Αρχική Οικονομία Σταϊκούρας στους Financial Times: "Βασικός μας στόχος η αποκατάσταση του χαμένου πλούτου...

Σταϊκούρας στους Financial Times: «Βασικός μας στόχος η αποκατάσταση του χαμένου πλούτου της χώρας»

Προτεραιότητα του Χρήστου Σταϊκούρα, νέου υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι η μεταρρύθμιση της μείωσης φόρων, σημειώνουν σε άρθρο τους οι Financial Times

Το οικονομικό φύλλο της εφημερίδας φιλοξενεί δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα, στις οποίες ο υπουργός δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για την ανάκτηση του χαμένου πλούτου της χώρας.

Ο κ. Σταϊκούρας μιλά για μια νέα εύληπτη φορολογική μεταρρύθμιση με ορίζοντα τετραετίας που θα επιταχύνει την ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στην μείωση του ΦΠΑ, αλλά και στο φόρο εισοδήματος και επιχειρήσεων που αποτελούν δέσμευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Βασικός στόχος είναι να επιτύχουμε βιώσιμο ρυθμό ανάπτυξης ώστε σταδιακά να αποκαταστήσουμε τον χαμένο πλούτο της χώρας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας και η εφημερίδα περιγράφει πως η Νέα Δημοκρατία επικράτησε στις εκλογές του Ιουλίου του ΣΥΡΙΖΑ με ένα πρόγραμμα που αναφερόταν σε ιδιωτικοποιήσεις και καλύτερες δουλειές.

Σταϊκούρας: Εχουμε συμφωνήσει με την ΕΕ την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων

«Παίρνουμε τον έλεγχο της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και θα εφαρμόσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με εμπροσθοβαρές πρόσημο» σημειώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας που αναφέρει πως η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την ΕΕ την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. «Πιστεύουμε πως μπορούν να συμβάλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη όταν γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και περιλαμβάνουν κοινωνικά ισοδύναμα» αναφέρει.

Το δημοσίευμα αναφέρει τέλος, πως το υπουργείο Οικονομικών έχει αναζωπυρώσει το σχέδιο για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου της Ελλάδας, ύψους 8,5 δισ ευρώ στο ΔΝΤ. Η κίνηση έρχεται έπειτα από την εξασφάληση κεφαλαίων ύψους 2,5 δισ ευρώ, έπειτα από επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές. «Στόχος μας είναι η ενσωμάτωση ενός συνεκτικού, ρεαλιστικού, αλλά εξωστρεφούς οικονομικού πλάνου» σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας.

Θα πιάσουμε το πλεόνασμα 3,5%, λέει ο Σταϊκούρας

Όσον αφορά τα πλεονάσματα, ο υπουργός τόνισε πως, παρά τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν ανακοινωθεί, «εκτιμούμε πως θα πετύχουμε τον στόχο του 3,5% για το 2019, αλλά είναι σαφές πως δεν έχουμε άλλο δημοσιονομικό χώρο (για περαιτέρω ελαφρύνσεις) γι’ αυτό το έτος».

Δεδομένης της προοπτικής για γενικότερη ύφεση στην Ευρώπη, ο κος Σταϊκούρας στη συνέντευξή του απέφυγε να κάνει προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας για τη διετία 2020-21. Όμως εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα θα κατορθώσει να ξεπεράσει τον επίσημο στόχο για ανάπτυξη 2% για φέτος, δεδομένου πως το επιχειρηματικό κλίμα έχει αρχίσει να βελτιώνεται.

«Στόχος μας είναι η γοργή εφαρμογή ενός οικονομικού σχεδίου που θα έχει συνοχή και θα είναι ρεαλιστικό, αλλά ταυτόχρονα θα είναι εξωστρεφές» και καταλήγοντας τονίζει: «θα πρέπει να οδηγήσουμε την οικονομία σε ένα ανοδικό ενάρετο σπιράλ».

Ροή Ειδήσεων

Δικαστική δικαίωση για 250.000 συνταξιούχους

Από MixKa 09:54 - 18/09/2019 Τελευταία Ενημέρωση 09:56 - 18/09/2019 Δικαίωση για 250.000 συνταξιούχους του Δημοσίου αφού δικαστική απόφαση ανοίγει το δρόμο για επιστροφή μερισμάτων. Σχετικές Ειδήσεις Οι...

Eταιρία αφήνει τους υπαλλήλους να αποφασίζουν για τις αυξήσεις των μισθών τους

Eταιρία αφήνει τους υπαλλήλους να αποφασίζουν για τις αυξήσεις των μισθών τους ΑρχικήΔιεθνήEταιρία αφήνει τους υπαλλήλους να αποφασίζουν για τις αυξήσεις των μισθών τους Source link...

Νέα γερμανική επίσκεψη για Καμαρά • Tvkosmos

Εκπρόσωπος της Άιντραχτ Φρανκφούρτης θα βρεθεί κι απόψε στο “Γ.Καραϊσκάκης”. Η γερμανική ομάδα έχει βασικά στο μικροσκόπιο τον Μαντί Καμαρά κι αυτόν θέλει να...

Ελληνική ΑΟΖ και Περιφέρειες – lastpoint.gr

Γράφει ο Νίκος Λυγερός Ο Νόμος περί Υδρογονανθράκων 2289/1995 και η τροπολογία του 4001/2011 προβλέπει ότι η Περιφέρεια...

Η χιονοστιβάδα Novartis! – lastpoint.gr

Θανάσης Κ. Επειδή πολλά φημολογούνται και κάμποσα γράφονται για το τι θα γίνει με την υπόθεση Novartis στη...