Σάρκα και οστά παίρνουν οι σκέψεις της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ για το lockdown στη Γερμανία, καθώς μετά από συμφωνία με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων κατέληξε για μερικό lockdown στη χώρα προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Έτσι, μετά από την συγκεκριμένη απόφαση από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και μέχρι το τέλος του μηνός τα εστιατόρια και τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα μένουν σε πρώτη φάση ανοιχτοί.

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα λιανικής, με αυστηρούς περιορισμούς για αποφυγή του συνωστισμού. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 10 τ.μ.

Συστάσεις θα υπάρξουν επίσης για την αποφυγή επαφών μεταξύ διαφορετικών νοικοκυριών καθώς και άσκοπων ταξιδιών.

Στόχος να «σωθούν» τα Χριστούγεννα – οικονομικά και κοινωνικά. Το κόστος στην οικονομία για του -έστω light lockdown- υπολογίζεται σε 7-10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας για τα μέτρα, οι τιμές των μετοχών στο Xρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκαναν «βουτιά», με τον δείκτη DAX να υποχωρεί 4,80%.

Στα χνάρια της Γερμανίας και η Γαλλία

Οπως έγραψε νωρίς την Τετάρτη το iapopsi.gr, η Ευρώπη βρίσκεται σε πολεμικό συναγερμό εξαιτίας της αναζωπ΄ύρωης του κορωνοϊού και μετα τη Γερμανία σειρά για lockdown “παίρνει” η Γαλλία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να προχωρεί σε διάγγελμα για την ανακοίνωση νέων μέτρων.

Σύμφωνα με δύο πηγές της βιομηχανίας, που έχουν λάβει γνώση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να διατάξει τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, εκτός των πλέον απαραίτητων ταξιδιών, των μετακινήσεων εργασίας, αλλά και των αθλητικών δραστηριοτήτων, σε μία νέα προσπάθεια για τον έλεγχο της εξάπλωσης των κρουσμάτων της πανδημίας COVID-19.

Source link