Βλέπω αντιδράσεις για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ σχετικά με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος!

Ο ΣΥΡΙΖΑ τις βρίσκει αντίθετες με το δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλοι τα θεωρούν πολύ χαλαρά!

Για να πούμε τι ακριβώς από τα δύο ισχύει. Θα πρέπει να έχουμε άμεση γνώση των συνθηκών κάτω από τις οποίες γίνονται οι οργανωμένες αποστολές από την Τουρκία και για το νομικό καθεστώς που ισχύει σε όλη την Ε.Ε.

Αυτό που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ σχετικά με την κατάργηση της έφεσης σε περιπτώσεις απόρριψης της πρώτης αίτησης για παροχή ασύλου, είναι το πιο σημαντικό!

Πρώτα από όλα θα επαναπροωθούνται αμέσως στην Τουρκία όσοι δεν παίρνουν άσυλο και θα αποθαρρύνει μελλοντικούς λαθρομετανάστες να επιχειρήσουν να έλθουν!

Μέχρι τώρα ήξεραν ότι, “πάρουν δεν πάρουν” άσυλο, έναν χρόνο θα κάθονταν στην Ελλάδα οπωσδήποτε, με την διαδικασία της εφέσεως και της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου!

Έκαναν πανάκριβες εξετάσεις και επεμβάσεις δωρεάν στα Νοσοκομεία μας και ακολούθως έμπαιναν στα κυκλώματα των ΜΚΟ για τα περαιτέρω…

Ασφαλώς θα πρέπει να υπάρξει και καλύτερη φύλαξη των συνόρων, αλλά για τα θαλάσσια σύνορα αυτό είναι λίγο περίπλοκο!

Εάν δεν αποφασίσει η FRONTEX να εμποδίζει την είσοδο τους στα χωρικά ύδατα της Ελλάδος, δεν ξέρω πώς αυτό μπορεί να το κάνει το Ελληνικό Λιμενικό, χωρίς την δημιουργία θερμών επεισοδίων με τους Τούρκους!

Άπαξ και οι λαθρομετανάστες ή πρόσφυγες μπουν στην Ελληνική Επικράτεια, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε την Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για τα περαιτέρω.

Με “ανθρωπιστικά” συνθήματα και Εθνικιστικές κραυγές δεν λύνουμε το πρόβλημα και καταλήγουμε σε άλλου είδους αντιπαραθέσεις!

Θα ήθελα πραγματικά να ακούσω προτάσεις βελτίωσης των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ γιατί προφανώς κανένας δεν είναι τέλειος!

Διαβάστε τώρα την ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

“Το ΚΥΣΕΑ ανέλυσε σε βάθος την κατάσταση που διαμορφώνει η σταθερή αύξηση των μεταναστών/προσφύγων που φθάνουν και παραμένουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τους τελευταίους μήνες. Για το λόγο αυτό απαιτείται η διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
1. Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
2. Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
3. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).
4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.
5. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.
6. Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.
7. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).
Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.