Σε τροχιά βελτίωσης οι ελληνορωσικές σχέσεις

Το πρόσφατο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Μόσχα τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ από ότι αναφέρουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές είχε και ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το πρώτο ταξίδι Έλληνα αξιωματούχου στη Ρωσία (μετά τον Ιούλιο του 2018 και τους ατυχείς χειρισμούς Κοτζιά) βοήθησε στο να γίνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των ελληνορωσικών σχέσεων. Και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι η συνάντηση Δενδια Λαβρόφ άναψε το πράσινο φως για την επανεκκίνηση…..

Στο τραπέζι του διαλόγου μπήκαν θέματα όπως το Κυπριακό που, παρά την υφιστάμενη ρωσοτουρκική προσέγγιση, η Μόσχα έδειξε να κατανοεί απόλυτα τις ελληνικές θέσεις γύρω από επίμαχο θέμα και την επαναλαμβανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Τα πράγματα φάνηκαν να δυσκολεύουν όταν η ρωσική πλευρά έθεσε το θέμα της αναγνώρισης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος. Για τους Ρώσους το θέμα αυτό είναι πολύ ευαίσθητο και οι πρόσφατες εξελίξεις προκάλεσαν τη δική τους δυσαρέσκεια…

Ο κ. Δένδιας, σύμφωνα με πληροφορίες, αντέτεινε ότι πρόκειται για ένα καθαρά εκκλησιαστικό ζήτημα και ότι η Εκκλησία της Ελλάδας λειτουργεί αυτόνομα. Βέβαια, η ελληνική πλευρά στην προσέγγιση της ποτέ δεν ξεχνά τις παραδοσιακά καλές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον κ. Λαβρόφ, ότι η Αθήνα διατίθεται να αναλάβει έναν συγκεκριμένο ρόλο, προκειμένου να βοηθήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων Βρυξελλών-Μόσχας. Η κίνηση αυτή προκάλεσε θετικά σχόλια στην ρωσική όχθη. Μένει να δούμε αν αυτή η πρωτοβουλία έχει και την ανάλογη συνέχεια…..

Source link