Στην Άγκυρα βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης, αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, για συνομιλίες. Επικεφαλής της αφγανικής αντιπροσωπείας είναι ο υπουργός Εξωτερικών Εμιρχάν Μουτάκι, που αναμένεται να θέσει ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σχετικά με τη βελτίωση των σχέσεων, το εμπόριο, την ανθρωπιστική βοήθεια, τη μετανάστευση και τις αεροπορικές μεταφορές.

Ο Μουτάκι και η συνοδεία του, αναχώρησαν από το κτίριο των VIP του Διεθνούς Αεροδρομίου Εσένμπογκα, μ’ όχημα που τους περίμενε. Ο Ταλιμπάν υπ. Εξωτερικών του Αφγανιστάν, χαιρέτησε από απόσταση δημοσιογράφους που ήταν στο σημείο, χωρίς να προβεί σε δηλώσεις.

Ο Αφγανός αξιωματούχος και η αντιπροσωπεία του, συναντήθηκαν με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό αν θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Taliban delegation meets in Ankara with Turkish Foreign Minister Cavusoglu. pic.twitter.com/fsKK9vjItH

— Ali Özkök (@Ozkok_A) October 14, 2021

Στην πρόσφατη ομιλία του, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20, ο Τούρκος πρόεδρος είχε ζητήσει να υπάρξει αναγνώριση της νέας πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί στο Αφγανιστάν, διατηρώντας ανοιχτούς διαύλους διαλόγου με το καθεστώς των Ταλιμπάν. Νωρίτερα σήμερα, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν την άφιξη της αφγανικής αντιπροσωπείας στο αεροδρόμιο Εσένμπογκα της Άγκυρας.

Afganistan’daki Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki, Türkiye’de görüşmelerde bulunmak üzere Ankara’ya geldi.

— Yeni Şafak (@yenisafak) October 14, 2021

Η αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, έφτασε στην Άγκυρα, μ’ αεροπλάνο από τη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ. Σε συνάντηση με δυτικούς διπλωμάτες στη Ντόχα την περασμένη Τρίτη, ο Μουτακί, είπε ότι «η αποδυνάμωση της αφγανικής κυβέρνησης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, επειδή οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της κατάστασης θα επηρεάσουν άμεσα την ασφάλεια και την οικονομία και τη μετανάστευση σε όλο τον κόσμο».

Source link

?timestamp=638562">

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here