Τα 545 κρούσματα που καταγράφει προς ώρας το… κοντέρ του ιταλικού υπουργείου Υγείας δεν είναι λίγα και μάλιστα έρχονται σε μία περίοδο που τα εμβόλια για τη συγκεκριμένη ασθένεια δεν είναι είδος εν αφθονία

Από Ν. ΤE
21:00 – 12/08/2022
Τελευταία Ενημέρωση 20:38 – 11/08/2022

Η έναρξη της δεύτερης εβδομάδας του Αυγούστου ήταν για τους Ιταλούς και το ντεμπούτο του προγράμματος εθελοντικού εμβολιασμού τους προκειμένου να θωρακιστούν από την υγειονομική απειλή της ευλογιάς των πιθήκων. Έστω κι αν ο εν λόγω ιός δεν δίνει τον όγκο των λοιμώξεων της Cocid-19 εντούτοις τα 545 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων που καταγράφει προς ώρας το… κοντέρ του ιταλικού υπουργείου Υγείας (σ.σ. το πρώτο κρούσμα στην Ιταλία καταγράφηκε στις 20 Μαΐου) δεν είναι λίγα και μάλιστα έρχονται σε μία περίοδο που τα εμβόλια για τη συγκεκριμένη ασθένεια δεν είναι παγκοσμίως είδος εν αφθονία.

Δίχως να υφίσταται σχεδιασμός για μαζικό εμβολιασμό στην Ιταλία, ο αριθμός των κλεισμένων ραντεβού αγγίζει τα 600 και οι πρώτες 200 δόσεις χορηγήθηκαν τη Δευτέρα σε ισάριθμους πολίτες στη Ρώμη. Την Πέμπτη ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί και στο Μιλάνο. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας ανέφερε ότι οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες, καθώς και οι διεμφυλικοί που είχαν πρόσφατα σεξουαλική επαφή με πολλούς συντρόφους ή είχαν πρόσφατα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, θα μπορούν να λάβουν το εμβόλιο. Παράλληλα, θα μπορεί να εμβολιαστεί το προσωπικό των νοσοκομείων που έρχεται σε επαφή με κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων.

Αν και η ευλογιά των πιθήκων είναι μια νόσος με μεγάλη «προϊστορία» στην Αφρική όπου οι άνθρωποι διαβιούν κοντά σε ζώα του δάσους που είναι φορείς του μολυσματικού ιού, τείνει να πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου ανέρχονται πλέον σε 27.000 διεσπαρμένα σε 88 χώρες, γεγονός που ανάγκασε τον Ιούλιο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να σημάνει το ανώτατο επίπεδο συναγερμού εξαιτίας της αυξητικής τάσης της νόσου και να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα.

Το ίδιο έπραξαν στις 4 Αυγούστου και οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές καθώς οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως. Την ίδια ημέρα (4/8) στην Ελλάδα είχαν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 39 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες λοιμώξεις της ευλογιάς των πιθήκων, με τα κρούσματα να είναι όλα άνδρες.

Source link