Τη θέση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει ενόψει της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ όπου και θα υπάρξει η πρώτη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, διατύπωσε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμαχία.

Μιλώντας ενώπιον βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ο Ερντογάν είπε «Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα συζητήσουμε την ατζέντα μας με τους συνομιλητές μας. Δεν θα υπάρξει υποχώρηση. Η Τουρκία, το πιο σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ, είναι μια χώρα που έχει εκπληρώσει τα καθήκοντά της στο πλαίσιο της συμμαχίας. Η μόνη προσδοκία μας από τους εταίρους μας είναι να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τις ευαισθησίες ασφαλείας της χώρας μας. Θα επαναλάβουμε την προσφορά συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αποτελεσματική καταπολέμηση των ανθρωπιστικών κρίσεων».

Χθες, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζο Σάλιβαν μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως η συνάντηση των δύο προέδρων θα γίνει στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που είναι προγραμματισμένη για τις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Τα ζητήματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Αφγανιστάν, καθώς και τρόπους αντιμετώπισης ορισμένων διαφορών μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας.

Ο Σάλιβαν είπε ότι τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Ερντογάν, που γνωρίζουν ο ένας τον άλλον εδώ και πολλά χρόνια, ανυπομονούν να έχουν μια «πρακτική» ευκαιρία για μια ευρεία ανασκόπηση των διμερών σχέσεων.

Τι ανάφερε συγκεκριμένα ο Τούρκος Πρόεδρος

«Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα εξετάσουμε με τους ομολόγους μας τα ζητήματα που έχουμε στην  ατζέντα μας. Δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε υποχώρηση. Επ’ ευκαιρία της Συνόδου θα συναντηθούμε κυρίως με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Μπάιντεν. Θα έχουμε συναντήσεις με τους ηγέτες της Λιθουανίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Ελλάδας, κι αν το επιτρέπει ο χρόνος και με άλλους συμμετέχοντες» ανέφερε  στην ΚΟ του κόμματός του ΑΚΡ.

«Το μόνο που περιμένουμε από τα μέλη της συμμαχίας, σε σχέση με τις εξελίξεις στην περιοχή, είναι να μας δείξουν σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρα μας όπως και ευαισθησίες για την ασφάλεια της χώρας μας. Στους ομολόγους μας θα εκφράσουμε την αποφασιστικότητά μας στα ζητήματα αυτά» σημείωσε, όπως μεταδίδει το ΣΚΑΙ. «Με πολλαπλές επεμβάσεις από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τη Λιβύη η Τουρκία έδωσε την πιο αποτελεσματική απάντηση στις προσπάθειες να την εγκλωβίσουν στα παράλιά της» ανέφερε δε.

 

Πηγή: liberal.gr, skai.gr

Source link