Σε αποκαλύψεις προχώρησε ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας, Νίκος Μανιαδάκης, στην κατάθεσή του ενώπιον των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που ερευνά τη σκευωρία της Novartis.

Ο Νίκος Μανιαδάκης μίλησε για διαμερίσματα – «γιάφκες» όπου πραγματοποιούνταν οι εξέταση των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, για «απειλές και πολιτικές πλάτες» αλλά και για το οικονομικό κίνητρο που δινόταν προκειμένου να υπάρξει συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές.

«Μου επαναλαμβάναν ότι πρέπει να είμαι με το μέρος τους. Μου ζητούσαν να καταθέσω εναντίον των δέκα πολιτικών, λέγοντας μου «μη φοβάσαι» ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι στην κυβέρνηση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ακόμα, ο Νίκος Μανιαδάκης επιβεβαίωσε ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς επιχειρούσαν να «ψαρέψουν» καταθέσεις υποστηρίζοντας ότι έχουν δήθεν αδιάσειστα στοιχεία ικανά ακόμα και να βάλουν φυλακή τους Αντώνη Σαμαρά και Άδωνι Γεωργιάδη.

Θ. Πλεύρης: Τι ακριβώς σας είπε η κ. Τουλουπάκη μετά τον Φεβρουάριο 2018 για Γεωργιάδη και Σαμαρά; Σας είπε ότι δεν θα ξαναεκλεγούν και θα πάνε φυλακή;

Ν. Μανιαδάκης: Ναι, αυτό μου είπαν

Αναφορικά με τον Άδωνι Γεωργιάδη είπε: «Μου ζητούσαν να καταθέσω για τον Άδωνι Γεωργιάδη. Μου έλεγαν: “Έχουμε τόσες λεπτομέρειες για τον Άδωνι, έως και ποιος πληρώνει τις κουρτίνες του σπιτιού του”».

Ο Νίκος Μανιαδάκης είπε πως οι ανακρίσεις γίνονταν σε διαμέρισμα επί της οδού Αλεξανδρουπόλεως, πλησίον της οδού Μιχαλακοπούλου. «Μου έδειχναν υπουργικές αποφάσεις και έπαιρναν θέση, λέγοντας ότι ήταν προϊόν πολιτικής συναλλαγής. Μου έλεγαν “μη φοβάσαι! Θα εκλεγεί πάλι το κυβερνών κόμμα”», πρόσθεσε ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας.

Ο Νίκος Μανιαδάκης υποστήριξε ότι καταθέσεις δίνονταν ακόμα και μέσα σε αυτοκίνητα. Το στοιχείο ωστόσο που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στα μέλη της επιτροπής ήταν ότι ορισμένες καταθέσεις ήταν προκατασκευασμένες καθώς γράφονταν από τους ίδιους τους μάρτυρες.

Αφορμή για τις ερωτήσεις των βουλευτών αποτέλεσε η διαφορετική γραμματοσειρά σε ορισμένες καταθέσεις των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων.

Ο Νίκος Μανιαδάκης δικαιολόγησε την συγκεκριμένη τεχνική διαφοροποίηση λέγοντας ότι πολλές καταθέσεις ή αποσπάσματα καταθέσεων τα ετοίμαζε στο σπίτι του και τα έδινε έτοιμα στους εισαγγελείς.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη κρίσιμη λεπτομέρεια είχε επισημανθεί στην μηνυτήρια αναφορά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Παράλληλα, ο Νίκος Μανιαδάκης ότι τα μόνα στοιχεία που έχουν οι αμερικανικές αρχές είναι οι καταθέσεις των πελατών του δικηγόρου Παύλου Σαράκη οι οποίοι αυτοβούλως προσήλθαν στο FBI.

Απαντώντας σε δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Μανιαδάκης είπε ότι είναι γείτονας με τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, του οποίου του σπίτι βρίσκεται δίπλα στην πατρική οικεία του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Νίκος Μανιαδάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην τριήμερη κατάθεσή του:

– Μου έδειχναν υπουργικές αποφάσεις και έπαιρναν θέση, λέγοντας ότι ήταν προϊόν πολιτικής συναλλαγής.

– Μου έλεγαν να μην φοβάμαι και να καταθέσω εναντίον των 10 πολιτικών καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί και πάλι στην Κυβέρνηση

– Μου ζητούσαν να καταθέσω για τον Άδωνι Γεωργιάδη. Μου έλεγαν: “Έχουμε τόσες λεπτομέρειες για τον Άδωνι, έως και ποιος πληρώνει τις κουρτίνες του σπιτιού του”».

– οι εισαγγελείς μου επαναλάμβαναν: “πρέπει να είσαι με το μέρος μας”»

– Ο Ντζούρας μου κανόνισε την συνάντηση με πράκτορες του FBI. Μου είπε πως μπορώ να βγάλω λεφτά από αυτό το πρόγραμμα.

– Δεν έχω πρόβλημα να πω τα ίδια και κατ’ αντιπαράσταση με Δεσταμπασίδη, Τουλουπάκη και Μαραγγέλη»

– Παρείχα συμβουλευτικές υπηρεσίες και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Γεροβασίλη μου είχε ζητήσει να μιλήσω με την τρόικα για το clawback των διαγωνιστικών κέντρων

– ο Χρήστος Στουρναρας ούτε με εκβίασε ούτε με απείλησε

– Ήθελαν να μάθουν αν είδα υπουργούς να χρηματίζονται. Αν είδα βαλίτσες. Τους απάντησα ότι δεν έχω δει τίποτα.

– Μου πρότειναν να ακολουθήσω τον δρόμο του Νίκου Ζήγρα, ξαδέλφου του πρώην υπουργού Άκη Τζοχατζόπουλου που κατέθεσε εναντίον του.

– Οι εισαγγελείς μου έλεγαν να μη φοβάμαι καθώς οι Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν.

– Με ρωτούσαν για πέντε πρόσωπα. Κατά κύριο λόγο για Άδωνι Γεωργιάδη, Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβέρδο και Ευάγγελο Βενιζέλο.

– Δεν υπήρξα ποτέ σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου

– Η Τουλουπάκη με προέτρεψε να μπω στο πρόγραμμα των ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο του 2017 παράλληλα με την υπαγωγή μου στο ελληνικό πρόγραμμα με προέτρεψε να μπω και στο αμερικάνικο πρόγραμμα. Μου είπαν ότι θα υπάρξει και οικονομικό όφελος

Οι εισαγγελείς διαφθοράς μου έλεγαν: «Δε σε πιστεύουμε. Εξακολουθείς να καλύπτεις τους πολιτικούς. Εντάξει για τον Στουρνάρα, ήταν καθηγητής σου. Καταλαβαίνουμε ότι θέλεις να τον καλύψεις. Δώσε μας στοιχεία για τον Γεωργιάδη. Για την offshore του Γεωργιάδη. Αν δεν μας δώσεις συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα θα δούμε τί θα κάνουμε μαζί σου. Αν μας κατονομάσεις συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα θα διαπραγματευτώ με τους ανωτέρω για το μέλλον σου».

Source link