Αρχική Οικονομία Μειώσεις ΦΠΑ αλλά και εισπράξεων από κατασχέσεις λόγω εκλογών

Μειώσεις ΦΠΑ αλλά και εισπράξεων από κατασχέσεις λόγω εκλογών

«Βουτιά» 8% στις εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα – Αναβάλλεται η αύξηση ΦΠΑ στα νησιά

Η προεκλογική χαλάρωση απομακρύνει τις αυξήσεις φόρων που είχαν ψηφιστεί, αλλά μειώνει και τις εισπράξεις από το «κυνήγι» των 104 δισ. ευρώ των οφειλών στην εφορία.

Με απόφαση Τσακαλώτου που υπογράφεται ενδεχομένως και σήμερα, οι αυξήσεις ΦΠΑ που θα επιβάλλονταν στα νησιά του Αιγαίου από 1ης Ιουλίου -μια εβδομάδα πριν τις εκλογές- αναβάλλονται για μετά το 2019. Στην κυβέρνηση δίνουν αγώνα δρόμου μέχρι την τελευταία στιγμή για να ανασταλούν οι ψηφισμένες από το 2015 αυξήσεις (έως και 50%) στον μειωμένο ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε Κω, Χίο, Σάμο, Λέρο, Λέσβο και Σάμο.

Και αυτό τα στοιχεία παρότι δείχνουν ότι πριν καν ξεκινήσει (επισήμως) η προεκλογική περίοδος, τα 3,9 εκατομμύρια οφειλετών της εφορίας έχουν πατήσει «φρένο» και δεν πληρώνουν όπως πριν τα χρέη τους. Εν όψει και των ρυθμίσεων χρεών που ξεκίνησαν τον Μάιο, οι εισπράξεις από κατασχέσεις και ρυθμίσεις στο α΄ τετράμηνο του 2019 μειώθηκαν σε 1,64 δισ. ευρώ, έναντι 1,89 δισ. ευρώ που είχαν εισπραχθεί πρώτο τετράμηνο 2018. Ο ρυθμός των εισπράξεων «έπεσε» δηλαδή κατά 150 εκατομμύρια ευρώ ή 8% σε 12 μήνες.

Έλεγχοι λόγω… μειώσεων ΦΠΑ

Για να αποτρέψει τους κινδύνους από την προεκλογική χαλάρωση, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοιμάζει απόβαση ελεγκτών στα νησιά από 1ης Ιουλίου.

Το «μεγάλο στοίχημα» είναι να μην αποτελέσουν πρόσχημα για έξαρση φοροδιαφυγής και χαμηλές εισπράξεις εσόδων οι μειώσεις του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά και η επικείμενη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου.

Η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ (17% αντί 24%, 9% αντί 13% και 4% αντί 6%) αναμένεται να δοθεί με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Source link

Ροή Ειδήσεων

«Θα κερδίσουμε τον Ερυθρό Αστέρα» • Tvkosmos

Την πίστη του ότι ο Ολυμπιακός θα κερδίσει τον Ερυθρό Αστέρα την Τετάρτη στο Καραϊσκάκη και θα συνεχίσει στην Ευρώπη, διατράνωσε ο Γιώργος Μασούρας Σχετικές...

Η συγκινητική στιγμή με τον Δημητριάδη και τον γιο του

Mε κάθε λεπτομέρεια του 13ου Συνεδρίου της Νέας...

Κοβάσεβιτς: «Φαβορί ο Ολυμπιακός»

Διαβάστε στην Άποψη: «Ο Μαρινάκης έχει δώσει κύρος στην ομάδα του Πειραιά» Η ανάρτηση - Κοβάσεβιτς: «Φαβορί ο Ολυμπιακός» - δημοσιεύτηκε στο iapopsi.gr Source link