Μπορεί στην ελληνική επικαιρότητα να κυριαρχεί το θέμα του ποδοσφαίρου, αλλά στις Βρυξέλλες αυτές τις μέρες παίζονται τα τελευταία επεισόδια του σίριαλ «Αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μαθαίνουμε ότι στις τελευταίες συνεδριάσεις της Ολομέλειας το κλίμα υπήρξε ιδιαίτερα φορτισμένο, ενώ αίσθηση προκαλούν φωτογραφίες και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υψηλόβαθμων στελεχών της ευρωπαϊκής πραγματικότητας που εκφράζουν την λύπη τους για την εξέλιξη και παράλληλα ως μια ένδειξη της ανάγκης να παραμείνει η Ένωση ενωμένη πιάστηκαν χέρι χέρι όρθιοι μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αλλά πέρα από τους συμβολισμούς χρειάζεται και η ουσία. Αύριο ΕΕ και Βρετανία παίρνουν διαζύγιο με τις εκκρεμότητες που παραμένουν να είναι πολλές και να αγγίζουν βέβαια και τη χώρα μας.

Τώρα ξεκινούν τα δύσκολα ώστε να βρεθεί ο κοινός τόπος για την τελωνειακή ένωση, τους δασμούς, τις εμπορικές συμφωνίες, τους χιλιάδες φοιτητές από την Ε.Ε που φοιτούν στα βρετανικά πανεπιστήμια, την μετακίνηση των πολιτών προς και από την Βρετανία.

Πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στο city του Λονδίνου βρήκαν ήδη καταφύγιο σε άλλες κοντινές χώρες όπως η Ολλανδία, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται τυχόν αντιδράσεις και των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων.

Τα πράγματα άλλαξαν άρδην την τελευταία δεκαετία με αποτέλεσμα η Αγγλία να πάρει απόφαση να φύγει. Η κατάσταση στο νησί δεν είναι όπως την γνώρισαν πριν εικοσιπέντε χρόνια όσοι είχαν την τύχη να σπουδάσουν με πολλά πλεονεκτήματα στα εκεί πανεπιστήμια.

Μαθαίνουμε ότι κολέγια του νησιού ήδη αναζητούν νέες έδρες εντός της Ε.Ε για να μπορέσουν να υπερασπιστούν την ανταγωνιστικότητα τους. Για το διαζύγιο ευθύνες έχουν και οι δύο πλευρές. Η επόμενη μέρα είναι διαφορετική.

Στην πλευρά των Βρυξελλών χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για το τί έφταιξε ώστε να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα και να δημιουργηθούν επιτέλους οι ασφαλιστικές δικλείδες για την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και του αντιευρωπαϊσμού!

Μία Ευρώπη χωρίς την Βρετανία συνιστά πλήγμα για την ίδια την ιδέα της Ευρώπης.

Source link