Γράφει ο Γιώργος Καντής

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Βουλής, ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τρείς πρωτοβουλίες οικονομικής στήριξης συγκεκριμένων ομάδων πολιτών.

Θα σταθώ περισσότερο στην ανακοίνωση της καταβολής βοηθήματος ύψους 250 € προσαυξημένο κατα 50 € για κάθε μέλος της οικογένειας, σε 173.000 συνανθρώπους μας με αναπηρία, οι οποίοι λαμβάνουν επίδομα ΑΜΕΑ από τον ΟΠΕΚΑ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Πριν λίγες μέρες, στις 02 Νοεμβρίου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο νέος κανονισμός των ΚΕΠΑ, ο οποίος ορίζει πως, κανένα ΑΜΕΑ δεν θα επανεξετάζεται από τα ΚΕΠΑ αν: έχει “ μη αναστρέψιμη πάθηση“ (άσχετα αν είναι πρωτεύουσα ή δευτερεύουσα) ή ακρωτηριασμό και έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Δύο μέτρα που το ένα έχει δημοσιονομικό κόστος και το δεύτερο όχι, έχουν όμως και τα δύο τεράστια σημασία γιατί το πρώτο δείχνει πως ο Πρωθυπουργός όποτε τα δημοσιονομικά της χώρας το επιτρέπουν, ενισχύει την ασθενέστερη ίσως κοινωνική ομάδα, όπως είναι οι ΑΜΕΑ και οι οικογένειες τους, και το δεύτερο δείχνει πως για ένα αυτονόητο“ δικαίωμα “των συνανθρώπων μας που είναι ΑΜΕΑ, ο Πρωθυπουργός έδωσε την λύση σε ένα θέμα που κανένας εδώ και δεκαετίες δεν είχε αγγίξει.

Έχω την τύχη να έχω συζητήσει προσωπικά, θέματα της αναπηρίας με τον Πρωθυπουργό, και το αναφέρω αυτό όχι για να δρέψω δάφνες αλλά για να καταδείξω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σαν πραγματικός ηγέτης  έχει την ενσυναίσθηση και την ευαισθησία, να συζητήσει θέματα ακόμα και με απλούς πολίτες, να ακούσει τις βιωματικές τους εμπειρίες, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει πολιτικές.

Γνωρίζω λοιπόν από πρώτο χέρι πως και τα δύο μέτρα είναι δικές του, προσωπικές πρωτοβουλίες.

Παλαιότερα είχα γράψει πως: “Η ζωή μας είναι θέμα επιλογών. Κανένα ΑΜΕΑ δεν επέλεξε να είναι ΑΜΕΑ. Επιλέξτε τουλάχιστον εσείς να τους βοηθήσετε“. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν επιλέγει να το κάνει, και μας δείχνει τον δρόμο.

Πιστεύω ακράδαντα πως θα δούμε πολλές ενέργειες του Πρωθυπουργού προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα επλαγώ αν στις 3 Δεκεμβρίου που ειναι η Παγκόσμια ημέρα ΑΜΕΑ, δούμε και άλλες εκπλήξεις.