Γράφει ο Αθανάσιος Καμηλάρης

Η συμφωνία που κάναμε με την Αλβανία για προσφυγή στην Χάγη για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών και ΜΟΝΟ,πέρασε στα ψιλά.
Λίγοι κατάλαβαν ότι πρόκειται για μιά ακόμη διπλωματική επιτυχία και ένα ακόμη χαστούκι πρός την Τουρκία από ένα Κράτος δορυφόρο της στα Βαλκάνια.
Η Ελλάδα κατάφερε σε μερικούς μήνες να συμφωνήσει με όλους τους γείτονες της στο καθορισμό των ΑΟΖ με όλα τα είδη των συμφωνιών που ορίζονται από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Με την Ιταλία μιά ολοκληρωμένη συμφωνία,με την Αίγυπτο μια μερική και με την Αλβανία προσφυγή στην Χάγη λόγω μή συμφωνίας.
Η οποιαδήποτε απόφαση της Χάγης θα είναι δεσμευτική και θα αποτελέσει δεδικασμένο για την ευρύτερη περιοχή.
Άλλοι νόμιμοι και ειρηνικοί τρόποι να επιλυθούν τέτοια ζητήματα δεν υπάρχουν.
Η Τουρκία μετά από αυτά προσπαθεί να δημιουργήσει παράνομα τετελεσμένα και επιδιώκει να δημιουργηθεί ένα θερμό επεισόδιο με εμάς να έχουμε ανοίξει πρώτοι πύρ.
Με τον τρόπο αυτό θέλει να οδηγηθούμε σε διαπραγματεύσεις εφ’όλης της ύλης στην περιοχή.
Την προσφυγή στην Χάγη μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ η Τουρκία την αποφεύγει σάν τον δίαολο το λιβάνι.
Τα δηλωμένα και νομικά αποδεκτά διεθνώς κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι τα 6 ναυτικά μίλια και ο βυθός της υφαλοκρηπίδας μας.
Το τι έχουμε αναφαίρετο δικαίωμα να κάνουμε,αλλά δεν το έχουμε κάνει ακόμη,δεν αποτελεί νομικό έρεισμα σε κανένα διεθνές δικαστήριο.
Ας μην βγάζουμε λοιπόν πολεμικές κραυγές και ας σκεφτούμε τί έχει κερδίσει ο Ερντογάν από τον Αύγουστο που κόβει βόλτες και τί εμείς.
Ο χρόνος κυλάει υπέρ μας και οι επαϊοντες γνωρίζουν πότε θα χρησιμοποιηθεί το κάθε μας όπλο για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.