Την ελπίδα ότι παρά την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού η Ελλάδα συνεχίζει να συγκαταλέγεται στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας «σκότωσε» σήμερα ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο λόγος; Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του επιστήμονα  η σχέση θανάτων προς επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας είναι η χειρότερη μεταξύ 10 κρατών, εκτιμώντας πως είναι λάθος η δόμηση της στρατηγικής των τεστ είναι λάθος. Μάλιστα ο Μ. Δερμιτζάκης ζητά αλλαγές στην αρμόδια επιστημονική επιτροπή.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητή Γενετικής εξήγησε ότι προχώρησε σε μία ανάλυση δεδομένων που συνέλεξε αρχής γενομένης από την 1η Αυγούστου έως και τις 27 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με αυτά η Ελλάδα είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χωρών στον λόγο θανάτων προς ταυτοποιημένα κρούσματα.

Η δεύτερη παρατήρηση που καταθέτει ο κ. Δερμιτζάκης είναι ότι σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού η Ελλάδα είναι 4η χειρότερη από τις ίδιες 10 χώρες και στη συνέχεια παραθέτει μερικές εξηγήσεις:

1] Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι διαφορετική, οπότε έχουμε περισσότερους θανάτους. Ο Μ. Δερμιτζάκης θεωρεί τη συγκεκριμένη παράμετρο ως μικρής σημασίας, διότι όπως λέει δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί η Ελλάδα είναι όχι μόνο χειρότερη στον λόγο θάνατοι/κρούσματα αλλά και 2-3 φορές πιο πάνω. «Χώρες όπως Ιταλία και Πορτογαλία έπρεπε να έχουν το ίδιο πρόβλημα» υπογραμμίζει ο καθηγητής.

2] Το σύστημα υγείας μας δεν αποδίδει και πεθαίνουν πολλοί. Ούτε αυτό το θεώρει πιθανό ο Μ. Δερμιτζάκης καθώς είχαμε καλές αποδόσεις στο παρελθόν και πάρα τις μέτριες υποδομές, οι Έλληνες γιατροί είναι από τους καλύτερους.

3] Οι πολύ αδύναμοι πέθαναν ενώ στην Ελλάδα ήταν ακόμα ζωντανοί και πεθαίνουν τώρα. Κατά τον Έλληνα καθηγητή Γενετικής ούτε αυτό μπορεί να αποτελέσει κύρια εξήγηση, γιατί χώρες όπως η Αυστρία και η Πορτογαλία, που επίσης τα πήγαν καλά στην πρώτη φάση, συνεχίζουν να τα πηγαίνουν καλύτερα από την Ελλάδα στον λόγο θάνατοι/κρούσματα και τώρα.

Ως πιο πιθανή εξήγηση της κακής επίδοσης ο Μ. Δερμιτζάκης θεωρεί την στρατηγική τεστ για την οποία υποστηρίζει πώς είτε δεν είναι αρκετή ή είναι διαφορετική. «Μπορεί να κάνουμε πολλά τεστ γενικά αλλά η κατανομή των τεστ ίσως δεν είναι η σωστότερη. Ίσως καταναλώνουμε πολλά τεστ στα σύνορα ή σε άλλες στοχευμένες στρατηγικές με τελικά μικρή απόδοση στην ταυτοποίηση κρουσμάτων» λέει ο Μ. Δερμιτζάκης και συνεχίζει: «Αυτό μας κάνει πιο “τυφλούς” σε μη διαπιστωμένα κρούσματα».

Σύμφωνα πάντα με τον Έλληνα επιστήμονα «τα διαπιστωμένα κρούσματα που βλέπουμε είναι πολύ λιγότερα από αυτά που βλέπουν οι άλλες χώρες. Με άλλα λόγια, εάν είχαμε την ευαισθησία ταυτοποίησης κρουσμάτων χωρών όπως η Αυστρία, η Ελβετία κ.ά., θα διαπιστώναμε 600-900 κρούσματα την ημέρα κι όχι 300. Αυτό σημαίνει, όπως φαίνεται και από τους θανάτους αν εκατομμύριο, ότι είμαστε σε μια μέση προς χειρότερη κατάσταση στην Ευρώπη κι όχι μια από τις καλύτερες χώρες όπως έχει υποστηριχθεί».

Ως προς το τι πρέπει να κάνουμε ο Μ. Δερμιτζάκης καταλήγει:

«1. Τα μέτρα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή κι όχι “μικροδιαχείριση” της κοινωνίας. Πρέπει να είναι μέτρα απλά στην κατανόηση, σχετικά οριζόντια, έστω και αν είναι με τοπικό χαρακτήρα και να είναι βιώσιμα για πολλές εβδομάδες. Π.χ. μάσκα παντού αλλά και αύξηση τηλεργασίας. Το να κλείνουμε δραστηριότητες όπως τα εστιατόρια ή τα καφέ και μπαρ δεν βοηθάει αλλά οδηγεί σε ανεξέλεγκτες συμπεριφορές. Καλύτερα να είναι όλα ανοιχτά με καθήμενους μόνο και μέχρι αργά με αυστηρούς ελέγχους και μέτρα, ώστε να υπάρχει συντεταγμένη συμπεριφορά. Και να μη ρίχνουμε συνέχεια τα βάρη στους νέους, ούτε φυσικά και να λάβουμε περιοριστικά μετρά για τους ηλικιωμένους. Πρέπει επειγόντως να αρχίσει η πτώση των κρουσμάτων πριν μπούμε στον χειμώνα, όπου ο ρυθμός μετάδοσης μάλλον θα αυξηθεί. Πρέπει τα μέτρα να είναι βιώσιμα, ώστε να μην αναγκαστούμε να πάμε σε νέο καταστροφικό για οικονομία και κοινωνία lockdown, που δεν θα είναι και το μοναδικό αλλά απλώς η αρχή.

»2. Νομίζω ότι θα συμφωνήσω με τον Ηλία Μόσιαλο ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια μικρή σε μέγεθος επιτροπή με μεγαλύτερη διεπιστημονικότητα και με μέλη με μεγάλη οπτική γωνία και εμπειρίες πέρα από τις καθαρά τεχνικές που έχει η τρέχουσα επιτροπή. Η τρέχουσα επιτροπή μπορεί να συνεχίζει να συνεπικουρεί σε τεχνικά θέματα.

»3. Χρειάζεται, έστω και τώρα, μια εθνική στρατηγική για τα τεστ, ώστε να είναι αποδοτικά και να εξασφαλίζεται και η ποιότητα αλλά και η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, όποτε και όπως αυτές είναι διαθέσιμες».

Source link