Κερδισμένοι και χαμένοι βγαίνουν συνταξιούχοι μετά και την κατάθεση της τροπολογίας για τα αναδρομικά τα οποία, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταβληθούν εφάπαξ μέχρι το τέλος του χρόνου για τις κύριες συντάξεις. Η απόφαση αφορά σε περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Μιλώντας στο MEGA ο εργατολόγος Δημήτρης Μπούρλος, σημείωσε ότι «οι περικοπές που θα αποδοθούν στους συνταξιούχους αφορούν στην κύρια σύνταξη του ιδιωτικού τομέα.

Τίθενται εκτός απόδοσης αναδρομικών οι επικουρικές συντάξεις και τα δώρα που αντιστοιχούν σε αυτή την περίοδο». Συμπλήρωσε ότι όποιος λάβει αυτά τα αναδρομικά δεν μπορεί να διεκδικήσει κομμένα δώρα και επικουρικές.

«Προβλέπεται και η έκδοση υπουργικής απόφασης που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες. Εκεί τίθεται ζήτημα ότι αν γίνει αυτή η καταβολή, δεν μπορεί μετά να γίνει διεκδίκηση επικουρικών και κομμένων δώρων», είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Μπούρλος.

Οι κερδισμένοι

Κερδισμένοι και 250 χιλιάδες συνταξιούχοι που θα λάβουν αναδρομικά κύριας σύνταξης, και οι οποίοι συνεχίζουν να διεκδικούν κομμένα δώρα και επικουρικές.

«Υπάρχει εξαίρεση που αφορά μόνο όσους έχουν ασκήσει αγωγές, και μπορούν να διεκδικήσουν τις περικοπές που αφορούν στις επικουρικές και στα δώρα», εξήγησε ο εργατολόγος.

Κερδισμένοι και 1 εκατ. συνταξιούχοι οποίοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από χίλια ευρώ και οι οποίοι θα λάβουν τα αναδρομικά μόνο της κύριας σύνταξης.

«Αυτοί απέχουν από την πλήρη δικαίωση, γιατί αν πάρουν τα αναδρομικά της κύριας δεν μπορούν να διεκδικήσουν της επικουρικής και των δώρων», τόνισε ο Δημήτρης Μπούρλος.

Οι χαμένοι

Ωστόσο, οι χαμένοι της τροπολογίας είναι περίπου 1,3 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι των ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, οι οποίοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής έως 1000 ευρώ και δε θα λάβουν ούτε ένα ευρώ.

«Αυτοί μπορούσαν να διεκδικήσουν μόνο τα δώρα. Δεν είχαν άλλες περικοπές κύριας σύνταξης να διεκδικήσουν. Με τη ρύθμιση που ήρθε δεν παίρνουν κάτι. Έχουν όμως τη δυνατότητα νομικής διεκδίκησης, καθώς η κατηγορία αυτή δεν παίρνει τίποτα», ανέφερε ο Δημήτρης Μπούρλος.

Tι προβλέπει η τροπολογία

Στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή για τα ααναδρομικά των συνταξιούχων αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου καταβάλλονται ποσά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα προς αποκατάσταση των μειώσεων που επιβλήθηκαν και αίρεται με τον τρόπο αυτό το σωρευτικό αποτέλεσμα των μειώσεων και περικοπών στο βιοτικό επίπεδο των θιγόμενων.

Ειδικότερα, η τροπολογία ορίζει ότι:

Ποσά τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες επιβλήθηκαν κατ’ εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 και αφορούν το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016), καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ρυθμίζονται ο τρόπος, η διαδικασία και η λεπτομέρειες της καταβολής των ποσών που θα ολοκληρωθεί εντός 6 μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος,

Με την καταβολή των εν λόγω ποσών αποσβέννυνται οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα κατά το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. Κατρούγκαλου (13.5.2016).

Η εν λόγω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το παραπάνω καταβαλλόμενο ποσό.

Source link