Ο Πόρος έκανε την αρχή αλλά δύο ακόμα περιοχές κινδυνεύουν να ακολουθήσουν το νησί του Αργοσαρωνικού. Πιο συγκεκριμένα, έκτακτα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και στη λειτουργία των καταστημάτων αποφασίστηκαν στoν Πόρο όπου εντοπίστηκε σοβαρή εστία διασποράς κορωνοϊού και η κυβέρνηση όσο και οι υγειονομικές αρχές είναι σε επαγρύπνηση.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι ένα δεύτερο κύμα είναι εξαιρετικά πιθανό και άπαντες θέλουν να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί με την επιτυχία του πρώτου.

Το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκαν, όπως προείπαμε, τα πρώτα περιοριστικά μέτρα στο νησί του Πόρου.

Το επιδημιολογικό φορτίου στο νησί είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο και αποφασίστηκε μία σειρά μέτρων μεταξύ των οποίων είναι η απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων, η απαγόρευση πάρτι και λιτανειών.

Ακόμη επιβλήθηκε πλαφόν στον αριθμό των ατόμων που πρέπει να κάθονται σε τραπέζι σε εστιατόρια. Οι αριθμοί προκαλούν «πονοκέφαλο» στις αρχές και δεν αποκλείεται η περίπτωση του Πόρου να είναι μόνο η αρχή για τα τοπικά lockdown που θα επιβληθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ήδη όπως φανερώνουν τα επίσημα στοιχεία εκτός της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και η Καβάλα με την Αλεξανδρούπολη είναι στο «κόκκινο» λόγω των νέων κρουσμάτων.

Δε θα πρέπει να θεωρείται απίθανο στις δύο αυτές περιοχές να επιβληθούν τοπικές απαγορεύσεις όπως έγινε στην περίπτωση του Πόρου.

Μην ξεχνάμε ότι όπως είχε πει τόσο ο Νίκος Χαρδαλιάς όσο και ο Σωτήρης Τσιόδρας με τέτοιου είδους lockdown θα αντιμετωπίζεται η έξαρση του ιού μετά την σχεδόν τρίμηνη καραντίνα που ξεκίνησε τον Μάρτιο. Άλλωστε κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απέκλεισε ένα νέο οριζόντιο lockdown αφού δε θα το άντεχε η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα πάντως με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ αρκετές περιφερειακές ενότητες παρουσιάζουν αυξητική τάση στα κρούσματα. Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη είναι οι: Αργολίδα, Αχαΐα, Έβρος, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Χανιά.

Source link