Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται –και όχι άδικα– ότι η επόμενη μεγάλη πανδημία που θα χτυπήσει την ανθρωπότητα είναι αυτή που έμμεσα ή άμεσα θα έχει σχέση με την κλιματική αλλαγή. Ευτυχώς αυτή η απειλή, σε αντίθεση με τον κορωνοϊό, είναι περίπου προαναγγελθείσα. Επομένως δεν χωρά δικαιολογίες, ούτε από τις πολιτικές ούτε από τις επιχειρηματικές ηγεσίες, αρκεί φυσικά να προνοήσουν.

Επιμέλεια: Ν.ΤΕ.

Στους… προνοητικούς ανήκει αναμφίβολα ο Όμιλος MYTILINEOS που έχοντας επιδείξει αξιοσημείωτες αντοχές στην παρούσα υγειονομική κρίση «μαγειρεύει» από τώρα την επόμενη «πράσινη» και αναπτυξιακά βιώσιμη ημέρα του.  Ακτινογραφώντας τις εξελίξεις στον κλάδο της βιομηχανίας εντός και εκτός συνόρων είναι χρόνια τώρα που η MYTILINEOS κάνει έχει πραγματοποιήσει τολμηρά βήματα στους τομείς της κοινωνικής ευθύνης και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, διαμορφώνοντας μία ολοκληρωμένη πλατφόρμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ειδικότερα, έχει αφιερώσει σημαντικούς πόρους για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φωτοβολταϊκών συστημάτων και για την αξιοσημείωτη διεύρυνση της δυναμικής της στη δευτερογενή παραγωγή αλουμινίου, έναν τομέα που διασφαλίζει κατά 10 φορές χαμηλότερες εκπομπές ρύπων σε σχέση με την πρωτογενή παραγωγή. Μάλιστα, αυτή η επιχειρηματική επιλογή της MYTILINEOS δεν έχει «αυτοτελή» χαρακτήρα, καθώς οι διαφορετικές ανάγκες που απορρέουν από τις διευρυμένες δραστηριότητές του ο γνωστός βιομηχανικός όμιλος αναπτύσσει ένα εξειδικευμένο πλάνο πρωτοβουλιών για τη μείωση των εκπομπών ξεχωριστά για κάθε τομέα επιχειρηματικής δραστηριότητας.

«Καθαρό» εταιρικό όραμα 

Μέρος του «πράσινου» οράματος της MYTILINEOS περιέγραψε σε αδρές γραμμές ο ίδιος ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ως «οικοδεσπότης» του καινοτόμου διαδικτυακού συνεδρίου «Net Zero Action: From challenge to opportunity for accelerated & sustainable value creation», που διοργάνωσε η MYTILINEOS την περασμένη Πέμπτη (18/2). Στο συνέδριο έδωσαν το διαδικτυακό «παρών» διακεκριμένοι Ευρωπαίοι ομιλητές, εκπρόσωποι της διεθνούς επιχειρηματικότητας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και θεσμικών φορέων, τοποθετούμενοι σε μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων για την κλιματική αλλαγή και κηρύσσοντας τις εργασίες του ο Ευ. Μυτιληναίος είπε μεταξύ άλλων ότι στόχος του ομίλου του είναι να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Συνόδου του Παρισιού. Δηλαδή, να πετύχει η MYTILINEOS τη μείωση των εκπομπών της CO2 σε ποσοστό άνω του 75% μέχρι το 2030, με τελικό στόχο τον μηδενισμό τους έως το 2050. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η παραπάνω στοχοθεσία δεν πρόκειται να μείνει στα χαρτιά καθώς, όπως είπε ο Ευ. Μυτιληναίος, η εταιρεία αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και θα είναι υπόλογη ενώπιον της κοινωνίας αλλά και των μετόχων της για την επίτευξη των στόχων. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή των λόγων του επιχειρηματία ότι, για παράδειγμα, έχει γίνει σημαντική πρόοδος στον τομέα του αλουμινίου και το 2030 η MYTILINEOS θα παράγει μόνο «πράσινο» αλουμίνιο.

ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΟ ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΦΙΛΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ

Αιχμή του… πρασινίσματος η καθαρή ενέργεια

Αιχμή του δόρατος για το… πρασίνισμα της MYTILNEOS είναι ο τομέας της καθαρής ενέργειας, εξ ου και υπόμνηση του προέδρου και CEO του ομίλου ότι η πρόσφατη εξαγορά ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ηλιακών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας θα επιφέρει σε ορίζοντα τριετίας την εξισορρόπηση της παραγωγικής δυναμικότητας του ομίλου, με 2.000MW αερίου και 2.000MW ΑΠΕ. Για την πλήρη αντικατάσταση του αερίου από ΑΠΕ, τόνισε, θα χρειαστούν 10 με 15 χρόνια. Ο ίδιος τόνισε ότι η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι στην πραγματικότητα φθηνότερη από το φυσικό αέριο.

Ο ιδρυτής και διοικητικός ηγέτης της MYTILNEOS δεν παρέλειψε να σκιαγραφήσει τη συμπεριφορά των εκπροσώπων τού επιχειρείν πριν και μετά την οικονομική-μνημονιακή κρίση της περιόδου 2010-2018. Είπε συγκεκριμένα ο Ευ. Μυτιληναίος ότι εκείνη τη δύσκολη περίοδο πρώτο μέλημα των επιχειρήσεων ήταν να επιβιώσουν. Αντιθέτως, τώρα που η χώρα έχει αφήσει πίσω της την κρίση χρέους (σ.σ. και παλεύει να επανέλθει το γρηγορότερο δυνατό στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης μετά την πανδημία) όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα στρίβουν το τιμόνι τους προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης νέων στόχων για τα Περιβαλλοντικά και Κοινωνικά κριτήρια καθώς και τα κριτήρια Διακυβέρνησης (ESG). Σε ό,τι αφορά τον κλάδο του αλουμινίου σημείωσε ότι καταγράφεται τάση παγκοσμίως για τον πράσινο μετασχηματισμό της παραγωγής.

Εν κατακλείδι, ένα από τα βασικά συμπεράσματα της τοποθέτησης του Ευ. Μυτιληναίου, που υπογραμμίστηκε και από τον ίδιο, ήταν ότι ουσιαστικά είναι ψευδεπίγραφο το δίλημμα μεταξύ φιλικών πολιτικών για το περιβάλλον και κερδοφορίας. «Εάν χρησιμοποιήσουμε καινοτόμες ιδέες και εργαλεία, μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα σε χαμηλότερο κόστος. Δεν πλήττεται η κερδοφορία όταν κάνεις καλό στο περιβάλλον», υπογράμμισε ο Έλληνας επιχειρηματίας.

Source link

?timestamp=850511">