Τα αίτια για τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη η Εύβοια ανέλυσε επιγραμματικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, εντοπίζοντάς τα στο καιρικό φαινόμενο, την εν γένει μορφολογία της περιοχής, αλλά και τον ανθρώπινο παράγοντα σε κάποιες περιπτώσεις.

από την τηλεοπτική συχνότητα του ΑΝΤ1 ο κ Λέκκας υπογράμμισε την μεγάλη έκταση της καταστροφής, εξηγώντας ότι οι τρεις λεκάνες απορροής αυτές των Ψαχνών, των Πολιτικών και του Λήλαντα ποταμού έχουν μια έκταση των 400 τ.χλμ.

“Σε κάθε περιοχή υπάρχει διαφορετική εικόνα και διαφορετικά αίτια πρόκλησης των καταστροφών¨” είπε ο κ Λέκκας και συνέχισε: ” Υπήρχαν πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία εκδηλώθηκαν π.χ. στα Ψαχνά καθώς είχαμε πέρυσι και πρόπερσι δασικές πυρκαγιές, ενώ στη λεκάνη των Πολιτικών δεν είχαμε πυρκαγιές”.

Σύμφωνα, πάντα, με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ το κύριο αίτιο ήταν βέβαια η μεγάλη βροχόπτωση που ξεπέρασε τα 300 χιλιοστά και ουσιαστικά τροφοδότησε όλη την περιοχή με πλημμυρικά φαινόμενα:

“Στα Πολιτικά έχουμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη κατάσταση με τεράστιες ζημιές από μια μικρή λεκάνη υδρολογική η οποία δεν έχει καεί ποτέ στο παρελθόν.

Μέσα σε κάθε λεκάνη θα πρέπει να οριοθετήσουμε τις επικίνδυνες περιοχές. Εκτός από την έντονη βροχόπτωση, άλλες αιτίες είναι η μορφολογία του εδάφους και οι διαφοροποιήσεις αυτού, όπως και η φύση και η μορφή του υδρογραφικού δικτύου.

Σε ορισμένες θέσεις ρόλο έπαιξαν και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις”.

 

Source link