Αρχική Οικονομία Ποιες είναι οι 8 ελληνικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Μακεδονία

Ποιες είναι οι 8 ελληνικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Μακεδονία

Οκτώ επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων στη Βόρεια Μακεδονία, για το 2018 που εξέδωσε πρόσφατα το Κέντρο Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων Σκοπίων (Euro Business Center Skopje).

Σχετικές Ειδήσεις

Συγκεκριμένα, ως προς τον κύκλο εργασιών, καταγράφονται οι εταιρείες: «OKTA» (του ομίλου ΕΛΠΕ, 2η), «EDS» (πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας – της ΔΕΗ, 28η), «Veropoulos Dooel» (29η), «Dojran Steel» (του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ, 30η), «USJE» (του ομίλου ΤΙΤΑΝ, 33η), «Pivara Skopje» (Coca Cola HBC – Heineken, 36η), «Mermeren Kombinat» (Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες, 67η) και η «Zito Luks» (Elbisco, 152η).

Όσον αφορά στην κερδοφορία, περιλαμβάνονται οι εταιρείες: «Mermeren Kombinat» (8η), «USJE» (11η), «Pivara Skopje» (12η) και «Veropoulos» (19η), «ΑΚΤΟR» (73η) και «Sarantis» (διανομή καλλυντικών, 176η).

Πέραν των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο για το μήνα Νοέμβριο του γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια, στην 1η θέση της κατάταξης ως προς τον κύκλο εργασιών και 2η ως προς την κερδοφορία βρίσκεται η βρετανικών συμφερόντων «Johnson Matthey», εταιρεία κατασκευής καταλυτών.

Την 3η, 4η και 5η θέση ως προς τον κύκλο εργασιών καταλαμβάνουν αντίστοιχα οι «EVN», εταιρεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, η «Makpetrol», η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης καυσίμων και η «AD ESM», παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως προς την κερδοφορία, στην 1η θέση βρίσκεται η «TE-TO AD», εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ακολουθούν στην 3η, 4η και 5η θέση αντίστοιχα οι SASA, βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων, «JP ZA Drzavni Patista», που δραστηριοποιείται στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και «AD ESM».

Στον τραπεζικό τομέα, η τράπεζα «Stopanska Bank», θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, το 2018 κατέλαβε την 1η θέση τόσο ως προς τον κύκλο εργασιών, όσο και ως προς την κερδοφορία σε σύνολο δεκαπέντε (15) τραπεζών στα Σκόπια. Έπονται, ως προς τον κύκλο εργασιών, οι «Komercijalna Bank», «NLB Bank», «HALK Bank» και «Ohridska Bank». Ανάλογη είναι η κατάταξη των τραπεζών και ως προς την κερδοφορία, με τη διαφορά ότι στη 2η θέση είναι η τράπεζα «NLB» και στην 3η θέση η «Komercijalna».

Στην κατηγορία των πενήντα πρώτων ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών, ως προς την κερδοφορία, εμφανίζεται μόνον η εταιρεία «Mermeren Kombinat» στην 34η θέση, ενώ σε βάθος πενταετίας εμφανίζεται μόνο η «AKTOR» στην 38η θέση.

Τέλος, στην κατηγορία μεγέθους βάσει απασχολούμενων, η εταιρεία «Veropoulos» βρίσκεται στην 21η θέση μεταξύ των πρώτων 50 μεγάλων εταιρειών, με 1.043 απασχολούμενους.

Source link

Ροή Ειδήσεων

«Κοντός ψαλμός αλληλούια» • Tvkosmos

Από Μ. Δ. 23:55 - 11/07/2020 Τελευταία Ενημέρωση 23:58 - 11/07/2020 Την απάντησή της στην ανακοίνωση της Λάρισας έδωσε η Ξάνθη στην οποία αναφέρει: «Όλοι εμείς εδώ στην...

Καπάρωσε την 5η θέση ο Άρης με το «διπλό» επί του ΟΦΗ (0-1) • Tvkosmos

O  Άρης επικράτησε 1-0 του ΟΦΗ  στο Ηράκλειο με σκόρερ τον Φετφατζίδη και «κλείδωσε» την 5η θέση στο πρωτάθλημα. Για τους φιλοξενούμενους κορυφαίος παίκτης ήταν...

«Δεν μας δόθηκαν δύο πέναλτι» • Tvkosmos

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας η Ξάνθη: «Δεν μας δόθηκαν δύο πέναλτι» • Tvkosmos ΑρχικήΑθλητικάΑνακοίνωση διαμαρτυρίας η Ξάνθη: «Δεν μας δόθηκαν δύο πέναλτι» Source link

«Το Σάββατο θα γίνει της Σουζάνας» • Tvkosmos

Από την Λάρισα εξαρτάται -εν πολλοίς- η σωτηρία της Ξάνθης, την οποία αντιμετωπίζει το προσεχές Σάββατο στην θεσσαλική πόλη. Μετά το εκτός έδρας 0-0 με...

Μια ομάδα μόνος του ο Μανούσος κέρδισε 3-2 τον Βόλο ο Ατρόμητος • Tvkosmos

Μια ομάδα μόνος του ο Μανούσος κέρδισε 3-2 τον Βόλο ο Ατρόμητος • Tvkosmos ΑρχικήΑθλητικάΜια ομάδα μόνος του ο Μανούσος κέρδισε 3-2 τον Βόλο ο...