Ήταν τον Αύγουστο του 2017 όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το εργοστάσιο της εταιρίας «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο. Τότε προτεραιότητά του ήταν να δείξει πόσο φιλική είναι η χώρα στις επενδύσεις και πόσο σταθερό περιβάλλον είχε δημιουργήσει η κυβέρνησή του για τις επενδύσεις αυτές.

Παράλληλα όμως δεν είχε παραλείψει να «αποθεώσει» την εταιρεία για τις σχέσεις της με τους εργαζόμενους, για τις συνθήκες εργασίας που διαμορφώνει αλλά και για την δημιουργία 4000 νέων θέσεων εργασίας.

Όπως φαίνεται και από το βίντεο της ομιλίας που απηύθυνε προς τους εργαζόμενους της εταιρίας και τα μέσα ενημέρωσης ο πρωθυπουργός εκτός όλων των καλών λόγων που είπε στην εταιρία, αποκάλυψε και έναν διάλογο που είχε με εργαζόμενο: «Είχα την τιμή να συνομιλήσω με έναν εργαζόμενο και ελπίζω να μου είπε την αλήθεια όταν τον ρώτησα πώς είναι οι συνθήκες εργασίας και μου είπε ότι “είναι εξαιρετικές”», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.


Στην ίδια ομιλία, λίγο αργότερα, ο κύριος Τσίπρας αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή εκείνες τις ημέρες και το οποίο όπως τόνισε είχε σκοπό «να καταπολεμήσει φαινόμενα που έχουν γίνει καθεστώς όπως η απλήρωτη εργασία, να απεγκωλβίσουμε τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους».

Στο σημείο αυτό μάλιστα δεν παρέλειψε να τονίσει απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της εταιρίας: «Δεν έχετε εσείς σχέση με αυτά τα φαινόμενα γιατί έχετε την τύχη να εργάζεστε σε μία υγιή επιχείρηση, σε μία επιχείρηση που φροντίζει να διασφαλίζει τις εργασιακές σχέσεις».


Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού (τα σχετικά αποσπάσματα 06:45 και στο 09:28):


Υπενθυμίζεται πως μετά το σάλο που προκάλεσε η ανακοίνωση του Μαξίμου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως επιθυμεί να εισάγει την επταήμερη εργηασία, δειυκρινίστηκε ότι η «Παπαστράτος», μια εταιρία – πρότυπο, όπως είχε παραδεχθεί και ο πρωθυπουργός, λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα.

Βασίζεται συγκεκριμένα σε ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες άδειας το χρόνο. Μέσα από το νέο μοντέλο η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών.

Κύκλοι της Πειραιώς επισημαίνουν, ως εκ τούτου, ότι το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη που επαίνεσε μια επιχείρηση και τους εργαζομένους της που συμφώνησαν τη μείωση του χρόνου εργασίας στο 37ωρο αντί 40ώρου, δηλαδή τη συνολική μείωση του χρόνου εργασίας των κατά περίπου 7%.

Source link