Το στοίχημα της ταχείας και ισχυρής ανάκαμψης και της υψηλής ανάπτυξης επιχειρεί να κερδίσει η Κυβέρνηση, με τις πρώτες ενδείξεις να προκαλούν χαμόγελα στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.

Η ελληνική οικονομία επέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία μεγάλη ανθεκτικότητα στη διάρκεια της πανδημίας ενώ οι δείκτες καταγράφηκαν σε συγκεκριμένους τομείς έρχονται να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων κορυφαίων υπουργών της Κυβέρνησης.

Το θετικό κλίμα αποτυπώθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου δόθηκε το σήμα για σκληρή δουλειά τους καλοκαιρινούς μήνες από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Συχνοί συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη στέκονται περισσότερο στα εξής στοιχεία:

– Η ύφεση της οικονομίας είναι ηπιότερη. Η 3η καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση, το 1ο τρίμηνο, σε όρους Α.Ε.Π..
– Η βιομηχανική παραγωγή σταθερά κινείται ανοδικά (+8,7% στο 1ο τετράμηνο του 2021).
– Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) «σκαρφάλωσε» περίπου στα προ-κορονοϊού επίπεδα.
– Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται. Τους τελευταίους 12 μήνες, μειώθηκαν κατά 15 δισ. ευρώ ή κατά 24% (από Ιούνιο 2019, έχουν μειωθεί κατά 28 δισ. ευρώ ή κατά 37%).
– Το κόστος δανεισμού στις αγορές χρήματος είναι, σταθερά, αρνητικό (επιτόκια εντόκων γραμματίων ελληνικού δημοσίου).
– Το κόστος δανεισμού στις αγορές κεφαλαίου είναι ιστορικά χαμηλό (επιτόκια 5ετούς και 10ετούς ομολόγου).
– Το spread του ελληνικού ομολόγου διαρκώς συρρικνώνεται, όχι μόνο έναντι της Γερμανίας, αλλά και έναντι των τριών άλλων χωρών του Νότου (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία). Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου δεν οφείλεται μόνο στην πολιτική της Ε.Κ.Τ. αλλά και στην αύξηση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομικής πολιτικής.
– Η ελληνική οικονομία, και μέσα στην κρίση, αναβαθμίζεται, καθώς  τρεις οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μέσα στην υγειονομική κρίση.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η Κυβέρνηση επιταχύνει την προσπάθεια της για την ασφαλή μετάβαση στη μετα-κορωνοϊό εποχή έχοντας ως βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή το σχέδιο Ελλάδα 2.0, ένα ολιστικό σχέδιο που υπό προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει σε απογείωση βασικούς δείκτες της οικονομικής ανάπτυξης αλλά και να βελτιώσει αποτελεσματικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Source link