Αρχική Κόσμος Προεδρικές εκλογές στη Λιθουανία: Υποστηρικτές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ οι δύο...

Προεδρικές εκλογές στη Λιθουανία: Υποστηρικτές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ οι δύο που προκρίθηκαν στον 2ο γύρο

Ο 54χρονος οικονομολόγος Γκιτάνας Ναουσέντα, νέος στην πολιτική, κατέλαβε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο οποίος διεξήχθη χθες Κυριακή στη Λιθουανία και θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο την 26η Μαΐου με την 44χρονη συντηρητική πρώην υπουργό Οικονομικών Ινγκρίντα Σιμονίτε.
Ο Λιθουανός πρωθυπουργός Σαούλιους Σκβερνιάλις, ο οποίος ηττήθηκε χθες περιοριζόμενος στην τρίτη θέση, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από το αξίωμά του τον Ιούλιο.

«Πίστευα αληθινά πως θα περνούσα στον δεύτερο γύρο, αλλά το αποτέλεσμα δείχνει πως οι προσδοκίες μου μάλλον ήταν υπερβολικές», αναγνώρισε ο Σκβερνιάλις, αναγγέλλοντας πως θα παραιτηθεί τη 12η Ιουλίου.
Με βάση δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί τον Απρίλιο, ο Ναουσέντα αναμένεται να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο, καθώς διαθέτει υποστήριξη από ευρύτερο πολιτικό φάσμα σε σύγκριση με την αντίπαλό του.

«Ο Ναουσέντα έχει περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσει τις ψήφους που πήγαν σε άλλους υποψήφιους [στον πρώτο γύρο], ειδικά της αριστεράς», εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραμούνας Βιλπισάουσκας, αναλυτής του πανεπιστημίου της Βίλνιους.Στο 89% των καταμετρημένων εκλογικών τμημάτων
Κατά τα αποτελέσματα με το 89% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο Ναουσέντα συγκέντρωσε το 31,17% των ψήφων, η Σιμονίτε 28,05% και ο Σκβερνιάλις ήρθε τρίτος με το 21,68%. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στη διαδικασία έφθασε το 55,10%.
Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε το ζήτημα των ανισοτήτων μεταξύ πλούσιων και φτωχών στη Λιθουανία, που εξακολουθούν να διευρύνονται παρά την αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξή της. Τα τρία φαβορί υποσχέθηκαν ότι θα επιδιώξουν να αμβλύνουν το πρόβλημα.
Περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού — κυρίως στις αγροτικές περιοχές — ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το οποίο ορίζεται στα 307 ευρώ μηνιαίως.Ποιοι είναι οι δύο διεκδικητές

Πρώην τραπεζικός, ο 54χρονος Ναουσέντα φαίνεται πως έθελξε τους ψηφοφόρους που θέλουν έναν πρόεδρο αμερόληπτο, υπεράνω των πολιτικών διενέξεων. Ο ίδιος δήλωσε ότι αισθάνεται πως έχει «τη βαριά ευθύνη να μειώσει την [πολιτική] πόλωση» στη Λιθουανία.
Από την πλευρά της, η 44χρονη Σιμονίτε επέμεινε στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση της ότι δεν πρέπει «να απομονωθεί το Βίλνιους από την υπόλοιπη Λιθουανία», υποσχόμενη να μειώσει τις ανισότητες ανάμεσα στις αστικές και τις αγροτικές επαρχιακές περιοχές τονώνοντας την οικονομική ανάπτυξη. Ακόμη, η φιλελεύθερη Σιμονίτε δεσμεύθηκε προεκλογικά να υποστηρίξει τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου.
Το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τη Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε στην προεδρία της Λιθουανίας δεν θα ασκεί μεν πολιτική εξουσία, αλλά θα συνεχίσει να χειρίζεται την εξωτερική πολιτική και να συμμετέχει στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ.
Ο ή η πρόεδρος ορκίζει εξάλλου τους υπουργούς, τους δικαστές, τους επικεφαλής των όπλων των ένοπλων δυνάμεων και της κεντρικής τράπεζας, επιδιώκοντας πάντως τη συναίνεση του πρωθυπουργού ή/και του κοινοβουλίου.
Οι δύο υποψήφιοι που περνούν στον δεύτερο γύρο παρουσιάζονται ως πεισμένοι υποστηρικτές της ΕΕ και του NATO, θεσμών που το Βίλνιους θεωρεί ότι εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας έναντι της γειτονικής Ρωσίας.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο Ναουσέντα και η Σιμονίτε δεν επιδιώκουν καμία ριζοσπαστική αλλαγή στα πεδία της διπλωματίας και της άμυνας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη στρατηγική.
Η απερχόμενη πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, που οδεύει να ολοκληρώσει τη δεύτερή της θητεία και δεν είχε δικαίωμα να διεκδικήσει νέα, ίσως επιδιώξει να αντικαταστήσει τον Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Source link

Ροή Ειδήσεων

Ν. Σαντορινιός: Σκανδαλώδης, καθυστερημένη και ανεπαρκής η απόφαση για χρηματοδότηση της Ακτοπλοΐας από το Υπ. Ναυτιλίας

Για ακόμη μια φορά το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μας ξαφνιάζει αρνητικά αναφορικά με την έλλειψη στρατηγικής του για τη στήριξη της ακτοπλοΐας...

Στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου για 8 αδικήματα ο Παπαγγελόπουλος

Στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου για 8 αδικήματα ο Παπαγγελόπουλος ΑρχικήΠολιτικήΣτο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου για 8 αδικήματα ο Παπαγγελόπουλος Source link

Την ενίσχυση των ΚΤΕΛ Δωδ/σου και των εργαζομένων τους, ζήτησαν η Μίκα Ιατρίδη και οι Πρόεδροι Ρόδου, Κω και Καρπάθου

Την ενίσχυση των ΚΤΕΛ Δωδεκανήσου και των εργαζομένων τους, ζήτησαν η Μίκα Ιατρίδη και οι Πρόεδροι Ρόδου, Κω και Καρπάθου, από τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών,...

Και οι παντρεμένοι…. έχουν ψυχή

Και οι παντρεμένοι.... έχουν ψυχή - Το 'ριξαν στο σεξ στην καραντίνα ΑρχικήΕλλάδαΚαι οι παντρεμένοι…. έχουν ψυχή – Το ‘ριξαν στο σεξ στην καραντίνα Source link...

Τι δεν έγινε στον έναν χρόνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη

Έγιναν τα γενέθλια και οι απαραίτητοι απολογισμοί για το τι έγινε μέσα στον έναν χρόνο από τις εκλογές του 2019 και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από...