Γράφει ο Αθανάσιος Καμηλάρης

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις

Το τελευταίο πράγμα που κοιτάω όταν δημοσιεύονται είναι η πρόθεση ψήφου.
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι εκείνα που δείχνουν προς ποια κατεύθυνση κινούνται τα πράγματα.
Είναι φωτογραφίες της στιγμής και επίκαιρα γεγονότα δημιουργούν σκαμπανεβάσματα.

Έτσι είδαμε μεγάλη άνοδο της Ν.Δ. μετά τον Έβρο και το πρώτο τρίμηνο της πανδημίας, πτώση στο δεύτερο τρίμηνο, πτώση με τις πυρκαγιές του 2021, άνοδο μετά, ελαφρά πτώση με τις υποκλοπές και ξανά άνοδος μετά από λίγο καιρό!

Επειδή στην πολιτική “tomorrow it’s onother day” που λένε και στο χωριό μου, μόνο κάποιο σοβαρό γεγονός την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές μπορεί να αλλάξει τις προβλέψεις.

Σήμερα αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, τις προτεραιότητές τους και την αντιμετώπιση τους από την Κυβέρνηση, καθώς και το ποιος είναι καταλληλότερος να τα αντιμετωπίσει στο μέλλον, καλύπτουν ένα φάσμα από 45 μέχρι 55% θετικών απαντήσεων για την Ν.Δ. αναλόγως του ερωτήματος!
Όλοι αυτοί για τους δημοσκόπους είναι εν δυνάμει ψηφοφόροι της Ν.Δ. και η τελική τους απόφαση θα εξαρτηθεί από τις προτεραιότητες που θα έχουν κατά την ημέρα των εκλογών και τα διλήμματα που θα τεθούν.

Γεγονός είναι ότι όσο πλησιάζουμε τις εκλογές τόσο θα αυξάνεται η πόλωση με τα δύο μεγάλα κόμματα να ενισχύονται συμπιέζοντας τα μικρότερα.

Εάν ρίξετε μια ματιά στις δημοσκοπήσεις του Ιουνίου του 2019, θα δείτε ότι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, καμία δημοσκόπηση δεν έδινε περισσότερο από 34,5% στην Ν.Δ. και περισσότερο από 25% στον Συριζα.
Τελικά η Ν.Δ. πήρε 39,85% και ο Συριζα 31,53%.

Τώρα δεν έχουμε λίγες ημέρες αλλά πολλούς μήνες πριν τις εκλογές και τα πάντα εξαρτώνται από πολλά που μπορεί να συμβούν.
Ο χειμώνας και η αντιμετώπιση του ενεργειακού και της ακρίβειας θα έχουν την μερίδα του λέοντος στην αξιολόγηση ης κυβέρνησης από τους πολίτες με αμέσως επόμενα, τα Εθνικά μας θέματα.
Δυστυχώς θα έλεγα γιατί θα έπρεπε τα Εθνικά μας θέματα να είναι πρώτα γιατί εάν έχουμε κάποια σύρραξη με την Τουρκία, η Οικονομία αυτομάτως θα πάει κατά διαόλου!

Μέσα λοιπόν τα κεφάλια, χωρίς πανηγυρισμούς και πολύ δουλειά τους τελευταίους μήνες από το κυβερνητικό επιτελείο.

Όσο και να έχεις τρέξει και αγωνιστεί καλά οπουδήποτε, πάντα οι αγώνες κρίνονται στα τελευταία μέτρα και δευτερόλεπτα!