Μιλώντας στην Ναυτεμπορική Tv ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας ανέφερε ότι φέτος, ο πληθωρισμός εκτιμάται στο 9% (σύνολο ετους) αλλά αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 3% το 2023.

Πρόκειται για μια εκτίμηση που έχει έχει διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις τελευταίες ευρωπαϊκές προβλέψεις, δηλαδή 8,1% το 2022 και 5,5% το 2023. Το δε ΙΟΒΕ εκτιμά τον εφετινό πληθωρισμό στο 9% – 9,6%.

Σύμφωνα με αναλυτές, την Παρασκευή που θα ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και το 9,1% του Αυγούστου. Αυτό οδηγεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο να προχωρήσει σε συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, όπως τόνισε χθες το μέλος του Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο.

Ο υπουργός Οικονομικών, αναγνώρισε μεν το πρόβλημα τους αυξημένου ενεργειακού κόστους, αλλά συνέστησε ψυχραιμία τους φορείς της αγοράς που προβλέπουν λουκέτα και απολύσεις και λουκέτα λόγω της ενεργειακής κρίσης λέγοντάς οτι αντιστοιχείς εκτιμήσεις διατυπώθηκαν και την περίοδο της υγειονομικής κρίσης αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν.

Παρα, τα μέτρα υψους 13 δις ευρώ που λαμβάνει η κυβέρνηση για την ενεργειακή κρίση, το πρωτογενές έλλειμμα φέτος παραμένει στην περιοχή του 2% ενω για το 2023 εκτιμάται οτι θα υπάρξει ένα οριακό πρωτογενές πλεόνασμα.

Όσον αφορά την “καταιγίδα” στην αγορά των ομόλογων ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε οτι η κάλυψη, έγκαιρα, του μεγαλύτερου μέρος των αναγκών και το ταμειακό “μαξιλάρι” των 38 δις ευρω δημιουργούν ένα “δίχτυ” ασφαλείας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους χωρίς να “πιέζεται” το δημόσιο να βγει φέτος (ίσως και το χρόνου αν συνεχιστεί το πρόβλημά) στις αγορές.

Source link