Σε αντίθεση με 5-10 χρόνια πριν, η Ελλάδα είναι αυτή που κινδυνεύει (και όχι αυτή που απειλεί άλλες χώρες) αν μεταδοθεί η ύφεση. Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμα και στο κακό σενάριο, για τη χώρα μας προβλέπεται επιβράδυνση και όχι ύφεση. Έτσι ο πληθωρισμός θα ανεβαίνει, αλλά η χώρα θα παίρνει «ανάσες» ανάπτυξης, για να τα φέρνει κάπως βόλτα με την ακρίβεια -μέχρι να φτάσει κάποτε και η ειρήνευση.

Ο νέος προϋπολογισμός βάζει μεγάλα στοιχήματα:

1. αν μετά από ένα βαρύ χειμώνα ανεργίας ύφεσης και ακρίβειας στην Ευρώπη, θα έρθουν το ερχόμενο καλοκαίρι τουρίστες στη χώρα μας, ή αν έλαβε πια τέλος το «ράλι» αφίξεων και συναλλάγματος από το εξωτερικό

2. αν και πώς θα τιθασευτεί η διεθνής ενεργειακή κρίση μέσα το 2023 –καθώς τα όποια μέτρα υποκατάστασης του φυσικού αερίου από άλλες πηγές ενέργειας δεν αναμένεται να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα πριν το 2024

3. και κυρίως, αν τυχόν μπορεί να επέλθει ειρήνη το συντομότερο δυνατόν στις αρχές ή ως τα μέσα 2023, οπότε τότε ο προϋπολογισμός τότε «γράφεται από την αρχή», επί νέας βάσεως και με πολύ καλύτερες παραδοχές και προοπτικές από ό,τι σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Εισηγητική Έκθεση θα λάβει την τελική μορφή του, προκειμένου να κατατεθεί και να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων τη Δευτέρα και θα περιγράφεται η εξής εικόνα για το τι πρόκειται να συμβεί στην ελληνική οικονομία:

· Πληθωρισμός: θα κυμανθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση από αυτά που προβλέπονταν αρχές Οκτωβρίου, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Για φέτος, ο τιμάριθμος θα διαμορφωθεί κοντά στο 10% έναντι αντί 8,8% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Για το 2023 αναθεωρείται επίσης σε περίπου 5% αντί 3% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Προβλέπεται δηλαδή μικρότερη αύξηση μεν, αλλά οι τιμές θα παραμείνουν στα πολύ υψηλά επίπεδα που τις οδήγησε η κρίση το 2022.

· Ανάπτυξη: όλοι εκτιμούν ότι θα ξεπεράσει τελικά το 6%, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών είναι πιο «κουμπωμένοι» (υπό το φόβο και τυχόν αναθεώρησης από την ΕΛΣΤΑΤ προηγούμενων εκτιμήσεων για το ΑΕΠ τον Μάρτιο). Για φέτος ο προϋπολογισμός θα γράψει πως θα κινηθεί υψηλότερα από το 5,3% που προέβλεπε το Προσχέδιο, πλησιάζοντας το 6%. Για το 2023, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, πολύ υψηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το 2022, κάτω ακόμα και από το 2,1% που προβλέπονταν πριν 1 μήνα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ο λόγος είναι κυρίως το πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό από τη διεθνή ύφεση, αλλά και η «αιμορραγία» για εισαγόμενα καύσιμα και ενέργεια. Είναι ενδεικτικό ότι 3,5% του ΑΕΠ έφυγε μέχρι τον Σεπτέμβριο φέτος για εισαγωγές από τη Ρωσία, καθώς από τη χώρα έφυγε συνάλλαγμα 7 δισ. ευρώ -δηλαδή σχεδόν όσα είχε δώσει αθροιστικά και στα 3 προηγούμενα χρόνια, το 2019, 2020 και 2021 μαζί! 

Source link