Αρχική Οικονομία Μεγάλο όφελος για την Ελλάδα οι Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ

Μεγάλο όφελος για την Ελλάδα οι Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ

Η Ελλάδα έχει ωφεληθεί περισσότερο σε σχέση με τις άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου (ΣΕΕ) που έχει συνάψει η Ε.Ε. με τρίτες χώρες, η ολοκλήρωση των υπό εξέλιξη συμφωνιών θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 2 μονάδες, επισημαίνει ο ΣΕΒ σε ανάλυση με αφορμή τις ευρωεκλογές αλλά και το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στο διεθνές εμπόριο.

Σκηνικό που, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος, περιλαμβάνει την αμφισβήτηση των ανοικτών και παγκοσμιοποιημένων παραγωγικών αλυσίδων, τη νέα εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, τον κρατικό παρεμβατισμό της Κίνας, το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit και τον ανερχόμενο επενδυτικό ανταγωνισμό από την Αφρική, που δημιουργούν ασύμμετρες ανταγωνιστικές πιέσεις.

«Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος στον κόσμο σε προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ εκπροσωπείται ενιαία και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται, διαχειρίζεται, και συνάπτει η ΕΕ μπορούν να θωρακίσουν την ελληνική βιομηχανία απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και να διασφαλίσουν φιλικούς εμπορικούς κανόνες, άρση διοικητικών και δασμολογικών εμποδίων, κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, κλπ», επισημαίνει ο ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την συνεισφορά των 30 ΣΕΕ που υπέγραψε η Ε.Ε. την περίοδο 2000-2017 στις ελληνικές εξαγωγές:

– Το 24% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται προς τις χώρες με ΣΕΕ, έναντι 11% των εξαγωγών της υπόλοιπης Ε.Ε.

– Οι 15 από 30 χώρες αποδεικνύονται πραγματικό «χρυσάφι» για τις ελληνικές εξαγωγές, με ανάπτυξη πολλαπλάσια της μέσης αύξησης των ελληνικών εξαγωγών συνολικά. Ενδεικτικά, Λίβανος (+3009% έναντι 110% στην Ε.Ε.), Παναμάς (+1323% έναντι -24%), Αίγυπτος (+1040% έναντι 211%), Ονδούρα (+573% έναντι 18%), Χιλή (+471% έναντι 197%), Μεξικό (+440% έναντι 165%), Τυνησία (+204% έναντι 51%), Αλγερία (+247% έναντι 79%), Νικαράγουα (+194% έναντι 47%), Ισραήλ (+120% έναντι 31%). Είναι εμφανές ότι μακρινοί προορισμοί μπορούν να αποτελέσουν στόχο για τα ελληνικά προϊόντα.

– Το θετικό εμπορικό ισοζύγιο των ΣΕΕ είναι 163,1 εκατ. ευρώ, όταν το συνολικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας παραμένει αρνητικό για δεκαετίες. Σε 17 από τις 30 χώρες το ισοζύγιο παραμένει θετικό, ενώ το εμπορικό έλλειμμα παραμένει σημαντικό σε χώρες με ισχυρή μεταποιητική βάση όπως Κορέα (-800%), Ελβετία (-330%), Νορβηγία (-244%), αλλά και σε χώρες με φθηνά αγροτικά προϊόντα και πρώτες ύλες (πχ Χιλή).

Στις προτάσεις του ΣΕΒ περιλαμβάνονται πιο ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας για την ταχύτερη ολοκλήρωση των, υπό διαπραγμάτευση, 15 νέων ΣΕΕ και επικαιροποίηση των ΣΕΕ «πρώτης γενιάς» ώστε να συμπεριληφθούν όλα τα προϊόντα ΠΟΠ – ΠΓΕ.

Διαβάστε εδώ  ολόκληρη την έκθεση του ΣΕΒ για τις ευρωεκλογές και τη σημασία των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου για την Ελλάδα σε συνθήκες διεθνούς εμπορικού πολέμου.

Source link

Ροή Ειδήσεων

«Θεσμικοί και μη παράγοντες στοχεύουν αλλοιώσεις αποτελεσμάτων για εξωποδοσφαιρικά οφέλη» • Tvkosmos

Βέροια: «Θεσμικοί και μη παράγοντες στοχεύουν αλλοιώσεις αποτελεσμάτων για εξωποδοσφαιρικά οφέλη» • Tvkosmos ΑρχικήΑθλητικάΒέροια: «Θεσμικοί και μη παράγοντες στοχεύουν αλλοιώσεις αποτελεσμάτων για εξωποδοσφαιρικά οφέλη» Source link...

Γαλάζιες ζυμώσεις… με φόντο τις κάλπες στην ΚΕΔΕ! 

Στις 28 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν, όπως όλα δείχνουν,...

Χωρίς Πολάκη – Τζανακόπουλο η συνεδρίαση

Προανακριτική για Novartis: Χωρίς Πολάκη – Τζανακόπουλο η συνεδρίαση ΑρχικήΠολιτικήΠροανακριτική για Novartis: Χωρίς Πολάκη – Τζανακόπουλο η συνεδρίαση Source link

Νεκρό σώμα επέπλεε στη λίμνη της Καστοριάς (ΒΙΝΤΕΟ) • Tvkosmos

Πρόκειται για το άψυχο σώμα ενός ηλικιωμένου άντρα Το πτώμα ενός ηλικιωμένου άνδρα εντοπίστηκε να επιπλέει στην τοποθεσία «Βόρεια παραλία» κοντά στην προβλήτα της...

Ελπίζω να μην το μετανοιώσουμε

Διάβασα ότι κατά πάσα πιθανότητα θα αποσυρθεί η διάταξη που τιμωρεί με φυλάκιση όποιον βρίζει τα Θεία. Ελπίζω να μην το μετανοιώσουμε και θα εξηγήσω...