, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι ανεξάρτητοι επαγγελματίες κατατάσσονται σε έξι ασφαλιστικές κατηγορίες, άρρηκτα συνδεδεμένες με την εισφορά κύριας σύνταξης που έχουν επιλέξει. Ειδική, κατώτατη εισφορά προβλέπεται για τους επαγγελματίες κατά την πρώτη πενταετία δραστηριοποίησής τους. Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου για την καταβολή των εισφορών επικουρικής ασφάλισης, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έμμισθοι δικηγόροι, κατατάσσονται σε τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες, με ελεύθερη επιλογή.

Ο ασφαλισμένος μπορεί με αίτησή του να επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή που υπάγεται ή, εφόσον βρίσκεται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, να επιλέξει κατώτερη.

ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 ΤΟΥ ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΕΤΟΥΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ

Τα «μπλοκάκια»

Σε ό,τι αφορά τους μισθωτούς που αμείβονται με Δελτίο Απόδειξης Παροχής Υπηρεσιών, το λεγόμενο «μπλοκάκι», το καινούργιο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι δεν θα επιβαρύνονται στο εξής από τις διπλές εισφορές, εφόσον καλύπτουν από την εισφορά του μισθού τους τα €252 της νέας κατώτατης εισφοράς σύνταξης και της εισφοράς υγείας.

Με άλλη διάταξη περιορίζεται στο 30% από 60% η μείωση της σύνταξης για τους συνταξιούχους που επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται, ενώ μηδενίζεται το «πέναλτι» για τους αγρότες, αλλά και για όσους απασχολούνται ως μετακλητοί σε φορείς του Δημοσίου, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Προβλέπεται επίσης η μείωση των ελάχιστων προϋποθέσεων που απαιτούνται για να μπορέσει κάποιος να λάβει σύνταξη από τον τελευταίο φορέα ασφάλισής του, σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης. Με το νέο καθεστώς πλέον θα απαιτούνται συνολικά 1.000 ημέρες ασφάλισης έναντι 1.500 που ισχύει σήμερα, και 300 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία έναντι 500 που ισχύει σήμερα. Αντίστοιχα, για συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου θα απαιτούνται 600 ημέρες ασφάλισης οποτεδήποτε.

Όπως, τέλος, έχει κάνει γνωστό η κυβέρνηση, εντός του 2020 καταργείται η λεγόμενη «13η Σύνταξη» και ξεκινά η λειτουργία του μηχανισμού στήριξης των συνταξιούχων.

 

Source link

Ροή Ειδήσεων

Περιορίζει τους δανεικούς η FIFA • Tvkosmos

Την… απειλή της πράξη κάνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία, εφαρμόζοντας τον περιορισμό στους δανεικούς παίκτες από την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Σχετικές Ειδήσεις Τα πλάνα που δημοσιοποιήθηκαν...

Κέρδος 50 εκατ. ευρώ η Λίβερπουλ το 2019 • Tvkosmos

Αν και ξόδεψε 180 εκατ. ευρώ για μεταγραφές, η Λίβερπουλ ολοκλήρωσε το 2019 με κέρδος 50 εκατ., αποδεικνύοντας ότι η δυναμική της την εξασφαλίζει...

«Λείπει η σταθερότητα από τον ΠΑΟΚ» • Tvkosmos

Ο Σλάτζαν Σπάσιτς επισήμανε πως αυτό που λείπει από τον φετινό ΠΑΟΚ είναι η σταθερότητα που είχε την περσινή σεζόν. Σχετικές Ειδήσεις Ο πρώην άσος...