Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι εξοντωτικές αγωγές του Αλέξη Τσίπρα στους δημοσιογράφους, Γιάννη Κουρτάκη και Γιώργο Παπαχρήστο, από τους οποίους αξιώνει αποζημίωση ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Οι αγωγές έγιναν μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με την εξοχική κατοικία του Αλέξη Τσίπρα στο Σούνιο.

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το Κίνημα Αλλαγής καταδίκασαν την κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργού και κάνουν λόγο για προσπάθεια φίμωσης φωνών που τον ενοχλούν. Για το θέμα θέση πήρε και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Ο εκδότης των «Παραπολιτικών», Γιάννης Κουρτάκης, εκάνε χθες γνωστη την αγωγή του Αλέξη Τσίπρα με αναρτήσεις του στο twitter.

«Πριν από λίγο μου επιδόθηκε αγωγή του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητά 1 εκατ. ευρώ. Πέραν των όσων ισχυρίζεται ο τέως πρωθυπουργός, έχει ιδιαίτερη σημασία και ο Δικηγόρος που επέλεξε. Είναι ο Γιάννης Μαντζουράνης. Να του προτείνω και μάρτυρα; Μίμη Παπαγγελόπουλο», ανέφερε ο Γιάννης Κουρτάκης στην ανάρτησή του.

Πριν από λίγο μου επιδόθηκε αγωγή του @atsipras, με την οποία ζητά 1 εκ. ευρώ. Πέραν των όσων ισχυρίζεται ο τέως πρωθυπουργός, έχει ιδιαίτερη σημασία και ο Δικηγορος που επέλεξε. Είναι ο Γιαννης Μαντζουράνης. Να του προτείνω και μάρτυρα; Μίμη Παπαγγελόπουλο. pic.twitter.com/RJEHpUMFIi

— Γιαννης Κουρτακης (@KourtakisJohn) January 26, 2021

Σε δεύτερη ανάρτηση, ο Γιάννης Κουρτάκης εντοπίζει ένα λάθος το οποίο υπάρχει στην αγωγή του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με το πότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά.

Υπάρχει εξήγηση γιατί ο Τσίπρας αναφέρει ότι εξελέγη βουλευτης το 2012. Θέλει να ξεχάσει τα πολιτικά καραγκιοζιλίκια του πρώτου μνημονίου, το Go back κυρία Μερκελ, την προαναγγελία ότι θα κάνει τις αγορές να χορεύουν πεντοζάλι και όλα όσα έλεγε μέχρι την κωλοτουμπα. pic.twitter.com/dUV3jH8pwb

— Γιαννης Κουρτακης (@KourtakisJohn) January 26, 2021

«Πάντως ούτε στο βιογραφικό δεν λέει την αλήθεια ο @atsipras. Στην πρώτη παράγραφο διαβάζω, στην αγωγή του, ότι είναι βουλευτής από το 2012. Υποθέτω ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα που είχε εκλεγεί το 2009. Αυτά παθαίνει κανείς όταν βρίσκει τσάμπα δικηγόρο», έγραψε ο Γιάννης Κουρτάκης.

Πάντως ούτε στο βιογραφικό δεν λέει την αλήθεια ο @atsipras. Στην πρώτη παράγραφο διαβάζω, στην αγωγή του, ότι είναι βουλευτης από το 2012. Υποθέτω ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα που είχε εκλεγεί το 2009. Αυτά παθαίνει κανείς όταν βρίσκει τσάμπα δικηγόρο pic.twitter.com/haUGxOp187

— Γιαννης Κουρτακης (@KourtakisJohn) January 26, 2021

Κουρτάκης: «Δεν θα τον φοβηθώ ούτε τώρα»

«Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε εκτεθειμένος γιατί δεν απαντούσε σε εύλογα ερωτήματα που προέκυπταν για την κατοικία του αυτή και στα οποία εκ της θέσεώς του, οφείλει να απαντά», ανέφερε, χθες, ο εκδότης των “Παραπολιτικών”, Γιάννης Κουρτάκης, προσθέτοντας ότι «βρέθηκε εκτεθειμένος γιατί εμφανίστηκε να κατοικεί σε πολυτελή παραθεριστική κατοικία, γιατί δεν έδινε απαντήσεις για το αν η κατοικία ήταν δική του, αν ήταν μισθωμένη, πόσο ήταν το μίσθωμα και όταν τελικά τις έδωσε θα ήταν καλύτερα για αυτόν να μην τις είχε δώσει».

Ο ίδιος σημείωσε πως «αυτά θα τα πούμε στο Δικαστήριο. Μέχρι τότε επισημαίνω την αντίληψή του για την ελευθερία του λόγου και των δημοσιογράφων. Όχι ότι με εκπλήσσει. Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από αυτόν που έφτιαχνε Συριζοκάναλα, που ενορχήστρωνε τη σκευωρία της NOVARTIS, που αποπειράθηκε να εξοντώσει κάθε πολιτικό του αντίπαλο».

Ο Γιάννης Κουρτάκης, συνέχισε σχολιάζοντας την απόφαση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να καταθέσει αγωγή ζητώντας 1 εκ. ευρώ, πως «η αλήθεια είναι ότι αποπειράται να με τρομοκρατήσει και να με φιμώσει. Όπως του ξαναέγραψα, δεν το πέτυχε όταν ήταν πρωθυπουργός και οι υπουργοί του έδιναν παραγγελίες να με συλλάβουν. Δεν τον φοβήθηκα τότε, προφανώς δεν θα τον φοβηθώ τώρα», κατέληξε ο εκδότης.

Δεν φοβήθηκα τον Τσίπρα όταν ήταν πρωθυπουργός, δεν θα το φοβηθώ και τώρα. Θα τα πούμε στα δικαστήρια. Εκεί που ακούγεται δυνατά η φωνή όλων των πολιτών. https://t.co/ZPg9BQwY9x

— Γιαννης Κουρτακης (@KourtakisJohn) January 26, 2021

Από την δική του πλευρά ο δημοσιογράφος των «Νέων», Γιώργος Παπαχρήστος, με ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε την λύπη του για τον κ. Τσίπρα «που δεν το καταλαβαίνει, αλλά με εκβιασμούς, απειλές, εκφοβισμούς και αγωγές δεν πρόκειται να πείσει την κοινωνία».

Αγωγή του κ Τσίπρα παρέλαβα πριν λίγο. Απαιτεί 1 εκατ. ευρώ με αφορμή όσα είπα και έγραψα, για τη βίλα του 500άρικου στο Σούνιο. Λυπάμαι που δεν το καταλαβαίνει, αλλά με εκβιασμούς,απειλές, εκφοβισμούς και αγωγές δεν πρόκειται να πείσει την κοινωνία…#βιλα_Σουνιο

— Giorgos Papachristos (@papachristosgio) January 26, 2021

Ν.Δ.: «Εκφοβισμός προς εκείνους που ασκούν κριτική»

Η Νέα Δημοκρατία από πλευράς της με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της τονίζει πως «προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προσφεύγει κατά δύο δημοσιογράφων αξιώνοντας 1 εκατομμύριο από τον καθένα, για δημοσιεύματα που αφορούν την ενοικίαση της βίλας στο Σούνιο εναντι 500 ευρώ το μήνα».

«Η συγκεκριμένη ενέργεια του κ. Τσίπρα, δεν παραπέμπει σε επανόρθωση αλλά σε οικονομική εξόντωση των δημοσιογράφων και λειτουργεί ως εκφοβισμός προς εκείνους που ασκούν κριτική. Ως Κυβέρνηση, επιχείρησε να ελέγξει τα μέσα, ως αντιπολίτευση προσπαθεί να φιμώσει φωνές που τον ενοχλούν», προσθέτει η Νέα Δημοκρατία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

«To κράτος δικαίου, παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη αν κρίνουν ότι κάποιο δημοσίευμα θίγει την τιμή και την υπόληψή τους και η προσφυγή αυτή είναι ο τρόπος αποκατάστασης. Το ίδιο ισχύει και για τους πολιτικούς, οι οποίοι επιπλέον έχουν δημόσιο λόγο και μπορούν να απαντούν, άρα καταφεύγουν στη δικαιοσύνη μόνο ως έσχατο μέσο υπεράσπισης.

Προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προσφεύγει κατά δύο δημοσιογράφων αξιώνοντας 1 εκατομμύριο από τον καθένα, για δημοσιεύματα που αφορούν την ενοικίαση της βίλας στο Σούνιο εναντι 500 ευρώ το μήνα.

Η συγκεκριμένη ενέργεια του κ. Τσίπρα, δεν παραπέμπει σε επανόρθωση αλλά σε οικονομική εξόντωση των δημοσιογράφων και λειτουργεί ως εκφοβισμός προς εκείνους που ασκούν κριτική. Ως κυβέρνηση, επιχείρησε να ελέγξει τα μέσα, ως αντιπολίτευση προσπαθεί να φιμώσει φωνές που τον ενοχλούν.

Καθόλου τυχαίο ότι την κατάθεση των αγωγών, έχει αναλάβει ως δικηγόρος του κ. Τσίπρα ο κ. Μαντζουράνης, νομικός σύμβουλος του δημοσίου για την εφαρμογή του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες στον περιβόητο διαγωνισμό των βοσκοτοπιών και όσων πρωτοφανών αποκαλύπτονται από τις καταθέσεις του κ. Καλογρίτσα για το παρασκήνιο και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Ν.Δ. σε ΣΥΡΙΖΑ: Ας μιλήσουν για το «δήθεν ενοίκιο»

Η Νέα Δημοκρατία σε νέα της ανακοίνωση της ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντι να απαντήσει επι της ουσίας για τις πρωτοφανείς εξοντωτικές αξιώσεις κατά δημοσιογράφων, επιδίδεται στον γνωστό σε αυτόν πόλεμο λάσπης.

Η στάση του άλλωστε απέναντι στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους είναι πολύ πρόσφατη για να ξεχαστεί. Και να ήθελε να την ξεχάσει κάποιος την υπενθυμίζει ο συνήγορος του κ. Τσίπρα που κατά σύμπτωση είναι ο ίδιος ο νομικός σύμβουλος του δημοσίου για την εφαρμογή του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες στον περιβόητο διαγωνισμό των βοσκοτοπιών. Όσο για τη δήθεν βίλα του κ. Τσίπρα που αναφέρουν στην ανακοίνωση, θα ήταν καλύτερα να μιλήσουν για δήθεν ενοίκιο…»

Κίνημα Αλλαγής: «Όχι» σε αγωγές – ομηρία δημοσιογράφων και ΜΜΕ

Την κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να κάνει αγωγές στους δημοσιογράφους, Γιάννη Κουρτάκη και Γιώργο Παπαχρήστο, σχολίασε αρνητικά το Κίνημα Αλλαγής. 

«Για το Κίνημα Αλλαγής, αποτελεί θέμα αρχής το δικαίωμα προάσπισης της υπόληψης κάθε θιγομένου».

«Η προστασία όμως του δικαιώματος αυτού», υπογραμμίζεται στη συνέχεια της ανακοίνωσης του γραφείου Τύπου του κόμματος, «δεν μπορεί να ασκείται με τη διεκδίκηση σε αγωγές υπέρογκων ποσών που ενέχει τον κίνδυνο να λειτουργήσει ως φραγμός στην ελευθερία του Τύπου και άσκηση πίεσης που οδηγεί σε ομηρία των δημοσιογράφων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

Έντονη αντίδραση από την ΕΣΗΕΑ

Η ΕΣΗΕΑ, σε ανακοίνωσή της, ζητά να παύσει επιτέλους η βιομηχανία αγωγών, που όπως σημειώνει «μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου».

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με αφορμή τις αγωγές του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά των δημοσιογράφων Ιωάννη Κουρτάκη και Γιώργου Παπαχρήστου, εκφράζει για μια ακόμη φορά την έντονη αντίθεσή του για τις ενέργειες πολιτικών προσώπων, που καταφεύγουν σε αγωγές κατά δημοσιογράφων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για προβεβλημένα πολιτικά πρόσωπα και επαναλαμβάνει τη πάγια θέση του για την κατάργηση του τυποκτόνου νόμου 1178/81, ώστε να παύσει, επιτέλους, η βιομηχανία αγωγών, που μοναδικό σκοπό έχουν να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι τα θέματα που προκύπτουν από την δημόσια κριτική, η οποία πρέπει πάντα να στηρίζεται στις αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως ψηφίστηκε από τη Γ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το 1998 και του Παγκόσμιου Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της ΔΟΔ, δεν πρέπει να επιλύονται στις αίθουσες των Δικαστηρίων».

Δείτε ολόκληρη την αγωγή του Αλέξη Τσίπρα στον Γιάννη Κουρτάκη

Source link