Την ώρα που το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού “χτυπά” όλη την Ευρώπη και όχι μόνο έρχονται καλά νέα από το μέτωπο δημιουργίας του εμβολίου κατά του ιού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το εμβόλιο της Moderna η οποία ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από τη δοκιμή της Φάσης 3 του εμβολίου της, τα οποία υποδηλώνουν ότι το φάρμακό της είναι περισσότερο από 94,1% αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και εθνικότητες.

Σήμερα, η Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της είναι 94,1% αποτελεσματικό έναντι της Covid-19 και 100% αποτελεσματικό έναντι της σοβαρής λοίμωξης Covid-19.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, δήλωσε σχετικά: «Αυτή η θετική πρωτογενής ανάλυση επιβεβαιώνει την ικανότητα του εμβολίου μας να αποτρέψει τη νόσο COVID-19 με 94,1% αποτελεσματικότητα και, κυρίως, την ικανότητα πρόληψης σοβαρής νόσου COVID-19. Πιστεύουμε ότι το εμβόλιο θα παρέχει ένα νέο και ισχυρό εργαλείο που μπορεί να αλλάξει την πορεία αυτής της πανδημίας και να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών, νοσηλειών και θανάτου».

Τα αποτελέσματα προέκυψαν από την τρίτη φάση δοκιμών της μελέτης της Moderna, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχαν 196 περιπτώσεις Covid-19 σε ολόκληρη τη δοκιμαστική ομάδα – 185 εκ των οποίων έλαβαν εικονικό φάρμακο, και 11 έλαβαν το κανονικό εμβόλιο.

Από τις δοκιμές σε αυτό το γκρουπ, προέκυψε εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα εμβολίου 94,1%.

Οι 196 περιπτώσεις Covid-19 περιλάμβαναν 33 ηλικιωμένους και 42 συμμετέχοντες αναγνωρίστηκαν σαν διαφορετικές κοινότητες (συμπεριλαμβανομένων 29 Ισπανόφωνων ή Λατίνων, 6 Μαύρων ή Αφροαμερικανών, 4 Αμερικανών ασιατικής καταγωγής και 3 πολυφυλετικών συμμετεχόντων).

Η Moderna έχει υποβάλει τώρα αίτηση για χορήγηση άδειας έκτακτης ανάγκης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Ο Μπανσέλ πρόσθεσε: «Θα υποβάλουμε σήμερα αίτηση για εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης από τον FDA και θα συνεχίσουμε με τις αναθεωρήσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει από αρκετές ρυθμιστικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο».

Τα ευρήματα δείχνουν ότι το εμβόλιο της Moderna θα μπορούσε να εγκριθεί τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με αξιωματούχο της Σχολής Φαρμακευτικής Ιατρικής στις ΗΠΑ.

Εμβόλιο Moderna: Το έχει ήδη προαγοράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις χώρες- μέλη

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει την αγορά του εμβολίου της Moderna και η σύμβαση προβλέπει την αρχική αγορά 80 εκατομμυρίων δόσεων για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και τη δυνατότητα να ζητηθούν έως και 80 εκατομμύρια δόσεις ακόμα. Η προμήθεια των δόσεων αυτών θα γίνει όταν το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού.

Η σύμβαση με τη Moderna διευρύνει το ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που πρόκειται να παραχθούν στην Ευρώπη, στο οποίο περιλαμβάνονται οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις εταιρείες AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV και BioNtech-Pfizer, καθώς και η σύμβαση που εγκρίθηκε με την εταιρεία CureVac. Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα διασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι καλά προετοιμασμένη για εμβολιασμό, μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά. Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλότερου ή μεσαίου εισοδήματος ή να τα ανακατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Source link