Σαρωτικός αναμένεται να είναι ο έλεγχος της Οικονομικής Αστυνομίας, που ξεκίνησε από το λογιστήριο της κεντρικής δομής της «Κιβωτού του κόσμου» στον Κολωνό, με αρμόδιες πηγές να επισημαίνουν πως «είμαστε ακόμα στην αρχή…».

Τα στελέχη της εν λόγω υπηρεσίας κατά την «έφοδό» τους, κατάσχεσαν τα πάντα με στόχο να διερευνηθεί η ροή των χρημάτων αλλά και πού τελικά κατέληξαν τα εκατομμύρια που δόθηκαν με την μορφή δωρεών στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Ο έλεγχος, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης θα είναι σε βάθος πενταετίας και θα αφορά σε νομικά και φυσικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων και εκείνων που ήταν μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Παράλληλα, με γοργούς ρυθμούς προχωράει η έρευνα των εισαγγελικών αρχών, όπου ήδη από την Τρίτη έχουν περάσει το κατώφλι και έχουν καταθέσει τρία άτομα.

Πρόκειται για δύο πρώην εργαζόμενους και έναν τρόφιμο, που φέρονται να επιβεβαίωσαν την σωματική κακοποίηση που καταγγέλλεται ότι συνέβαινε στις δομές της «Κιβωτού».

Την ίδια ώρα και έπειτα από την γνωστοποίηση της επιστολής που είχε σταλεί το 2015 από πρώην εθελόντρια – παιδαγωγό στο παράρτημα της Πωγωνιανής στα Ιωάννινα, στην οποία  έκανε τότε εκτενή αναφορά στη χρήση βίας από άτομα της δομής τα οποία ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης του υψηλόβαθμου στελέχους της Κιβωτού, το οποίο καταγγέλλεται από τον 19χρονο, για ασέλγεια, αποκαλύπτεται πως η έρευνα δεν είχε προχωρήσει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η καταγγελία είχε γίνει στις 23 Ιουλίου του 2015, στη συνέχεια διαβιβάστηκε στην εισαγγελία, ακολούθησε σειρά ελέγχων στο εν λόγω παράρτημα και στα μέσα Αυγούστου του ίδιου έτους λήφθηκαν καταθέσεις.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ., σημείωσαν πως «η Διεύθυνση Αστυνομίας Ιωαννίνων έλαβε επιστολή από μία εθελόντρια παιδαγωγό. Αστυνομικοί πήγαν στην δομή έλαβαν καταθέσεις χωρίς να επιβεβαιώνονται να όσα αναφέρονταν στην επιστολή. Ενημερώθηκε η εισαγγελία όπου και διαβιβάστηκε το υλικό που είχε συγκεντρωθεί».

Ωστόσο τα όσα είχαν γνωστοποιηθεί πριν από 7 ολόκληρα χρόνια, φαίνεται να επιβεβαιώνονται με τον πλέον δραματικό τρόπο.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το παράρτημα της Πωγωνιανής, που ήταν και το πρώτο παράρτημα που λειτούργησε στην Ήπειρο, στο οποίο αφορούσε και η καταγγελία που είχε γίνει, λειτουργούσε με άδεια για παιδιά άνω των 5 ετών, ωστόσο όπως είχε προκύψει φιλοξενούσε ακόμα και βρέφη χωρίς το επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό.

Την ίδια ώρα, εντελώς παράνομη φέρεται να ήταν η λειτουργία του δευτέρου παραρτήματος στην Ήπειρο, αυτό της Κόνιτσας, το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αδειοδοτήθηκε ποτέ.

Πάντως όσον αφορά την πρώην εθελόντρια – παιδαγωγό, που προχώρησε και στην καταγγελία το 2015, η ίδια υποστηρίζει πως για τις κακοποιητικές συμπεριφορές είχε απευθυνθεί τηλεφωνικώς στον πατέρα Αντώνιο.

«Εγώ τον είχα πάρει πριν κάνω την καταγγελία μου τηλέφωνο. Και του τα είπα, του είπα εδώ υπάρχουν κακές συμπεριφορές, υπάρχουν παιδαγωγοί που χτυπάνε παιδιά, πρέπει κάτι να κάνετε. Αντί να θεωρήσει εκείνους υπεύθυνους θεώρησε εμένα. Άρχισε να μου φωνάζει εμένα ότι λέω ψέματα με πολύ έντονο τρόπο, δηλαδή η αντίδρασή του ήταν πολύ άσχημη, ότι λέω ψέματα και ότι δεν είμαι καλά και μου έκλεισε το τηλέφωνο. Φυσικά δεν το περίμενα, εκεί κατάλαβα τι γίνεται στο ίδρυμα. Για τη σεξουαλική κακοποίηση μου προκαλεί έκπληξη, δεν περίμενα να συμβαίνει κάτι τέτοιο, αν έχει συμβεί. Όμως δεν μου προκαλεί τίποτα άλλο έκπληξη, όλα τα άλλα τα ήξερα. Εδώ και οχτώ χρόνια ήξερα πολύ καλά τι συμβαίνει στο ίδρυμα, και όχι μόνο εγώ, πάρα πολλοί παιδαγωγοί που μιλούσαν τότε, γιατί μιλούσαμε άνθρωποι, εκπαιδευτικοί που δουλεύαμε εκεί, αμέσως απολυόμασταν».

Πηγή: iefimerida.gr

Φωτογραφία: INTIME

Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here