Γερό “χαστούκι” έριξε η Moody’s στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε δραματικά την τουρκική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, η οικονομία της Τουρκίας υποβαθμίστηκε από το επίπεδο Β1 στο Β2 και η οικονομία της βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με εκείνο των χωρών όπως είναι οι: Ουγκάντα, Τανζανία, Αιθιοπία και Κένυα.

Προφανώς είναι ζήτημα χρόνου να αποχωρήσει η τουρκική οικονομία από την ομάδα G20 και να καταλάβει τη θέση της η Ταϊλάνδη, που είναι και η αμέσως επόμενη στη σειρά. Υποβάθμιση σημαίνει πως κατρακυλά και ο κρίσιμος δείκτης για τις επενδύσεις στη χώρα.

Σύμφωνα με τη Μoody’s, το επίπεδο των επενδύσεων υποχώρησε κατά 5 βαθμίδες.

Προφανώς ο Ταγίπ Ερντογάν μαζί με τον γαμπρό του και υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, θα επαναλάβουν τις γνωστές θεωρίες περί παγκόσμιας συνωμοσίας κατά της Τουρκίας και πως τελικά η τουρκική οικονομία θα αντέξει σε όλες τις πιέσεις, από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς.

Με τέτοια ρητορική ωστόσο δεν διασώζεται η οικονομία της χώρας, ούτε θα ανακοπεί ο καλπάζων πληθωρισμός ούτε θα τιθασευτεί η ανεργία. Η τουρκική λίρα έχει απολέσει από την αρχή του χρόνου το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Δραματική είναι η κατάσταση των υπολοίπων δεικτών στην οικονομία και κυρίως στις εξαγωγές.

Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των τουρκικών προϊόντων στη διεθνή αγορά έχουν μειωθεί λόγω της διολίσθησης της λίρας, ωστόσο παρατηρείται μία δραματική μείωση των τουρκικών εξαγωγών.

Δραματικά υποβαθμίζεται και το επίπεδο του μέσου Τούρκου εργαζόμενου και γενικώς των κοινωνικών στρωμάτων με χαμηλό εισόδημα αφού ο πληθωρισμός κατατρώει κάθε δυνατότητα διατήρησης του βιοτικού επιπέδου.

Η υποβάθμισης της Moody’s έρχεται σε μια κρίσιμη χρονικά και στρατηγικά, στιγμή. Καταδεικνύει την δραματική εικόνα της τουρκικής οικονομίας την ώρα που η Τουρκία επιχειρεί να διαπραγματευτεί τις σχέσεις της με την Ευρώπη, όσον αφορά το επόμενο στάδιο της τελωνειακής ένωσης αλλά και να διεκδικήσει όπως άστοχα επιχειρεί, μία θέση στην ανατολική Μεσόγειο.

Είναι προφανές πως η επιθετική της ρητορική όσον αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, δεν συνάδει με την πραγματική κατάσταση και τις δυνατότητες της οικονομίας της η οποία έχει υποστεί μία κλιμακούμενη αφαίμαξη λόγω των αμυντικών δαπανών από το 2016 και έπειτα.

Source link