Γράφει ο Αθανάσιος Καμηλάρης

Ο “αναβαθμισμένος” ρόλος της Τουρκίας:
Πολύ συζήτηση γίνεται για τον ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η μεσολάβησή της και η προσφορά του εδάφους της για Ρωσοουκρανικές συνομιλίες για την επίτευξη της Ειρήνης, είναι γεγονός ότι έχουν βγάλει την Τουρκία από την Δυτική διπλωματική απομόνωση που είχε περιέλθει λόγω της σχέσης της με την Ρωσία αλλά και τον αναθεωρητισμό που επέδειξε στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Θα τολμούσα να πώ μάλιστα ότι ο ρόλος της είναι πολύ αναβαθμισμένος!
Τι σημαίνει όμως αυτό για το παρόν και το μέλλον?
Πρός το παρόν φαίνεται ότι όλοι εξυπηρετούνται καθώς το ζητούμενο είναι η Ειρήνη και η επιστροφή στην κανονικότητα όλων των Κρατών που επηρεάζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τον πόλεμο.
Κοινώς όλοι ποιούν τη νήσσα και κάνουν ότι ξεχνούν το παρελθόν και το παρόν της Τουρκίας προκειμένου να τελειώσει αυτή η κρίση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Για να πάμε στο μέλλον της Τουρκίας,θα πρέπει πρώτα να δούμε ποιές είναι οι σχέσεις της Τουρκίας σήμερα με την Δύση και την Ρωσία.
Πολλοί λένε ότι η Τουρκία είναι σχετικά με τον πόλεμο ο “επιτήδειος ουδέτερος“.
Ουδέτερος όμως είναι όποιος δεν συμμετέχει με κανέναν τρόπο σε μία διαμαχή ούτε με δηλώσεις και πολύ περισσότερο με ενέργειες που έχουν άμεση επίδραση στα τεκταινόμενα.

Σήμερα βλέπουμε την Τουρκία να εξοπλίζει με drones την Ουκρανία, που δεν κάνουν και μικρή ζημιά στους Ρώσους.
Από την άλλη έπαιξε ένα βρώμικο παιχνίδι σχετικά με το κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΝΑΤΟ για κλείσιμο των στενών αφού άφησε να περάσει πρώτα ο Ρωσικός στόλος στην Μαύρη θάλασσα.
Στην ουσία έκλεισε τα στενά για τις Δυτικές δυνάμεις.

Οι βομβαρδισμοί που γίνονται σήμερα στην Οδησσό και σε όλες της παράκτιες περιοχές της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα, γίνονται από αυτά τα πλοία και η όποια ενίσχυση με ανθρώπινο και στρατιωτικό υλικό στην Νότια Ουκρανία, γίνεται από αυτά τα πλοία και τα αποβατικά τους.
Από την άλλη δεν συμμετέχει σε καμία κύρωση κατά της Ρωσίας, με αποτέλεσμα ο εναέριος χώρος της να χρησιμοποιείται ελεύθερα από την Ρωσία και τα αεροπλάνα της Ρωσίας δεν χρειάζεται να παρακάμπτουν όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο προκειμένου να φτάσουν στις αγορές της Ασίας όπου τα Κράτη εξακολουθούν να έχουν καλές σχέσεις με την Ρωσία.

Οι τράπεζες της Τουρκίας δεν έχουν τον παραμικρό περιορισμό στα Ρωσικά κεφάλαια και οι Ρωσικές τράπεζες στην Τουρκία λειτουργούν κανονικά.
Αυτό μόνο ουδετερότητα δεν είναι και όλα αυτά θα σταθμιστούν από όλους την επόμενη ημέρα.
Με λίγα λόγια να δούμε μετά τον πόλεμο ποιός Δυτικός ή Ανατολικός παίκτης θα ποντάρει στην αξιοπιστία της Τουρκίας για να βασιστεί σοβαρά σε μία συμμαχία μαζί της.

Οι S 400 παραμένουν όπως και η πυρηνική συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας.

Πιστεύω ότι, μετά την πρωτοφανή ενότητα της Δύσης, τα κριτήρια για επιλογή μόνιμων συμμάχων θα αφορούν τα Κράτη που καθαρά και χωρίς αστερίσκους συντάχθηκαν στο Δυτικό μπλόκ και ευκαιριακές συμπεριφορές τύπου Ερντογάν και Όρμπαν θα τεθούν υπό το μικροσκόπιο της Συμμαχίας!
Οψόμεθα!