Μετά την έντονη αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναγκάστηκε να τα… μαζέψει τα περί έναρξης διαλόγου ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.

«Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, μόνο συζητήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής, μία ημέρα μετά τις βιαστικές ανακοινώσεις του για διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας.

Ακόμα, ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολίασαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου «στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως “συνομιλίες” μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει».

Στο μεταξύ σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πρόκειται να επιδώσει επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Στο κείμενο θα παρουσιάζεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας και οι απειλές που αυτή διαμορφώνει για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Αυτό γνωστοποίησε με σημερινές του δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά τα παιχνίδια του ΝΑΤΟ περί δήθεν συμφωνίας για διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε όπως είπε έξι καθαρές λέξεις ως μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», παρουσιάζοντας την κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στον Yang Jiechi, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας τον οποίο υποδέχθηκε στο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής.

«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο μεταξύ σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε τις προκλήσεις, υποστηρίζοντας πως η Αθήνα αρχικά συμφώνησε να ξεκινήσει τεχνικός διάλογος και στη συνέχεια έκανε πίσω.

Ο Τουρκός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη χώρα μας πως δεν είναι ανοιχτή σε διάλογο. «Η Ελλάδα (επειδή δεν ήταν ειλικρινής στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του ΝΑΤΟ) μας έδειξε για ακόμη μια φορά πως δεν επιθυμεί διάλογο» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, κάνοντας μια ακόμη απόπειρα να κατηγορήσει την Ελλάδα για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

«Εάν η Ελλάδα περιμένει να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και να δεχτούμε τους όρους της, θα απογοητευτεί», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα Sabah στην αγγλόφωνη έκδοσή της.

Γιατί το ΝΑΤΟ βιάστηκε να ανακοινώσει διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία 


Ερωτηματικά είχε προκαλέσει η χθεσινή βιαστική ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για την έναρξη τεχνικών συνομιλιών της Ελλάδας με την Τουρκία.

Η ελληνική πλευρά διέψευσε ότι οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν άμεσα διάλογο για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών προκειμένου να υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειo», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με ανάρτησή του στο Twitter.

Διπλωματικές πηγές της Ελλάδας υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Η μονομερής εγχείρηση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μιας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου. Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του κ. Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», αναφέραν οι ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Ο Γενς Στόλντεμπεργκ εμφάνισε ότι υπήρξε συμφωνία, επιχειρώντας έτσι να δημιουργήσει τετελεσμένα. Η βιασύνη του αυτή φαίνεται να σχετίζεται και με την τηλεφωνική επικοινωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι κακώς η Ευρώπη υποστηρίζει Ελλάδα και Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Άγκυρα ενέπλεξε και τη Μόσχα στο παιχνίδι των προκλήσεων, εκδίδοντας δύο νέες Νavtex στα δυτικά και στα ανατολικά της Κύπρου, λόγω των ρωσικών ασκήσεων στις δύο αυτές περιοχές.

Το ρωσικό ναυτικό, όπως και κάθε άλλο, έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί ασκήσεις σε διεθνή ύδατα, όπως είναι οι συγκεκριμένες περιοχές. Το πρόβλημα είναι ότι ειδικά η τουρκική Navtex για τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κύπρου είναι παράνομη, αφού η περιοχή είναι κυπριακής και συριακής δικαιοδοσίας.

H εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε ως προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλονται σε ρωσική στήριξη. Η Λευκωσία από την πλευρά της δήλωσε ενήμερη από την Μόσχα.

Αν και μέχρι σήμερα η Τουρκία λειτουργεί ως διαλυτική συνιστώσα με τις ευλογίες της Μόσχας, παρατηρείται μία ιδιαίτερα ασταθής ισορροπία Ρωσίας-Τουρκίας στη Συρία.

Ακόμα, η πρόσφατη επίσκεψη Κούρδων αξιωματούχων στο Κρεμλίνο προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, γεγονός που ίσως προδικάζει εξελίξεις στην βόρεια Συρία.

Source link