Αρχική Πολιτική Μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση ξεκινά τα έργα για τρία κλειστά κέντρα στα νησιά-...

Μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση ξεκινά τα έργα για τρία κλειστά κέντρα στα νησιά- Οι αποφάσεις για τους διαγωνισμούς (έγγραφα)

Η πίεση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρώπη να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με το κρίσιμο πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, δείχνοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη της και δρομολογώντας λύσεις, συνδυάζεται με «ξεπάγωμα» των σχεδίων για τα κλειστά κέντρα τουλάχιστον σε ότι αφορά τρία νησιά: τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός ανέβαζε το θέμα του προσφυγικού ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής ζητώντας την πρόβλεψη περισσότερων κονδυλίων για την αντιμετώπισή του από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υπέγραφε αποφάσεις για την έναρξη διαγωνιστικών διαδικασιών για την εκτέλεση άμεσων εργασιών στις εκτάσεις που προορίζονται για τα τρία νέα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Με τη διορία, που έδωσε ο υπουργός στους τοπικούς άρχοντες των νησιών του Βορείου Αιγαίου προκειμένου να προτείνουν οι ίδιοι τους χώρους δημιουργίας των νέων κλειστών κέντρων να λήγει τη Δευτέρα και μέχρι σήμερα να μην έχουν υπάρξει προτάσεις από την πλευρά τους, η κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα ότι τα περιθώρια για διάλογο και αντιρρήσεις στερεύουν και το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στους χώρους που επιτάχθηκαν προχωρά κανονικά.

Άλλωστε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε από τις Βρυξέλλες ότι «η πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό υλοποιείται σύμφωνα με τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που θέσαμε και δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση σε σχέση με τα μέτρα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Με τακτική καρότου και μαστίγιου, η κυβέρνηση φροντίζει τις εντολές για την έναρξη της κατασκευής των κλειστών κέντρων, που αποτελούν κόκκινο πανί για τις τοπικές κοινωνίες, να συνοδεύουν δεσμεύσεις για γρήγορες διαδικασίες σε ότι αφορά τις αιτήσεις ασύλου και αποτελεσματική αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

«Είναι κρίσιμο να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η διαδικασία ασύλου, καθώς και οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Θεωρώ απάνθρωπο αυτό που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να καθυστερεί η απάντηση μιας αίτησης ασύλου επί δύο και τρία έτη. Αυτό αλλάζει. Οι νέες αιτήσεις ασύλου παίρνουν πρωτοβάθμια απόφαση σε 24 ημέρες, στα νησιά για τις νέες αφίξεις», επισήμανε για άλλη μια φορά ο κ. Μηταράκης.

Ξεκινούν διαγωνισμοί για τα κλειστά κέντρα

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης υπέγραψε την Παρασκευή (21.2.2020) τρεις αποφάσεις για τη διενέργεια διαγωνισμού που αφορά στη διαμόρφωση του χώρου των επιταγμένων ακινήτων σε τρία νησιά: Λέσβο, Χίο και Σάμο

Μάλιστα, σύμφωνα με τα έγγραφα του υπουργείου Μετανάστευσης η προεκτιμώμενη συνολική δαπάνη για την υλοποίηση του έργου «Προπαρασκευαστικές εργασίες περίφραξης και καθαρισμού» των εκτάσεων αυτών και στα τρία νησιά φτάνει τις 2.995.044,20 ευρώ, γεγονός που προϊδεάζει ότι το τελικό κόστος κατασκευής των κλειστών κέντρων δεν θα είναι καθόλου μικρό.

Η απόφαση για τη Σάμο
Η απόφαση για τη Χίο
Η απόφαση για τη Λέσβο

Κριτήριο για την ανάθεση των συμβάσεων είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής (χαμηλότερη) και η πρόσκληση απευθύνεται σε τρεις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει ταχύτατα, το μεσημέρι της ερχόμενης Δευτέρας (24/02/2020).

Source link

Ροή Ειδήσεων

Φεύγει και ο ΜακΚίσικ • Tvkosmos

Από Γ. Φ. 20:44 - 04/04/2020 Τελευταία Ενημέρωση 20:45 - 04/04/2020 Μόνο ο Νίκολα Μιλουτίνοφ και ο Σάσα Βεζένκοφ έμειναν από τους ξένους του Ολυμπιακού. Σχετικές Ειδήσεις Ο...

Σε…αναστολή λειτουργίας και η Λίβερπουλ • Tvkosmos

Από Γ. Φ. 20:30 - 04/04/2020 Τελευταία Ενημέρωση 20:30 - 04/04/2020 Δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σχετικές Ειδήσεις Σε υποχρεωτική άδεια έθεσε μέρος του...

Θα την έκλεισε ο Τσιόδρας επειδή είναι Ολυμπιακός… • Tvkosmos

Παραλία Θεσσαλονίκης: Θα την έκλεισε ο Τσιόδρας επειδή είναι Ολυμπιακός… • Tvkosmos ΑρχικήΑθλητικάΠαραλία Θεσσαλονίκης: Θα την έκλεισε ο Τσιόδρας επειδή είναι Ολυμπιακός… Source link

Σε… αναστολή και οι μπουδακόροι • Tvkosmos

Από Μ.Κ. 18:59 - 04/04/2020 Τελευταία Ενημέρωση 11:25 - 04/04/2020 Τώρα που ισχύει το «μένουμε σπίτι», έπεσαν αναδουλειές και στους μπουκαδόρους των σπιτιών. Οι διαρρήκτες βρίσκονται...

Στις 20 Μαίου ξεκινά το πρωτάθλημα στην Ιταλία • Tvkosmos

Από Γ. Φ. 18:15 - 04/04/2020 Τελευταία Ενημέρωση 18:46 - 04/04/2020 Σχέδια για την επανέναρξη του ιταλικού πρωταθλήματος δημοσιεύονται σε εφημερίδες της γειτονικής χώρας. Σχετικές Ειδήσεις Σύμφωνα με...