Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση να στέψει πρωταθλητή τον Παναθηναϊκό (πρώτος με ρεκόρ 18-2 κι ακολουθεί η ΑΕΚ με 16-4) και να μην υποβιβαστούν Άρης και ΠΑΟΚ.

Από εκεί και πέρα τα μέλη της Λίγκας συμφώνησαν οι δύο ομάδες που θα ανέβουν από την Α2 να αγωνιστούν κανονικά.

Αν για κάποιο λόγο δεν είναι σε θέση να συμμετέχουν στην Basket League τότε ΔΕΝ θα αντικατασταθούν.

Αυτό ισχύει και για τις υπάρχουσες ομάδες της Basket League. Ορισμένα από τα κριτήρια συμμετοχής που τέθηκαν προς ψήφιση είναι: συγκεκριμένες γηπεδικές εγκαταστάσεις, κατώτατο συνολικό μπάτζετ 800.00 ευρώ (παίκτες, προπονητές, εφορίες, ταξίδια, ιατρική περίθαλψη κλπ), κατάθεση εγγυητικής επιταγής 200.000 ευρώ (αντί 60.000 που ήταν μέχρι τώρα και να περάσουν οι παρατηρητές διαιτησίας από την ΕΟΚ στον ΕΣΑΚΕ.

Αυτά θα κληθούν να ψηφιστούν στο επόμενο Δ.Σ του ΕΣΑΚΕ την επόμενη εβδομάδα.

Tο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ήταν 13-1 υπέρ του να δοθεί ο τίτλος στον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, ο οποίος μέχρι τη διακοπή βρισκόταν +2 νίκες από την ΑΕΚ και +5 νίκες από το Περιστέρι. Επομένως, οι «πράσινοι» κατακτούν το 39ο πρωτάθλημα Ελλάδας στην ιστορία τους. O Παναθηναϊκός ψήφισε λευκό.

Οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης εκπροσωπήθηκαν από τον Μάνο Παπαδόπουλο, που δεν ψήφισε υπέρ της σχετικής πρότασης, δείχνοντας για ακόμα μια φορά πως στον Παναθηναϊκό πιστεύουν πως οι κούπες πρέπει να κρίνονται μέσα στα γήπεδα.

Το «τριφύλλι» ήταν η μόνη ομάδα που ψήφισε λευκό στην εν λόγω διαδικασία, με τις υπόλοιπες να είναι ομόφωνα υπέρ της ανάδειξης του Παναθηναϊκού σε πρωταθλητή Ελλάδας.

Για όλα όσα αποφασίστηκαν χρειάζεται η επικύρωση της ΕΟΚ.

Ο πρόεδρος του Ιωνικού Βαγγέλης Τσάπας ανέφερε σχετικά

«Το δίλημμα ήταν αν λόγω των συνθηκών πάμε σε ένα πρωτάθλημα με πιο επαγγελματικό στάτους και με λιγότερες ομάδες ή μία κατάσταση λιγότερο επαγγελματική με 16 ομάδες και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Υπήρχε ένα μπλοκ ομάδων που ήταν κάθετες σε εντελώς επαγγελματικό. Πάμε για πρωτάθλημα 12 ομάδων, αλλά με αυστηρά κριτήρια. Με χρήματα προκαταβολικά, για εγγύηση. Είναι απόψεις. Θα πρέπει να τα δει και η νομική Επιτροπή, για να ψηφιστούν την άλλη εβδομάδα».

Για τις αποφάσεις: «Πρωταθλητής θα είναι ο Παναθηναϊκός, αλλά δεν είχε και μεγάλη θέρμη να ψηφιστεί αυτό. Δεν έγινε ψηφοφορία, αλλά αναφέρθηκε».

Για τη βαθμολογία: «Δεν πέφτει κανείς. Αυτό έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό. Η ΕΟΚ θα αποφασίσει εάν θα ανέβει μία ή δύο ομάδες. Αυτό είναι απόφαση της ΕΟΚ και όχι του ΕΣΑΚΕ. Θα πρέπει, όμως, να πληρούν κάποια κριτήρια οι ομάδες για να παίξουν. Μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχουν κατατεθεί φάκελοι που θα πληρούν τα κριτήρια οι ομάδας. Τέθηκε και το θέμα μπόνους εξόδου σε ομάδες που δεν θέλουν να συνεχίσουν στην Α1».

 

 

Source link