Γράφει ο Αθανάσιος Καμηλάρης

Η εμφάνιση μιάς μετάλλαξης, όταν ο μισός πληθυσμός του Πλανήτη στις μη αναπτυγμένες Χώρες είναι ανεμβολίαστος, ήταν αναμενόμενη!

Θα πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι οι Χώρες από τις οποίες προήλθαν οι μεταλλάξεις είναι Χώρες με πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Θα ξαναπώ ότι οι ιοί δεν “επιθυμούν” να σκοτώσουν τους ξενιστές αλλά επιδιώκουν να μπούν στα κύτταρά τους όπου είναι ο ΜΟΝΟΣ χώρος που μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να επιβιώσουν.

– Εκτός κυττάρου η ζωή ενός ιού εξαρτάται από την θερμοκρασία και την επιφάνεια που βρίσκεται και συνήθως διαρκεί από ώρες έως 2 ημέρες.
– Εκτός κυττάρου δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί και εξαφανίζεται εάν κάποιος δεν έρθει σε επαφή με την επιφάνεια που βρίσκεται.

Συνήθως οι νέες μεταλλάξεις είναι πιό μεταδοτικές από τις προηγούμενες αλλά με χαμηλότερα ποσοστά θνητότητας.

Αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας εφησυχάζει γιατί σε απόλυτους αριθμούς μπορεί το αποτέλεσμα να είναι καταστροφικό και εξηγούμαι:
Eάν π.χ. η ΔΕΛΤΑ έχει 2% θνητότητα σημαίνει ότι στους 100 που θα νοσήσουν θα πεθάνουν οι 2.
Εάν η μεταλλάξη ΟΜΙΚΡΟΝ έχει την πενταπλάσια μεταδοτικότητα αλλά την μισή θνητότητα της ΔΕΛΤΑ δηλαδή 1%, σημαίνει ότι θα αρρωστήσουν 500 και από αυτούς θα πεθάνουν οι 5.

Είναι θετικό ότι μέχρι τώρα στα περίπου 200 κρούσματα της ΟΜΙΚΡΟΝ που έχουν επιβεβαιωθεί, δεν υπάρχει καμιά βαριά νόσηση ή θάνατος.

Θεωρώ δύσκολο να μήν την αντιμετωπίζουν τα υπάρχοντα εμβόλια, αλλά όπως και να έχει μέχρι να εξαπλωθεί θα έχουν παρασκευαστεί τα εμβόλια που θα την αντιμετωπίζουν.

Αυτή την φορά η αντίδραση των Κρατών ήταν άμεση και πήραν έγκαιρα τα μέτρα για την διασπορά.
Η μόνη και ασφαλής αντιμετώπιση είναι να εμποδιστεί η μετάδοση και κυρίως η νόσηση όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Το μόνο όπλο για αυτό είναι ο εμβολιασμός και τήρηση των μέτρων για αποστάσεις και καθαριότητα.

Τί κανουν τα εμβόλια στην προκειμένη περίπτωση και γιατί ένας εμβολιασμένος έχει πολύ μικρότερες πιθανότητες να νοσήσει βαριά?

– Όταν ο ιός μπαίνει σε σώμα εμβολιασμένου, με καλό ανοσοποιητικό που έχει ικανό αριθμό αντισωμάτων, αντιμετωπίζεται από την πρώτη στιγμή και τα αντισώματα δεν επιτρέπουν στον ιό να εισέλθει στα κύτταρα των πνευμόνων και να πολλαπλασιασθεί.
Παραμένει στο ανώτερο αναπνευστικό και εμφανίζει τα συμπτώματα ενός δυνατού κρυολογήματος.
Δεν πολλαπλασιάζεται και έτσι τα αντισώματα σε μερικές ημέρες τον εξουδετερώνουν.
– Όταν ο ιός μπαίνει σε σώμα ανεμβολίαστου περνούν 5-7 ημέρες για να δημιουργηθούν τα πρώτα συμπτώματα και ο ασθενής να καταλάβει ότι νοσεί και να καταφύγει σε γιατρό ή σε νοσοκομείο.
Στο διάστημα αυτό ο ιός έχει εισέλθει στα κύτταρα και έχει αρχίσει ο πολλαπλασιασμός του.

Η έκβαση και το αποτέλεσμα της νόσου είναι πλέον εξάρτηση της κατάστασης του ανοσοποιητικού του ασθενούς και γενικότερα εάν έχει υποκείμενα νοσήματα.

Μην σπεύσετε να με ανακηρύξετε “λοιμωξιολόγο του f/b”, γιατί όλα αυτά είναι μια συναρμολόγηση ενός παζλ από δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις των πλέον ειδικών.
Απλώς με τα 5 χρόνια  Ανοσολογίας που διδάχτηκα και τα 40 χρόνια που δούλεψα στον τομέα της Υγείας, είμαι σε θέση να τα εκλαϊκεύσω κατά το δυνατόν μήπως και πείσω κάποιον μή ψεκασμένο που έχει ακόμη φόβο και αμφιβολίες για τα εμβόλια.