Γράφει ο Αθανάσιος Καμηλάρης

Παρακολουθώ τις διεργασίες του ΚΙΝΑΛ και τις επιθυμίες των φίλων για τον νέο Πρόεδρό του και θα παραθέσω μερικά επιχειρήματα πρός συζήτηση.

Κοινή επιθυμία των υποστηρικτών της κεντροαριστερής Παράταξης είναι σε πρώτη φάση να επαναπατρίσουν του ψηφοφόρους τους που έφυγαν για τον Συριζα και να διεκδικήσουν την θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις επόμενες εκλογές που όπως φαίνεται θα είναι διπλές και αυτό έχει την σημασία του για το ΚΙΝΑΛ.

Εάν στις πρώτες υπάρξει καθίζηση του Συριζα με μια ταυτόχρονη αύξηση του ΚΙΝΑΛ, στίς δεύτερες θα υπάρξει μαζική μετακίνηση όπως το 2015 έγινε αντίστροφα.

Υπάρχουν λοιπόν τρείς υποψήφιοι που διεκδικούν με ίσους όρους την Προεδρία της παράταξης.
Τον Καστανίδη δεν τον περιλαμβάνω καθώς θεωρώ ότι δεν έχει καμία τύχη.

Έχουμε λοιπόν την Γεννηματά τον Λοβέρδο και τον Ανδρουλάκη.

Το ζητούμενο είναι ποιος από αυτούς θα μπορέσει να κάνει την επιθυμία πράξη.
Η Γεννηματά όντας 6 χρόνια πρόεδρος δεν μπόρεσε να ξεκολλήσει το ΚΙΝΑΛ από το 6-7% παρ’ ότι ο συγγενικός χώρος του Συριζα εμφανίζεται να έχει απώλειες της τάξης του 10%.
Τί περισσότερο θα μπορέσει να κάνει στο μέλλον εάν επανεκλεγεί πρόεδρος, ειλικρινά δεν γνωρίζω.

Ο Λοβέρδος προέρχεται και ανήκει στον Σημιτικοβενιζελικό χώρο.
Ένας σοβαρός και έντιμος πολιτικός αγαπητός σε πολλούς που κινούνται στον χώρο της κεντροαριστεράς και όχι μόνο.
Μπορεί όμως να επαναπατρίσει τους ψηφοφόρους από τον Συριζα?
Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που έφυγαν για τον Συριζα ανήκουν σε δύο κατηγορίες.
Η πρώτη είναι οι εργατοπατέρες και οι βολεμένοι που έχασαν τα οφίτσια κατά την περίοδο διακυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και Σαμαρά-Βενιζέλου και οι ακραιφνώς αντινεοδημοκράτες που δεν συγχώρεσαν ποτέ την συγκυβέρνηση του Βενιζέλου με την Ν.Δ. του Σαμαρά.
Ο Λοβέρδος εκφράζει ακριβώς την γραμμή Βενιζέλου και είναι φανατικός αντισύριζα αλλά μετριοπαθής στην κριτική του πρός την Ν.Δ. μη αποκλείοντας την συνεργασία μαζί της.
Πώς λοιπόν μπορεί να επαναπατρίσει ψηφοφόρους που έφυγαν ακριβώς για αυτόν το λόγο από το ΠΑΣΟΚ?
Προσωπικά θεωρώ ότι περισσότερους θα επαναπατρίσει από την Ν.Δ. παρά από τον Συριζα.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει ο Μητσοτάκης θα τα πάει χάλια στην διακυβέρνηση και στην πολιτική του σχετικά με τον μεσαίο χώρο.

Απομένει ο Ανδρουλάκης που είναι ένας επιτυχημένος Ευρωβουλευτής, ένας νέος άφθαρτος και ηθικός πολιτικός που ανεδείχθει το 2013 και δεν είχε καμία ενεργό συμμετοχή στην εγχώρια πολιτική στα μνημονιακά χρόνια.
Θεωρώ λοιπόν ότι αυτός που μπορεί να επαναπατρίσει αρκετούς ψηφοφόρους από τον Συριζα αλλά και μερικούς από την Ν.Δ. είναι ο Ανδρουλάκης.

Χρειαζόμαστε μία ισχυρή και σοβαρή Αξιωματική αντιπολίτευση γιατί θα κάνει και καλύτερη την Κύβέρνηση!
Τον τελευταίο λόγο βέβαια θα τον έχουν οι φίλοι του ΚΙΝΑΛ.
Εφ’όσον η εκλογή του νέου προέδρου γίνει από την βάση, θα πρέπει να διαφυλάξουν να μην προσέλθουν στην κάλπη ορδές οπαδών του Ραγκούση, του Σπίρτζη, της Ξενογιαννακοπούλου, του Κοτσακά και του Κουρουμπλή, που σήμερα τους βολεύει αφάνταστα η υπάρχουσα ηγεσία στο ΚΙΝΑΛ.
Κοντός ψαλμός αλληλούια!