Αρχική Άποψη Ψήφος Ελλήνων Εξωτερικού – Επιστολική ψήφος

Ψήφος Ελλήνων Εξωτερικού – Επιστολική ψήφος

Γράφει ο Μιχάλης Αράπης*

Στα πλαίσια της διαβούλευσης για την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου ώστε να ψηφίζουν οι Έλληνες πολίτες που ζούν στο εξωτερικό στον τόπο διαμονής τους, πρέπει να αναλυθούν και οι προτάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Ως Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) έχουμε καταθέσει σχετικές προτάσεις μέσα από μια αναλυτική μελέτη του ζητήματος. Οι δύο ριξικέλευθες προτάσεις μας είναι η διεξαγωγή ψηφοφορίας με επιστολική ή ηλεκτρονική ψηφοφορία. Στο παρόν άρθρο θα γίνει αναφορά χωρίς πολλές τεχνικές λεπτομέρειες στην επιστολική ψηφοφορία και σε επόμενο στην ηλεκτρονική.

Εγγραφή

Ένα από τα κυριότερα ζητήματα που οδήγησαν σε υψηλή αποχή στις Ευρωεκλογές από την ομογένεια, ήταν η περίπλοκη διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. Η διαδικασία αυτή πρέπει να απλοποιηθεί και να ολοκληρώνεται πλήρως ηλεκτρονικά. Παράλληλα με την ισχύουσα εγγραφή μέσω του website του Υπουργείου Εσωτερικών, θα μπορούσε να γίνεται ηλεκτρονικά και η ταυτοποίηση που απαιτείται, χωρίς επίσκεψη στις Προξενικές αρχές ή αποστολή εγγράφων μέσω ταχυδρομείου. Οι πολίτες θα μπορούσαν να στείλουν σε μορφή pdf μαζί με την συμπλήρωση της αίτησης, αντίγραφο του διαβατηρίου ή της ταυτότητας και να ολοκληρωνόταν έτσι εύκολα και γρήγορα η εγγραφή. Αν υπάρξει αυτή η μικρή αλλά σημαντική αλλαγή, ακόμη και αν η εκλογική διαδικασία παραμείνει η ίδια όπως είναι σήμερα, τότε τουλάχιστον θα έχει αποσοβηθεί ο χρόνος και η ταλαιπωρία της εγγραφής και θα αυξηθεί η συμμετοχή.

Επιστολική ψήφος

Σύμφωνα με το Άρθρο 51.4 του Συντάγματος, αναφέρεται σαφώς ότι «…η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο…». Επομένως, αυτό το μέτρο θα μπορούσε αρχικά να εφαρμοστεί σε επίπεδο εκλογών που θα διεξάγονται στο εξωτερικό αλλά και μετά να αρχίσει να εφαρμόζεται και σε όλους τους τύπους των εκλογών εντός Ελλάδας.

Στο ΗΒ η επιστολική ψήφος είναι απολύτως συνηθισμένη πρακτικήκαι επιλέχθηκε από το 18% των ψηφοφόρων (8.4 εκατομμύρια) στις πιο πρόσφατες Εθνικές εκλογές του 2017. Οι πολίτες λαμβάνουν τον φάκελο με τα ψηφοδέλτια και πρέπει να τον στείλουν συμπληρωμένο εγκαίρως ώστε να έχει παραλειφθεί από τις αρχές πρίν από μία ορισμένη ημερομηνία. Αξίζει να τονιστεί ότι η καταμέτρηση των ψήφων που εστάλησαν επιστολικά γίνεται ταυτόχρονα με την καταμέτρηση των ψήφων που μπήκαν στην καλποδόχο την ημέρα των εκλογών.

Σε πρακτικό επίπεδο, η πρόταση προβλέπει βελτίωση του συστήματος εγγραφής στους καταλόγους σε συνδυασμό με επιστολική ψηφοφορία. Σύμφωνα με την πρόταση, οι Έλληνες πολίτες που ζούν στο εξωτερικό θα συμπληρώνουν ηλεκτρονικά κάθε χρόνο μια φόρμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους μέσα από το website του Υπουργείου Εσωτερικών. Εκεί θα υπάρχουν στοιχεία όπως διεύθυνση στο εξωτερικό, σταθερό και κινητό τηλέφωνο, e-mail, ΑΦΜ κτλ του κάθε πολίτη. Επίσης εκεί θα υπάρχει σε μορφή pdf το διαβατήριο του πολίτη. Δυστυχώς οι σημερινές ταυτότητες δεν πληρούν τις απαραίτητες προυποθέσεις ασφαλείας. Οταν κυκλοφορήσουν οι βιομετρικές ταυτότητες τότε θα μπορεί να υπάρχει επιλογή μεταξύ αυτών και των διαβατηρίων. Η ίδια διαδικασία εγγραφής θα ισχύει και για την ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Οι πολίτες που θα ήθελαν να ψηφίσουν με αυτό τον τρόπο, θα το ανέφεραν κατά την συμπλήρωση (απλή επιβεβαίωση υπαρχόντων στοιχείων) της προαναφερθείσας ηλεκτρονικής αίτησης μετά την προκήρυξη των εκλογών και ο φάκελος με τα ψηφοδέλτια θα ερχόταν στην διεύθυνση που είχαν δηλώσει. Για λόγους διαφάνειας και αποφυγής πολιτικών αντιδράσεων, μέχρι να συνηθίσει η κοινωνία την μεγάλη αυτή αλλαγή, οι πολίτες που θα επιλέγουν να λάβουν επιστολική ψήφο, θα αποκλείονται αυτομάτως από τους καταλόγους στην Ελλάδα είτε ψηφίσουν τελικά στο εξωτερικό είτε οχι. Εν κατακλείδι, η πρόταση αυτή είναι συνηθισμένη και εφαρμόζεται πετυχημένα στο εξωτερικό. Παρ’ όλα αυτά, το πιο σημαντικό είναι η εφαρμογή αυτού του Συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος, ακόμη και αν σε πρώτη φάση διεξαχθεί με τον ισχύοντα τρόπο εκλογής.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 1ηςΑυγούστου 2019 της εφημερίδας “Ελευθερία” του Λονδίνου.

*Μιχάλης Αράπης – LLB, LLM – Νομικός με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και ερευνητής στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τρομοκρατιάς στον Κυβερνοχώρο.

Πρόεδρος της Ειδικής Κομματικής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας –Ε.Κ.Ο. Επιστημόνων Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ροή Ειδήσεων

Γιατί «πονάει» ο Παππάς;

“Παπατζίδικη” λογική με χρήματα των φορολογούμενων: Η συριζαική νοοτροπία του "δωρεάν" με τα λεφτά των άλλων Πρέπει να έχει μεγάλο μαράζι ο πρώην υπουργός του διαστήματος...

Αγνοούνται δυο δύτες • Tvkosmos

Θρίλερ σε εξέλιξη στην Κάρπαθο με δυο αλλοδαπούς δύτες που έχουν εγκλωβιστεί στα δυτικά του νησιού. Σχετικές Ειδήσεις Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έδωσε...

Δραματικό 3-2 της Χόφενχαϊμ με την Βέρντερ • Tvkosmos

Η Χόφενχάιμ πήρε τη νίκη στο εντυπωσιακότερο παιχνίδι στην 2η αγωνιστική της Bundesliga, απέναντι στη Βέρντερ, με 3-2. Σχετικές Ειδήσεις Η ομάδα της Βρέμης προηγήθηκε...

Ανεβάζει στροφές το ΚΙΝΑΛ – Οι προτεραιότητες της Φώφης

Σε φουλ ρυθμούς δουλειάς μπαίνουν ξανά στο Κίνημα...

Μέσα σε σπίτια η φωτιά – Εκκενώνονται δύο ξενοδοχεία • Tvkosmos

Σάμος: Μέσα σε σπίτια η φωτιά – Εκκενώνονται δύο ξενοδοχεία • Tvkosmos ΑρχικήΕλλάδαΣάμος: Μέσα σε σπίτια η φωτιά – Εκκενώνονται δύο ξενοδοχεία Source link