Γράφει ο Αθανάσιος Καμηλάρης

“Βαρυσήμαντη επίσκεψη με νόημα” χαρακτηρίζουν στην Τουρκία την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.

Πόσοι γνωρίζουν σήμερα ποιός ήταν ο Σαδίκ και πως έγινε ο “ήρωας” της Τουρκικής προπαγάνδας;

Πάλι από μικροκομματικές σκοπιμότητες και φανατισμό ανοίξαμε “κερκόπορτες” και μετά μας φταίνε πάντα οι “Ξένοι”!

Το 1989 και εν όψει της επικείμενης νίκης της Ν.Δ. και του Κων/νου Μητσοτάκη, ο Ανδρέας Παπανδρέου με “στρατηγό” τον συγχωρεμένο Κουτσόγιωργα Υπουργό Εσωτερικών, έφτιαξε ένα έκτρωμα εκλογικού νόμου προκειμένου να αποφευχθεί η άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Ν.Δ..
Ένα σύστημα απλής αναλογικής με το χειρότερο σημείο την κατάργηση του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στην Βουλή.
Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Σαδίκ, υποστηριζόμενος και χρηματοτοδούμενος από την Τουρκία, να ιδρύσει κόμμα “Τουρκικής μειονότητος” με την επωνυμία “Εμπιστοσύνη” και να εισέλθει στην Βουλή σαν ανεξάρτητος, φέρνοντας συνεχώς στην Βουλή θέματα που έχουν ρυθμιστεί ανεπιστρεπτί από την συνθήκη της Λωζάννης.

Μέχρι τότε όλοι οι Μουσουλμάνοι βουλευτές εκλέγοντο μέσα από τα κόμματα και δεν υπήρχαν τέτοια προβλήματα.
Αυτό ισχύει και σήμερα.

Όλα αυτά έγιναν τότε για να μήν κυβερνήσει άνετα ο Μητσοτάκης.
Τον σκοπό τους τον πέτυχαν όσον αφορά το εσωτερικό και ο Μητσοτάκης ενώ πήρε 44,28% τον Ιούνιο του 1989 πήρε μόνο 145 έδρες και στις επαναληπτικές του Νοεμβρίου με 46,28% πήρε μόνο 148 με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση.

Στο εξωτερικό όμως μέτωπο με την Τουρκία άνοιξε μια πληγή καθώς στις επισκέψεις του Σαδίκ στην Τουρκία και στα διεθνή φόρα τον αποκαλούσαν ”Βουλευτή της Τουρκικής μειονότητος στο Ελληνικό κοινοβούλιο”!
Όταν σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα, έγιναν προσπάθειες να αποδοθεί ο θάνατός του σε “δολοφονία” με όλη την σπέκουλα από τα Τουρκικά ΜΜΕ της εποχής και όχι μόνο.
Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε όταν σήμερα κάνουν αναφορές και κριτικές για την στάση της Ελληνικής κυβέρνησης στο φλέγον θέμα των Ελληνοτουρκικών, πολιτικοί που τότε χειροκρότησαν και ακολούθησαν με φανατισμό αυτές τις τακτικές.

Για αυτό όταν ακούω σήμερα για το “πατριωτικό ΠΑΣΟΚ” κάτι με πιάνει και δεν είναι σίγουρα από το εμβόλιο!
Το ίδιο προσπαθούν να κάνουν και σήμερα οι ίδιοι πολιτικοί που μετακόμισαν στον Σύριζα γιατί είναι πάντα καιροσκόποι και αμετανόητοι.
Τώρα ευτυχώς κράτησαν το 3% και σκοπός τους είναι η μη σταθερότητα της επόμενης κυβέρνησης.

Όπως λέει και ο Λαός “πρώτα φεύγει η ψυχή και μετά το χούϊ”!

Άς μήν κάνουν όνειρα όμως γιατί ο Κυριάκος δεν θα επαναλάβει το λάθος του πατέρα του και θα πάει αμέσως για εκλογές με τον νέο εκλογικό νόμο.