Αρχική Οικονομία Τα δυο σενάρια για το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα • Tvkosmos

Τα δυο σενάρια για το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα • Tvkosmos

Το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση θα ήταν πριν τον Απρίλιο, πριν δηλαδή την υποβολή του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2021-2024 στην Κομισιόν να έχει πάρει από τους ευρωπαίους εταίρους το πράσινο φως για τη μείωση του στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2% – 2,5% του ΑΕΠ τη διετία 2021 -2022.

Σχετικές Ειδήσεις

Όμως, το σενάριο αυτό δεν φαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα και μάλλον το οικονομικό επιτελείο θα χρειαστεί να κάνει υπομονή έως τον Οκτώβριο.

Ωστόσο ο χρόνος πιέζει καθώς εντός του Απριλίου η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει το νέο Μεσοπρόθεσμο. Στο νέο Μεσοπρόθεσμο θα ενσωματώνεται χρονοδιάγραμμα με τις μειώσεις φόρων στις οποίες σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση. Εκτός από το «βασικό σενάριο», το μεσοπρόθεσμο θα περιλαμβάνει και ένα δεύτερο σχέδιο το οποίο θα «στηρίζεται σε χαμηλότερα πλεονάσματα και ταχύτερη ανάπτυξη, αλλά και την αντίστοιχη δημοσιονομική εξειδίκευσή του».

Με εγκύκλιο του ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δίνει οδηγίες στα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς για την κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου. Υπενθυμίζει ότι η χώρα, ως βασικό σενάριο, έχει δεσμευθεί στην υλοποίηση συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων για την περίοδο 2021-2024, οι οποίοι στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας προβλέπουν την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης μέχρι το 2022».

Το σενάριο βάσης, σύμφωνα με τις οδηγίες, είναι η προβολή της εξέλιξης των δημοσιονομικών μεγεθών των φορέων της γενικής κυβέρνησης, χωρίς πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις και νέες πολιτικές, πέραν εκείνων που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα.

Δεν θα περιλαμβάνονται επομένως στο βασικό σενάριο, οι σχεδιαζόμενες για φέτος μειώσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης , ούτε -ακόμα περισσότερο- η κατάργηση της εισφοράς το 2021, ούτε η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τα οποία έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση σε ορίζοντα τετραετίας.

Στο εναλλακτικό σενάριο, δεν μπορεί παρά να «φωτογραφίζονται» σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο του δημοσιονομικού χώρου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ως βάση για τη διενέργεια προβολών των εσόδων – εξόδων στο διάστημα 2020-2024, θα ληφθούν υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία του 2019, αφού εξαιρεθούν τυχόν εφάπαξ γεγονότα που διαμόρφωσαν το τελικό ύψος τους. Ειδικά για τους εποπτευόμενους φορείς, τα στοιχεία που θα χρησιμοποιηθούν για το αποτέλεσμα του 2019 θα είναι αυτά που πρόκειται να κοινοποιηθούν στην ΕΛΣΤΑΤ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο πλαίσιο της ετήσιας υποβολής στοιχείων.

Με την εγκύκλιο ο υφυπουργός Οικονομικών εφιστά ιδιαιτέρως την προσοχή όλων των ενδιαφερόμενων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Ζητείται αναλυτική καταγραφή όλων των στοιχείων εσόδων και εξόδων αλλά και το ύψος (stock) των συσσωρευμένων απλήρωτων υποχρεώσεων με διάκριση προς τρίτους και μη στο τέλος του προηγούμενου έτους, ακριβώς όπως κοινοποιείται και στην ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, «στο ύψος των συσσωρευμένων οφειλών θα καταγράφονται όλες ανεξαιρέτως οι απλήρωτες υποχρεώσεις, ασχέτως αν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή όχι. Επίσης, θα γίνεται πρόβλεψη για το εκάστοτε ύψος των απλήρωτων υποχρεώσεων για κάθε έτος της περιόδου 2020-2024. Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και εκκρεμείς επιστροφές φόρου στο τέλος του περασμένου έτους ήταν οριακά χαμηλότερες από 2 δις ευρώ.

Source link

Ροή Ειδήσεων

Διευκολύνει την επικοινωνία των συνδρομητών της από και προς τον Λίβανο • Tvkosmos

COSMOTE: Διευκολύνει την επικοινωνία των συνδρομητών της από και προς τον Λίβανο • Tvkosmos Source link

Κανένα οφ σάιντ. Σαββιδοτεχνείο ξέρει καλύτερα με Κάκο, Τσαμούρη, Σκουλά κλπ. • Tvkosmos

Βαρούχας: Κανένα οφ σάιντ. Σαββιδοτεχνείο ξέρει καλύτερα με Κάκο, Τσαμούρη, Σκουλά κλπ. • Tvkosmos Source link

O Άρης τιμά τη μνήμη του Τόσκο • Tvkosmos

Από Μ. Δ. 20:35 - 08/08/2020 Τελευταία Ενημέρωση 20:25 - 08/08/2020 Ο Άρης δεν ξεχνά τον αδικοχαμένο Τόσκο. Σύμφωνα με όσα γράφουν στην Βουλγαρία ,η ομάδα της Θεσσαλονίκης...

«Λίβερπουλ και Λέστερ για Τσιμίκα» • Tvkosmos

Θράυση κάνει ο Κώστας Τσιμίκας! Η Daily Mail ανέφερε το Σάββατο (8/8) ότι η Λίβερπουλ και η Λέστερ έχουν κάνει κρούση στον Ολυμπιακό για τον 24χρονο αριστερό...

«Πρόβλημα η αυξανόμενη τοξικότητα, αλλά ο Ολυμπιακός αντιστέκεται» • Tvkosmos

Γαβαλάς: «Πρόβλημα η αυξανόμενη τοξικότητα, αλλά ο Ολυμπιακός αντιστέκεται» • Tvkosmos Source link