Με τη συμμετοχή 30 CEO των εταιρειών-μελών, MKO και εκπροσώπων της Κομισιόν και των Ευρωπαϊκών Βιομηχανικών Συνδέσμων, και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνο Ξιφαρά, μεταξύ των τριών συμπροεδρευόντων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα το πρώτο roundtable για τη χρήση υδρογόνου σε κτίρια της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο».

Ο τομέας των κτιρίων (clean hydrogen for buildings) αποτελεί έναν από τους έξι πυλώνες του οικοσυστήματος υδρογόνου. Στη χώρα μας, το πρώτο εθνικό έργο ΣΕΚΕΕ, το «White Dragon», του οποίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι συντονιστής, σχεδιάζεται στη Δυτική Μακεδονία και, μεταξύ άλλων, στοχεύει στη διασφάλιση επαρκούς τροφοδότησης της τηλεθέρμανσης της περιοχής μετά την κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων. Το έργο αυτό έρχεται να στηρίξει την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία επηρεάζεται περισσότερο από την απολιγνιτοποίηση και η οποία εξαρτάται από το σύστημα τηλεθέρμανσης που, σήμερα, λειτουργεί με λιγνίτη.

Όπως εξηγεί ο CEO της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κ. Ξιφαράς, η απανθρακοποίηση των κτηρίων είναι μείζονος σημασίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών κλιματικών στόχων και το υδρογόνο θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

«Ήδη, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία και ανάπτυξη τεχνολογιών υδρογόνου στην Ελλάδα και οδηγεί τις εξελίξεις», υπογραμμίζει ο κ. Ξιφαράς, σημειώνοντας ότι η «δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να καταργήσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας έως το 2028 (10 χρόνια πριν από τη Γερμανία), δημιουργεί στην Ελλάδα, και ιδίως στη Δυτική Μακεδονία, ένα μείζον ζήτημα όσον αφορά στην προμήθεια ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων και των δικτύων τηλεθέρμανσης της περιοχής».

«Σε αυτό το πλαίσιο η ΔΕΠΑ συντονίζει το έργο “White Dragon” που, εφόσον υλοποιηθεί, δύναται να αποτελέσει υπόδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς συνδυάζει την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με τη χρήση ηλιακής ενέργειας και τη χρήση της θερμότητας (παράγωγο) για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των δικτύων τηλεθέρμανσης της περιοχής», κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας. 

Source link