Δημοσκόπηση Opinion Poll: Μπροστά η ΝΔ με 9,4% -Ισχυρό προβάδισμα Μητσοτάκη, ελαφρά πτώση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 33,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,8% και το ΚΙΝΑΛ 12,2%.

Η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό του mononews.gr και πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια φορτισμένη πολιτικά περίοδο, με το θέμα του χειμώνα που έρχεται και των επιδράσεων που θα έχει στη ζωή των πολιτών η ενεργειακή – οικονομική κρίση, όπως και της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας και του κινδύνου κάποιου θερμού επεισοδίου να κυριαρχούν στις προτεραιότητες της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα στον δημόσιο διάλογο διατηρείται το θέμα της παρακολούθησης του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη, ένα θέμα που αξιολογείται αυτοτελώς ως σοβαρό, αλλά είναι χαμηλά στην αξιολόγηση των βασικών προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες. Σημειώνεται ότι η έρευνα υλοποιήθηκε μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ και μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, και έτσι είναι η πρώτη πολιτική έρευνα που γίνεται μετά από αυτά τα γεγονότα που διαμορφώνουν και αυτά προφανώς τα αποτελέσματα.

Τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι πολιτικοί συσχετισμοί φαίνονται ουσιαστικά αδιατάρακτοι, με τη ΝΔ να διατηρεί ένα μεγάλο προβάδισμα (8,9%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεντρώνει το 31,5% στην πρόθεση ψήφου (-0,2% σε σχέση με την έρευνα Ιουλίου), την ίδια απώλεια (-0,2%)  όμως έχουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει το 22,6%, όσο και το ΚΙΝΑΛ με 11,6%. Το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25, εμφανίζοντας όλα οριακές απώλειες της τάξης του 0,1%- 0,3%, συγκεντρώνουν 4,8%, 4,7% και 2,2% αντίστοιχα.

Πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων

Ουσιαστικά το αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών είναι καμία ουσιαστική αλλαγή στους πολιτικούς συσχετισμούς και αύξηση των αναποφάσιστων από 9,9% τον Ιούλιο σε 12,6% τώρα. Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων οι επιδόσεις γίνονται: ΝΔ 33,2%, ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,2%, ΚΚΕ 5,1%, Ελληνική Λύση 5%, ΜέΡΑ 25 2,3%, Ελληνες Εθνικό Κόμμα 2%, Άλλο Κόμμα 3,2% και οι Αναποφάσιστοι είναι 13,3%.

Ισχυρό προβάδισμα Μητσοτάκη έναντι Τσίπρα

Στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 44,6% και ο Αλέξης Τσίπρας έπεται με 25,3%. «Κανένας από τους δύο» απάντησε το 27,7% των ερωτηθέντων.

Ποια προβλήματα απασχολούν τους πολίτες
Η εξήγηση σε αυτό το πολιτικό αποτέλεσμα οφείλεται σε έναν βασικό λόγο. Τα προβλήματα που απασχολούν κυρίαρχα τους πολίτες είναι: Ακρίβεια/ανατιμήσεις 57,6%, Ενεργειακή κρίση/Τιμολόγια 34,2%, τα εθνικά θέματα/τουρκική προκλητικότητα 25,1%, το Μεταναστευτικό 3,5%, ο πόλεμος στην Ουκρανία 3,3%, η υπόθεση των υποκλοπών 2,6%, η πανδημία 2,4%, η εγκληματικότητα 2,4% κ.λπ. Αξιολογούν επομένως τις πολιτικές δυνάμεις με βάση τις απαντήσεις που δίνουν στα κυρίαρχα για αυτούς προβλήματα, λαμβάνοντάς τα όλα υπόψη με βάση τις προτεραιότητές τους.