Γράφει ο Αθανάσιος Καμηλάρης

Σήμερα θα σας κουράσω με σεντόνι αλλά είναι τέτοια τα γεγονότα που δεν σηκώνουν οικονομία λέξεων.

Ασχολούμενος με την πολιτική επί 47 συνεχή έτη, έμαθα να φτιάχνω πολιτικές αλυσίδες ψάχνοντας και ενώνοντας κρίκο-κρίκο τα γεγονότα.
Έτσι φτιάχνουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα γιατί η ανάλυση αποσπασματικών στιγμών και γεγονότων έχει κενά και πολλές φορές οδηγούμαστε σε λάθος συμπεράσματα.

Ας φτιάξουμε λοιπόν μαζί κρίκο-κρίκο την αλυσίδα της παρουσίας του Ερντογάν και του Μητσοτάκη στην ετήσια συνέλευση των Χωρών μελών του ΟΗΕ και τα συμπεράσματα που βγαίνουν, πάντα βάσει των γεγονότων που δημοσιεύτηκαν.

Είχαμε λοιπόν τον Ερντογάν που αρχικά πήγε στην Ν.Υόρκη σαν ο μεγάλος ηγέτης με την προσδοκία να έχει συναντήσεις με μεγάλους ηγέτες και να επιβάλλει τις απόψεις του, πράγμα που δεν κατάφερε επ’ουδενί!
Μπήκε φουριόζος στην ομιλία του και καταναλώνοντας το 80% της ομιλίας του στην Ελλάδα, προσπάθησε να κάνει τα Κράτη να πιστέψουν στην εποχή του ίντερνετ, φωτογραφίες και κινηματογραφικές ιστορίες περί βυθίσεως βαρκών και πνίξιμο μεταναστών στο Αιγαίο.
Τελείωσε την ομιλία του χειροκροτούμενος από την Τουρκική αποστολή και μόνο!

Δεν τον είδε κανένας ηγέτης και ο Μπάϊντεν που ήταν ο διακαής πόθος του να του πει μια καλημέρα, ούτε καν άλλαξε βλέμμα μαζί του σε όλη την διάρκεια του γεύματος εργασίας!
Επέστρεψε στην Τουρκία και την επόμενη ημέρα βγήκε ανακοίνωση ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει τελικά οικονομικές κυρώσεις κατά των τραπεζών της Ρωσίας που μέχρι τώρα έκαναν κανονικά την δουλειά τους και μετέφεραν τα Ρωσικά κεφάλαια μέσω Τουρκίας, όπου ήθελαν.

Να πάμε τώρα στον Μητσοτάκη.
Δεν ξέρω εάν προσέξατε ότι η ομιλία του καθυστέρησε περίπου μια ώρα.
Τελείως “τυχαία” σε αυτήν την μία ώρα και πριν εμφανιστεί στο βήμα ο Πρωθυπουργός, βγήκε ανακοίνωση στην Τουρκία από τον εκπρόσωπο του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν ότι υπάρχει περίπτωση συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη στις αρχές Οκτωβρίου στην Πράγα!
Πάει λοιπόν το κατηγορηματικό “Μητσοτάκης γιόκ” και το “δεν πρόκειται ποτέ να μιλήσω με τον Μητσοτάκη”.

Με αυτήν την είδηση λοιπόν εν γνώσει του, άρχισε την ομιλία του ο Πρωθυπουργός και με απόλυτη νηφαλιότητα και ηρεμία αποδόμησε όλη την πολιτική της Τουρκίας από το Κυπριακό, το μεταναστευτικό και τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο!
Έθεσε με σαφήνεια τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδος και απευθύνθηκε στους Τούρκους πολίτες διαβεβαιώνοντας τους από το πιο επίσημο βήμα ότι δεν κινδυνεύουν από την Ελλάδα εάν δεν προκληθούμε.
Τελικά δεν “ξέσκισε” τον Ερντογάν με κορώνες όπως θα περίμεναν οι εδώ Ελληναράδες, αλλά η διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποίησε έστειλε τον Ερντογάν για μια ακόμη φορά στον κουβά!

Η ομιλία του για την Τουρκία ήταν δεν ήταν 7 λεπτά και τελείωσε καταχειροκροτούμενος από όλη την αίθουσα.

Την προηγούμενη όμως ημέρα ο Μητσοτάκης έδωσε συνεντεύξεις σε Blooomberg και CNN δημοσιοποιώντας αναλυτικά όλη την στάση της Τουρκίας για όλα τα θέματα.
Συναντήθηκε με Μακρόν, Ντράγκι και την νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας και με τον Μπάϊντεν έβγαλαν ακόμη και φωτογραφίες μαζί με την Μαρέβα.

Εάν ήμουν συνωμοσιολόγος θα έλεγα ότι όλοι αυτοί συνεννοήθηκαν για να σπάσουν τον τσαμπουκά και τα νεύρα του Ερντογάν.
Δεν είχε λοιπόν κανένα λόγο ο Μητσοτάκης να ακολουθήσει την ρητορική του Ερντογάν, στην ομιλία του, την στιγμή που ο Τούρκος με όσα έκανε σε μία ημέρα ήταν σαν να λέει “θα γίνω καλό παιδί”!
Εάν δεν γίνει καλό παιδί, το μασάζ θα εξελιχθεί σε ζούληγμα και οι πρώτες προειδοποιήσεις για κυρώσεις και στην Τουρκία ήδη δημοσιεύτηκαν από τις ΗΠΑ.

Αυτός είναι ο απολογισμός από την παρουσία των δυο ηγετών στην Νέα Υόρκη και αναμένω την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα για να φτιάξουμε και εκεί την αλυσίδα μας, παρακολουθώντας όλα τα γεγονότα.

Αυτό που γυρίζει στο μυαλό μου στα 67 μου χρόνια και θα το γράφω από εδώ και στο εξής, είναι κάτι που διάβασα από τον φίλο μου Απόστολο Σωτηριάδη:
“Ο Μητσοτάκης είναι η συγγνώμη του Θεού προς τους Έλληνες, για τους λάθος ηγέτες που έστειλε κατά καιρούς στην Πατρίδα μας”.