Home Οικονομία Μεγάλο όφελος για την Ελλάδα οι Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ

Μεγάλο όφελος για την Ελλάδα οι Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου της ΕΕ

Η Ελλάδα έχει ωφεληθεί περισσότερο σε σχέση με τις άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου (ΣΕΕ) που έχει συνάψει η Ε.Ε. με τρίτες χώρες, η ολοκλήρωση των υπό εξέλιξη συμφωνιών θα μπορούσε να συμβάλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 2 μονάδες, επισημαίνει ο ΣΕΒ σε ανάλυση με αφορμή τις ευρωεκλογές αλλά και το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στο διεθνές εμπόριο.

Σκηνικό που, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος, περιλαμβάνει την αμφισβήτηση των ανοικτών και παγκοσμιοποιημένων παραγωγικών αλυσίδων, τη νέα εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, τον κρατικό παρεμβατισμό της Κίνας, το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit και τον ανερχόμενο επενδυτικό ανταγωνισμό από την Αφρική, που δημιουργούν ασύμμετρες ανταγωνιστικές πιέσεις.

«Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος στον κόσμο σε προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ εκπροσωπείται ενιαία και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται, διαχειρίζεται, και συνάπτει η ΕΕ μπορούν να θωρακίσουν την ελληνική βιομηχανία απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και να διασφαλίσουν φιλικούς εμπορικούς κανόνες, άρση διοικητικών και δασμολογικών εμποδίων, κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, κλπ», επισημαίνει ο ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για την συνεισφορά των 30 ΣΕΕ που υπέγραψε η Ε.Ε. την περίοδο 2000-2017 στις ελληνικές εξαγωγές:

– Το 24% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται προς τις χώρες με ΣΕΕ, έναντι 11% των εξαγωγών της υπόλοιπης Ε.Ε.

– Οι 15 από 30 χώρες αποδεικνύονται πραγματικό «χρυσάφι» για τις ελληνικές εξαγωγές, με ανάπτυξη πολλαπλάσια της μέσης αύξησης των ελληνικών εξαγωγών συνολικά. Ενδεικτικά, Λίβανος (+3009% έναντι 110% στην Ε.Ε.), Παναμάς (+1323% έναντι -24%), Αίγυπτος (+1040% έναντι 211%), Ονδούρα (+573% έναντι 18%), Χιλή (+471% έναντι 197%), Μεξικό (+440% έναντι 165%), Τυνησία (+204% έναντι 51%), Αλγερία (+247% έναντι 79%), Νικαράγουα (+194% έναντι 47%), Ισραήλ (+120% έναντι 31%). Είναι εμφανές ότι μακρινοί προορισμοί μπορούν να αποτελέσουν στόχο για τα ελληνικά προϊόντα.

– Το θετικό εμπορικό ισοζύγιο των ΣΕΕ είναι 163,1 εκατ. ευρώ, όταν το συνολικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας παραμένει αρνητικό για δεκαετίες. Σε 17 από τις 30 χώρες το ισοζύγιο παραμένει θετικό, ενώ το εμπορικό έλλειμμα παραμένει σημαντικό σε χώρες με ισχυρή μεταποιητική βάση όπως Κορέα (-800%), Ελβετία (-330%), Νορβηγία (-244%), αλλά και σε χώρες με φθηνά αγροτικά προϊόντα και πρώτες ύλες (πχ Χιλή).

Στις προτάσεις του ΣΕΒ περιλαμβάνονται πιο ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας για την ταχύτερη ολοκλήρωση των, υπό διαπραγμάτευση, 15 νέων ΣΕΕ και επικαιροποίηση των ΣΕΕ «πρώτης γενιάς» ώστε να συμπεριληφθούν όλα τα προϊόντα ΠΟΠ – ΠΓΕ.

Διαβάστε εδώ  ολόκληρη την έκθεση του ΣΕΒ για τις ευρωεκλογές και τη σημασία των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου για την Ελλάδα σε συνθήκες διεθνούς εμπορικού πολέμου.

Source link

Ροή Ειδήσεων

Υπέρ της στιβαρής εξωτερικής πολιτικής τάχθηκε ο Γ. Κουμουτσάκος

Υπέρ της στιβαρής εξωτερικής πολιτικής τάχθηκε ο Γ. Κουμουτσάκος ΑρχικήΠολιτικήΥπέρ της στιβαρής εξωτερικής πολιτικής τάχθηκε ο Γ. Κουμουτσάκος Source link

Η κόρη σκότωσε τη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή • Tvkosmos

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες σχετικά με την οικογενειακή τραγωδία Συνελήφθη και ομολόγησε τον φόνο της 92χρονης γυναίκας το πτώμα της οποίας βρέθηκε στη μέση του...

Θερίζει ψυχές ο καύσωνας στην Ινδία – Τουλάχιστον 50 νεκροί

Ψυχές θερίζει ο καύσωνας στην Ινδία καθώς ο υδράργυρος άγγιξε τους 50 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αρκετοί άνθρωποι. Σχετικές Ειδήσεις ...

«Νομίζω ότι θα μείνει ο Πιτίνο» • Tvkosmos

Την πεποίθηση ότι ο Ρικ Πιτίνο θα μείνει στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ εξέφρασε ο Νικ Καλάθης σε συνέντευξ΄η του μετ΄α τον τελικό με τον Προμηθέα. Σχετικές...